NBA Awards Show 2018: Harden wint MVP


Afgelopen nacht werd het seizoen 2017-18 officieel afgesloten met de NBA Awards Show. Naast alle speeches werden ook de winnaars van alle persoonlijke prijzen bekend gemaakt. Bij deze een korte samenvatting van alle winnaars.


MOST VALUABLE PLAYER: JAMES HARDENVooraf wist iedereen dat de strijd om de MVP-titel ging tussen James Harden en LeBron James. Mede dankzij de ongekende prestaties van The King tijdens de play-offs begon de twijfel nog wat te intensiveren. Toch wordt het James Harden niet kwalijk genomen dat hij in de NBA-Playoffs niet zo goed presteerde als in het reguliere seizoen. Met 30.4 punten, 8.8 assists en 5.4 rebounds per wedstrijd kende The Beard een MVP-waardig seizoen. Dit is een prijs die Harden dan ook absoluut verdient.
Dit wordt nog eens bevestigd als we naar de schietpercentages kijken: 45% van het veld, 86% van de vrijeworp-lijn en 37% van de driepuntlijn. De commercial voorafgaand aan de prijsuitreiking was misschien wel het hoogtepunt van afgelopen nacht:


ROOKIE OF THE YEAR: BEN SIMMONSOok bij de Rookie of the Year-award ging het tussen twee spelers en ook over deze winnaar valt niet heel lang te discussiëren. Ben Simmons domineerde Donovan Mitchell in zo’n beetje alle categorieën. Alleen zijn puntengemiddelde lag wat lager dan die van Mitchell (20.5 vs 15.8 punten per wedstrijd). Met 8.1 rebounds, 8.2 assists en 1.7 steals per wedstrijd kende Ben Simmons een ijzersterk seizoen.
Met 55% van het veld kende hij tevens een prima schietseizoen, ondanks dat hij geen driepunter wist te maken en zijn vrijeworp-percentage vrij laag was (56%). Ondanks de fantastische playoff-run van Donovan Mitchell werd Ben Simmons vannacht dan ook meer dan terecht gekozen als Rookie of the Year. Iemand was het hier duidelijk niet mee eens en besloot Ben Simmons op de derde plek te zetten achter Donovan Mitchell en Jayson Tatum:


SIXTH MAN: LOU WILLIAMSOok in deze categorie ging het tussen twee spelers: Lou Williams en Eric Gordon. De uiteindelijke keuze voor Lou Williams als Sixth Man of the Year valt te begrijpen. Ondanks het missen van de play-offs wist Willams 22.6 punten gemiddeld te scoren vanaf de bank in Los Angeles. Nog nooit wist Willams boven de 20 punten gemiddeld te scoren, tot afgelopen seizoen dus. Met 44% van het veld, 36% van de driepuntlijn en 88% van de vrijeworp-lijn wist hij tevens heel goed te schieten afgelopen seizoen. Tel daarbij zijn career high 5.3 assists per wedstrijd op en je komt bij de terechte winnaar uit. Het is de tweede keer dat Lou Williams deze prijs weet te bemachtigen:


MOST IMPROVED PLAYER: VICTOR OLADIPODeze categorie was van tevoren al beslist. Victor Oladipo was de enige die deze award verdiende. Met 23.1 punten, 5.2 rebounds en 4.3 assist per wedstrijd schoot hij in elke categorie drastisch omhoog vergeleken met vorig jaar. Bij de Thunder wist hij namelijk 15.9 punten, 4.3 rebounds en 2.6 assist gemiddeld te verkrijgen. Vooral zijn prestaties in de eerste ronde van de NBA-playoffs waren opmerkelijk goed. Met 22.7 punten, 8.3 rebounds en 6.0 assist wist hij de Pacers bijna langs de Cavaliers te leiden. Daarom is de Most Improved Player of the Year-award ook meer dan terecht voor Victor Oladipo. Afgelopen nacht liet Oladipo ook nog even zien dat hij niet alleen goed kan basketballen, maar ook aardig kan zingen:


DEFENSIVE PLAYER: RUDY GOBERTDit is eigenlijk de enige prijs waar twijfel over gezaaid kan worden. Ook in deze categorie waren er vooraf twee favorieten: Anthony Davis en Rudy Gobert. Alle statistieken spraken in het voordeel van Anthony Davis en de prestatie in de NBA-playoffs leken dit gevoel alleen maar te versterken. Toch wordt er gekozen voor Rudy Gobert. Met 13.5 punten, 10.7 rebounds, 2.3 blocks en 0.8 steals per wedstrijd kende hij zeker een goed seizoen. Toch was Anthony Davis qua statistieken overal beter. Hij had 28.1 punten, 11.1 rebounds, 2.6 blocks en 1.5 steals het afgelopen seizoen. Zeker met de prestaties van Davis in het achterhoofd is Rudy Gobert als Defensive Player of the Year een opvallende keuze.


COACH: DWANE CASEY


Nadat zijn collega’s hem deze prijs ook al hadden gegeven, werd Dwane Casey vannacht ook door de NBA als Coach of the Year benoemd. Ondanks zijn ontslag, vooral op basis van zijn play-off prestaties met de Raptors, mogen we stellen dat de winnaar terecht is. Hij wist de Toronto Raptors naar een 59-23 record te leiden. Hiermee wist hij zowel de Atlantic Division als de Eastern Conference te winnen in het reguliere seizoen. Brad Stevens (Celtics) en Quin Snyder (Jazz) waren ook terechte winnaars geweest. Toch valt er met Dwane Casey als winnaar weinig te klagen.

Dwane Casey werd meer dan terecht gekozen als Coach of the Year van het seizoen 2017-18 (Laurence Kesterson/AP)


OVERIGE PRIJZEN


Naast de bekende prijzen waren er ook een paar andere prijzen met vanzelfsprekende namen die verdeeld werden. Hierbij een overzicht van de winnaars:

SPORTSMANSHIP AWARD: KEMBA WALKER

Deze award is voor de meest sportieve speler van het afgelopen NBA-seizoen. Kemba Walker van de Charlotte Hornets kreeg deze prijs voor de tweede keer op rij.

COMMUNITY ASSIST AWARD: KEVIN DURANT

Kevin Durant van de Golden State Warriors won deze prijs vanwege zijn werk voor goede doelen tijdens het afgelopen seizoen.

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD: OSCAR ROBERTSON

NBA-legende Oscar Robertson won deze prijs vanwege zijn impact op de sport. Hij werd onder meer geëerd voor zijn aandeel in de ontwikkeling van basketbal en het creëren van NBA Free-Agency. Ook wordt hij gezien als een Pioneer van de zwart-gekleurde atleten.

TEAMMATE OF THE YEAR: JAMAL CRAWFORD

Jamal Crawford van de Los Angeles Clippers won eens een keer niet Sixth Man of the Year, maar viel toch in de prijzen. Hij won Teammate of the Year voor zijn aandeel in de kleedkamer als ervaren speler bij een jong team, de Los Angeles Clippers.

HUSTLE AWARD: AMIR JOHNSON

Amir Johnson van de Boston Celtics won de Hustle award voor de speler met de meeste inzet en passie tijdens het afgelopen NBA-seizoen.

SAGER STRONG AWARD: DIKEMBE MUTOMBO

Legende Dikembe Mutombo werd gekozen als winnaar van de Sager Strong Award vanwege zijn humanitaire werk in zijn thuisland Congo.

Coverfoto: Kevin Winter/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen