Het NBA-seizoen komt steeds dichterbij. De NBA redactie gaat jou als volger van SportAmerika optimaal voorbereiden op het nieuwe seizoen. We nemen in de 30-in-30 reeks elk team onder de loep! Van Free Agency, tot de draft en het vernieuwde depth chart. We beginnen bij het team met de minste overwinningen en eindigen bij de kampioenen. In de vierde editie kijken we naar een team dat in 2011 nog kampioen werd van de NBA, maar de laatste twee jaar ontbreekt in de play-offs: de Dallas Mavericks.
NBA DRAFT
De Dallas Mavericks hadden drie draft picks in de afgelopen draft. Met de vijfde pick kozen de Mavericks point guard Trae Young. Echter werd Young direct geruild voor Luka Dončić. De jonge Sloveen heeft de laatste drie jaar voor Real Madrid in Europa gespeeld en won daar alles wat er te winnen viel. De swingman won in 2018 de EuroLeague en werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de EuroLeague. Dončić beschikt over een goede balbehandeling en is een uitstekende scorer. In het afgelopen seizoen behaalde ‘Wonderboy’ een gemiddelde van 16 punten per wedstrijd in slechts 25 minuten per wedstrijd. De Sloveen lijkt samen met DeAndre Ayton van de Phoenix Suns nu al klaar te zijn voor het spel in de NBA.
De twee resterende draft picks van de Mavericks waren keuzes voor in de tweede ronde. Tweevoudig NCAA-kampioen Jalen Brunson werd met de 33e pick gekozen. De point guard beschikt over een goed drie-punter en heeft een hoog basketball-IQ. Na vier jaar bij Villanova, lijkt Brunson klaar voor een avontuur in de NBA. Met hun laatste pick kozen de Texanen voor Shake Milton. Echter werd Milton geruild met de Philadelphia 76ers voor Ray Spalding en Kostas Antetokounmpo.
Voor beide spelers lijkt niet een hele grote toekomst weggelegd. Power forward Spalding lijkt de derde of vierde keus voor coach Rick Carlisle. De weg naar succes in de NBA voor Antetokounmpo, de jongere broer van Giannis Antetokounmpo, lijkt nog langer. De Griek heeft een two-way contract en mag waarschijnlijk zijn opwachting gaan maken bij de Texas Legends, het G-League-team van de Mavericks.
FREE AGENCY
De Mavericks hebben zeker niet stilgezeten de afgelopen maanden. Center DeAndre Jordan werd overgenomen van de Los Angeles Clippers. De ‘Mavs’ en Jordan hebben al een geschiedenis samen, nadat Jordan in 2015 een mondeling akkoord had met het team van eigenaar Mark Cuban, maar alsnog zijn contract verlengde bij de Clippers. De center is vooral gehaald voor zijn uitstekende defensieve kwaliteiten.
De afgelopen jaren ontbrak het de Mavericks vaak aan een goede rim protector en het minder wordende atletisch vermogen van NBA-legende Dirk Nowitzki helpt niet mee bij de defensie. De geboren Texaan werd in 2015 en 2016 verkozen tot het NBA All-Defensive First Team en is dus een perfecte versterking voor de ‘Mavs’. Verder werd Devin Harris aangetrokken nadat zijn contract bij de Denver Nuggets was afgelopen. Ook tekenden Ding Yanyuhang, Codi Miller-McIntyre en Ryan Broekhoff een contract, maar valt het nog maar te bezien of zij het uiteindelijke roster gaan halen.
Echter vertrokken er ook wel redelijk veel spelers. Back-up guards Seth Curry en Yogi Ferrell kozen voor nieuwe avonturen en Nerlens Noel tekende voor twee jaar bij de Oklahoma City Thunder. De grootste aderlating voor de Mavericks is het vertrek van Doug McDermott naar de Indiana Pacers. In de 26 wedstrijden voor de Mavericks die McDermott vorig jaar speelde, noteerde de small forward 9 punten per wedstrijd. Dit lijkt niet heel veel, maar McDermott deed dat met een gemiddelde van 49.4% van drie-puntsafstand. Een ware scherpschutter dus.
DEPTH CHART
De line-up voor volgend jaar lijkt al redelijk zeker voor de ploeg van coach Carlisle. Met het aantrekken van Dončić en Jordan zijn de vacatures voor shooting guard- en center-positie ingevuld. Daarnaast verwachten wij dat de drie overige posities bezet worden door dezelfde spelers als vorig jaar.
Smith Jr. zal moeten proberen zijn stijgende lijn van het vorige jaar door te zetten. De voormalig North Carolina State-speler begon vorig jaar wisselvallig aan het seizoen, maar eindigde wel zeer sterk. Voor Harrison Barnes zal het dit seizoen anders zijn dan vorig jaar. Waar de NBA-kampioen van 2015 vorig jaar de eerste scoringsoptie was, zal dat dit jaar hoogstwaarschijnlijk veranderen. Met de komst van ‘Wonderboy’ Dončić zal hoogstwaarschijnlijk Barnes tweede- of derde viool moeten spelen.
Voor Nowitzki zal er niet veel veranderen. De Duitser zal vooral gebruikt worden om aanvallend gezien het veld te stretchen en defensief gezien enkele rebounds te pakken. Het ervaren frontcourt, met ruim 36 jaar aan NBA-ervaring en twee NBA-titels op hun naam, zal aankomend jaar vooral de taak krijgen het jonge backcourt te steunen in hun ontwikkeling.
Op de bank beschikken de Mavericks over een goede, maar redelijk beperkte mix van kwaliteiten. Wesley Matthews is waarschijnlijk de beste speler die van de bank komt. De swingman beschikt over een goed drie-punter en is de beste perimeter-defender van het team. Daarnaast hebben ze met J.J. Barea en rookie Jalen Brunson twee goede guards die beiden goed kunnen schieten en het spel verdelen.
Dwight Powell en Salah Mejri zullen de bench line-up complementeren. Powell en Mejri zijn beiden lange mannen die niet echt beschikken over een drie-punter. Bovendien zijn Powell en Mejri niet de beste verdedigers wat de Mavericks eventueel kan opbreken. Ook staan Dorian Finney-Smith, Maxi Kleber en Ray Spalding nog onder contract, maar lijkt er voor hun weinig tot geen directe speeltijd weggelegd.
CONCLUSIE
De Dallas Mavericks hebben deze zomer hun startende line-up zeer verbeterd. Met Dončić en Jordan hebben ze twee zeer goede spelers aangetrokken die perfect passen in het team. Wij verwachten dat de Sloveen het team aanvallend samen met Smith Jr. zal leiden, terwijl Jordan defensief het team zal proberen te leiden. Echter hebben ze daardoor wel kwaliteit moeten inleveren op de bank. Ondanks de verdedigende kwaliteiten van Wesley Matthews, zal de bench line-up het defensief heel zwaar krijgen. Aanvallend hebben ze wel een sterke bank, maar toch is dit nog lang niet genoeg om het defensieve gebrek te compenseren.
Het lijkt dus een onmogelijke taak voor de Mavericks om dit jaar mee te doen voor een play-off-plaats. Voor een plaats in de play-offs in de Western Conference moeten de Mavericks minimaal de helft van alle wedstrijden moeten winnen. Dan moeten de Texanen minimaal 18 wedstrijden meer winnen dan vorig jaar toen ze eindigde met een record van 24 winsten en 58 nederlagen. Ondanks dat wij torenhoge verwachtingen hebben van Dennis Smith Jr. en vooral van Luka Dončić verwachten wij dat de Mavericks net tekort gaan komen voor de play-offs.
Voorspelling: 37-45