ALCS Game 1: Gleyber, Yankees maatje te groot voor Astros

Halsreikend werd uitgekeken naar de start van de American League Championship Series tussen de New York Yankees en Houston Astros. De tweede beste American League-teams — en misschien wel de twee beste teams in de Majors — moeten uitvechten wie de AL-afgezant voor de World Series wordt. New York dumpte in drie snelle wedstrijden de Twins overboord, terwijl de Astros vijf wedstrijden vol aan de bak moesten voor ze de Rays uitschakelden. Masahiro Tanaka en Zack Greinke stonden vannacht tegenover elkaar, maar grote man werd Gleyber Torres.GREINKE KOMT GOED WEG

In de eerste drie innings van het duel mochten de Astros eigenlijk van geluk spreken dat er niet direct runs op het scorebord werden gezet. Greinke kwam niet boven de 90 mph op z’n fastball uit en wierp met enige regelmaat een bal recht door het midden. Het was dan ook een wonder dat Aaron Judge een first pitch fastball niet over de hekken ramde. Met maar vijf mijl per uur verschil tussen slider en fastball kon Greinke maar sporadisch Yankees-hitters echt voor de gek houden.
Tanaka had het makkelijker, vooral door de vele slagballen die de Japanner gooide. In tegenstelling tot Greinke, die slechts de helft van z’n pitches voor strikes gooide, pompte Tanaka de slagzone vol.
In de vierde inning braken de Yankees de wedstrijd iets open. Een honkslag voor DJ LeMahieu leidde tot een RBI-double voor Torres, die de ban brak. Greinke gooide de rest van de inning nog wel uit, maar na weer een koorddansact in de vijfde inning deden opnieuw Torres (wederom op een fastball door het midden; Greinke’s grootste probleem) en Giancarlo Stanton (na een 8-pitch at-bat) de Astros pijn. Solo homeruns maakten van de stand 3-0.

YANKEES-PITCHING ONAANTASTBAAR

Greinke’s dag zat er na zes innings op en Ryan Pressly verving hem. In een zeldzaam geval waarin manager A.J. Hinch niet de juiste knoppen indrukte, kreeg Pressly het hard te verduren. Singles voor Didi Gregorius, DJ LeMahieu en Aaron Judge bracht Gleyber Torres opnieuw aan slag. De infielder sloeg twee man over de plaat en maakte er een 5-0 voorsprong van.
Nu lijken vijf runs te overbruggen voor een potentie aanval als die van Houston, maar New York’s pitching was ongenaakbaar. Masahiro Tanaka gooide zes one-hit innings en Adam Ottavino, Zack Britton en Jonathan Loaisiga hielden de deur potdicht. Alleen Ottavino kreeg twee hits tegen, wat het totaal voor de hele wedstrijd voor Houston op drie honkslagen bracht. Meer was er simpelweg niet te halen.

UP NEXT

Aankomende nacht om 02:08 uur Nederlandse tijd staat Game 2 in de serie op het programma. Lefty James Paxton staat tegenover Justin Verlander. Paxton had het lastig in zijn eerste postseasonstart (4.2 innings, 8 strikeouts, 3 runs), terwijl Verlander één keer lights out en één keer shaky was. Paxton gooide twee keer eerder tegen Houston in 2019: in april (5 earned runs, uitwedstrijd) en in juni (1 earned run, thuiswedstrijd). Verlander domineerde de Yankees twee keer in de playoffs in 2017.

Coverfoto: mlb.com twitter

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen