NBA 30-in-30 | Boston Celtics: start van een nieuw tijdperk


Het NBA-seizoen komt weer dichterbij en dus is het tijd voor een 30-in-30. Vandaag de Boston Celtics! De afgelopen twee jaar is het de Celtics niet gelukt om de hoge verwachtingen te voltooien, maar lukt dat dit seizoen met een nieuwe superster wel?


OFFSEASON


De Celtics hadden maar liefst vijf draft picks, waarvan drie in de eerste ronde. Met deze picks kozen zij Romeo Langford, Grant Williams, Ty Jerome, Carsen Edwards én Tremont Waters. Drie van de vijf gekozen spelers kwamen ook echt bij de Celtics terecht. Ty Jerome vond zijn heil alsnog ergens anders. Jerome werd in combinatie met Aron Baynes geruild met de Phoenix Suns voor een 2020 first round pick. Waters tekende een two-way contract met de Celtics, wat betekent dat hij slechts 45 dagen bij de NBA-ploeg mag spelen en trainen. De overige dagen zal Waters uitkomen voor de Maine Red Claws, het G-Leagueteam van de Celtics.
Langford werd als veertiende gekozen door de Celtics en is een echte shooting guard. Langford scoorde in zijn enige jaar bij de universiteit van Indiana ruim zestien punten per wedstrijd. Echter deed hij dit tegen een matig schotpercentage van slechts 44.8%. De tweede keuze van de Celtics was Grant Williams. De power forward speelde drie jaar bij Tennessee, waar hij in zijn laatste jaar goed was voor bijna 19 punten en 8 rebounds. Ondanks zijn lengte van slechts 1.98 meter (6’6), is Williams fysiek zeer sterk. Dat geldt niet voor Carsen Edwards. De point guard is slechts 1.81 meter lang. Edwards speelde drie jaar bij Purdue, waar hij aanvallend vaak op zijn schouders nam. Vorig seizoen speelde Edwards gemiddeld 35 van de 40 minuten en scoorde hij ruim 24 punten per wedstrijd. Dit ging niet tegen de beste schotpercentages, maar dat lag zeker niet alleen aan Edwards. Hij was immers de speler die aanvallend het meeste moest creëren.

FREE AGENCY

Het grootste nieuws voor de Celtics in het offseason was het vertrek van Kyrie Irving. Het vertrek van Irving hing al lang in de lucht, dus schakelde ze snel door met het aantrekken van Kemba Walker. De drievoudig all-star tekende een driejarig contract ter waarde van ruim $113 miljoen. Walker, die vorig seizoen verkozen werd tot het All-NBA Third Team, heeft ook nog een eenzijdige optie om het contract met één jaar te verlengen. Verder trokken de Celtics ook Enes Kanter en Vincent Poirier aan. Kanter speelde vorig seizoen voor de New York Knicks, waar hij niet uit de verf kwam. De Knicks ontbonden zijn contract, waarna Kanter een contract tekende bij de Portland Trail Blazers, waarmee hij uiteindelijk de Conference Finals haalde. Poirier is een Franse center die in 2015 niet gedraft werd in de NBA. De afgelopen twee jaar speelde de Fransman bij Baskonia, waar hij in het laatste seizoen in de EuroLeague ruim 11 punten scoorde en 8 rebounds pakte.
Veel spelers vertrokken bij de Celtics. Naast Kyrie Irving vertrok ook Al Horford. Horford tekende een vierjarig contract bij de Philadelphia 76ers. Met het vertrek van Irving en Horford zijn de Celtics hun twee beste spelers kwijt geraakt. Daarnaast vonden ook Terry Rozier en Marcus Morris Sr. nieuwe teams.


SELECTIE


De starting line-up van de Celtics zal dit seizoen op veel plekken anders zijn dan vorig seizoen. Marcus Smart en Jayson Tatum zullen net als vorig seizoen de posities van shooting guard en small forward invullen. Op de drie overige posities zullen twee nieuwe gezichten en één bekend gezicht verschijnen. Kemba Walker en Enes Kanter zullen de posities van Kyrie Irving en Al Horford opvullen. Gordon Hayward zal hoogstwaarschijnlijk starten als power forward, nu zowel Marcus Morris als Aron Baynes zijn vertrokken.
Vanaf de bank heeft coach Brad Stevens zeer veel jonge talenten. Jaylen Brown is met afstand de beste speler vanaf de bank bij de Celtics. Brown is pas 22 jaar oud, maar behoort tot de ervaren spelers op de bank van de Celtics. Geen één speler is ouder dan dertig jaar en met Robert Williams III en drie eerder benoemde rookies ligt de gemiddelde leeftijd heel laag. Brad Wanamaker en Daniel Theis zijn de oudste spelers vanaf de bank en zij zijn slechts 29 en 27 jaren oud.


CONCLUSIE


De Boston Celtics zijn een redelijk grote make-over ondergaan in het offseason. Een nieuw tijdperk staat voor de deur met Kemba Walker als grote sterspeler. Echter is het nog redelijk onduidelijk hoe dat gaat uitpakken. De afgelopen jaren leken de Celtics een perfecte mix te hebben van jong talent en ervaren sterspelers, maar dat bleek uiteindelijk niet goed uit te pakken. Dit jaar staat er een zeer jong team, waarbij het nog zoeken is wie welke rol zal invullen. Echter verwachten wij geen problemen voor de Celtics en zullen zij de playoffs gewoon gaan halen.
Voorspelling: 47-35

Top- en coverfoto: Brian Babineau/NBAE/Getty Images

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen