NBA 30-in-30 | San Antonio Spurs: 23ste keer playoffs?


Het NBA-seizoen komt weer dichterbij en dus is het tijd voor een 30-in-30. Vandaag kijken we naar de San Antonio Spurs, die er alles aan doen om er voor de 23ste keer op rij bij te zijn als het reguliere seizoen eindigt. 


OFFSEASON


De San Antonio Spurs mochten deze draft drie keer kiezen, waarvan twee keer in de eerste ronde en een keer in de tweede ronde. Hun eerste keuze viel op een power-forward uit Kroatië: Luka Samanic. De 2,11 meter lange Samanic heeft wat weg van Jonas Jerebko. Hij is geen uitstekende driepuntschutter, maar schiet een kleine 34% van zijn schoten raak en ruim 72% van zijn vrije worpen gaan er ook in. Ook is hij goed in het aanvallen van de basket en is sterk genoeg om ook na contact te scoren. Verdedigend is het allemaal wat minder: hij heeft niet echt een goed gevoel voor blocks en steals, maar is wel vlot met zijn voeten en staat zijn mannetje tegen andere centers. Samanic zou voornamelijk als strech four worden gebruikt in de second unit. 
Keldon Johnson werd als tweede gekozen door de Spurs. De small forward van Kentucky begon flitsend aan het seizoen maar kon dat niveau niet volhouden. Voornamelijk doordat de tegenstanders een stuk sterker werden. Johnson is een speler die een goed schot heeft. Vooral zijn percentages zijn prima te noemen. Zijn catch-and-shoot (44%) en zijn drives (56%) zijn samen met zijn runner (43%) zijn grootste wapens. Het probleem waar veel spelers tegenaan lopen is het gebrek aan schotkracht van achter de driepuntslijn. Daar schoot hij wel 38%, maar dat was in de eerste maanden. De laatste weken schoot hij er maar 17 raak uit 52 pogingen (32%). Verdedigend kan hij goed meedoen. Hij heeft namelijk het lichaam om zowel guards als wings te kunnen verdedigen.
Met hun derde pick (de 49ste pick) kozen de Spurs voor Quinndary Witherspoon. Hij komt van Mississippi State en gaat zijn minuten vooral in de G-League maken.

FREE AGENCY

De Spurs hebben een relatief rustige zomer gehad. Ze hebben David Bertans laten gaan in een three-team tradeDeMarre Carroll kwam daarvoor terug. Ook haalden ze Rudy Gay terug als free agent en Trey Lyles voegde zich ook bij de Texanen.


SELECTIE


De Spurs hebben dus bijna dezelfde selectie als vorig seizoen. De sterkhouders DeMar DeRozan en LaMarcus Aldridge zijn er nog steeds en de San Antonio Spurs hebben goed gekeken wat een goede aanvulling is op deze twee spelers. Op de point guard-positie staat Dejounte Murray of Patty Mills. Murray heeft vorig seizoen geen wedstrijd gespeeld door een zware blessure die hij opliep in een preseason game tegen de Rockets. Hij moet zich dus nog gaan bewijzen. Mills daarentegen heeft dat op de FIBA world cup met Australië wel gedaan, waar hij vierde werd. Op de shooting guard-positie gaat Derrick White waarschijnlijk starten. Small forward heeft DeRozan stevig in handen, met als back-up DeMarre Carroll of Rudy GayCarroll kan ook nog op de power forward-positie achter Aldridge. De center-positie staat ook vrij vast met Jakob Pöeltl. Hij gaat, net als DeRozan, op voor zijn tweede seizoen in Texas.


CONCLUSIE


De Spurs hebben al 22 (!) keer op rij de playoffs gehaald. Als ze dat voor een 23ste keer doen zijn ze alleen recordhouder. Ter vergelijking, het volgende team op het lijstje die op dit moment de meeste keren de playoffs heeft gehaald, zijn de Warriors (zeven keer). Maar of ze het dit seizoen weer gaan halen is de vraag. Echte versterkingen hebben ze niet aangetrokken, terwijl de rest van de competitie in het westen een stuk sterker is geworden. Het zou vooral afhangen van het jaar dat DeRozan en Aldridge gaan hebben. Wat wel in het voordeel spreekt is de coach. Greg Popovic doet het werk al lang genoeg en is een ervaren rot. De meeste winstpartijen zullen ze wel moeten pakken voor februari, want dan spelen ze een paar extreem lastige uit-wedstrijden. Tussen 3 en 23 februari spelen ze namelijk tegen de Los Angeles Clippers, Los Angeles Lakers, Portland Trail Blazers, Sacramento Kings, Denver Nuggets, Oklahoma City Thunder (twee keer) en de Utah Jazz.
Conclusie: 44-38 

(Cover foto: ClutchPoints)

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen