Lakers blijven winnen, Luka Doncic voor MVP?


Het NBA-seizoen 2019-20 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en we blikken vooruit op de aankomende week.


30 NOVEMBER – 7 DECEMBER


DE STAND

Northwest Division:
1: Denver Nuggets (14-6), 2: Utah Jazz (12-10), 3: Minnesota Timberwolves (10-11), 4: Oklahoma City Thunder (9-12), 5: Portland Trail Blazers (9-14)
Pacific Division:
1: Los Angeles Lakers (20-3), 2: Los Angeles Clippers (16-7), 3: Phoenix Suns (10-11), 4: Sacramento Kings (8-13), 5: Golden State Warriors (5-19)
Southwest Division:
1: Dallas Mavericks (15-6), 2: Houston Rockets (14-7), 3: San Antonio Spurs (9-14), 4: Memphis Grizzlies (6-15), 5: New Orleans Pelicans (6-16)

IN DE SPOTLIGHTS

LOS ANGELES LAKERS BLIJVEN WINNEN

Veruit het beste team in het westen blijft maar winnen. Met maar liefst negen winstpartijen uit de laatste tien wedstrijden blijven ze op weg naar het beste record uit het westen. Ter vergelijking: de nummer twee, de Dallas Mavericks, staan al vier wedstrijden achter de Lakers. Na een makkelijke reeks wedstrijden tegen onder anderen Golden State, Atlanta, Memphis en de Pelicans was deze week de eerste reeks tegen op papier lastige tegenstanders. Afgelopen zondag werd verloren van de Mavericks, maar de wedstrijden tegen de Nuggets, Jazz en de Blazers gingen allemaal vrij gemakkelijk naar de Lakers.
De Lakers hebben met sterkhouders LeBron James en Anthony Davis hun sterren-duo. Maar coach Frank Vogel heeft ook andere goede opties. Zo doet Javale McGee het dit jaar erg goed en is Kyle Kuzma bezig aan een goed derde jaar. James, bezig aan zijn tweede seizoen in Los Angeles, is fenomenaal gestart. Hij heeft na een kwart seizoen een gemiddelde van ruim 25 punten, 7 rebounds en bijna 11 assists per wedstrijd. Dit komt natuurlijk omdat hij nu met Davis speelt. Davis neemt een hoop druk weg bij James, waardoor hij een stuk vrijer kan spelen. Davis, goed voor gemiddeld 26 punten en 9 rebounds per wedstrijd, heeft hetzelfde voordeel. Bij de Pelicans heeft hij nooit een teamgenoot gehad die zo goed was. Hierdoor kunnen tegenstanders James en Davis niet double-teamen, waardoor hebben ze beiden meer ruimte hebben.

DONCIC VOOR MVP?
Luka Doncic heeft zijn rookie of the year een uitstekend vervolg gegeven. Eigenhandig heeft hij de Dallas Mavericks naar een 15-6 record gebracht, wat goed is voor een tweede plek in het westen. In de gewonnen topper tegen de Los Angeles Lakers scoorde hij maar liefst 27 punten, pakte 9 rebounds en deelde 10 assists uit. Maar ook in de ‘mindere’ wedstrijden is hij erg belangrijk. In de wedstrijd tegen de Pelicans (118-97 winst) bijvoorbeeld. Hij had 33 punten en maar liefst 18(!) rebounds.
Ook in Vegas is het uitstekende seizoen van Docic niet onopgemerkt gebleven. Waar hij op de MVP-lijst voor het seizoen op de achtste plek stond, staat hij nu op de tweede plek en moet hij alleen Giannis Antetokounmpo voor zich laten.

DE TEGENVALLERS

GOLDEN STATE WARRIORS BLIJVEN LAATSTE

De Golden State Warriors blijven de zwakste broeder in de Western Conference. Na 24 gespeelde westrijden hebben de Warriors een record van 5 winst- en 19 verliespartijen. Een deel van het probleem begon vorig jaar tijdens de Finals, Toen Klay Thompson geblesseerd raakte. Tel daar maar het vertrek van Kevin Durant bij op. Dit seizoen worden de Warriors geplaagd door blessures. Om te beginnen speelde Stephen Curry maar vier wedstrijden. Dit omdat hij zijn hand brak. Verder miste sterkhouder Draymond Green al negen wedstrijden door verschillende blessures. Nieuwkomer D’Angelo Russel speelde ook maar 13 wedstrijden. Omdat het doel van de playoffs halen al na drie weken compleet mislukt was, hielden ze Green en Russel uit voorzorg langer aan de kant. Curry, met zijn gebroken hand, komt misschien dit seizoen zelfs helemaal niet meer terug. Het lijkt er dus op dat de Warriors in volle tank-mode zijn. In vergelijking met Curry: Gordon Hayward is herstellende van een gebroken hand (die hij opliep in de achtste wedstrijd) en verwacht binnenkort weer te spelen.
Het is niet alleen maar kommer en kwel. Dit seizoen kunnen de jonkies laten zien wat ze waard zijn omdat ze meer dan genoeg minuten kunnen maken. Dan de blikken op volgend jaar: een hoge pick is voor elk team een welkome versterking. Maar daar houd het niet bij op. Thompson en Curry zullen dan weer op sterkte zijn. Daarmee is het beste backcourt aller tijden weer hersteld.

PELICANS BLIJVEN VERLIEZEN

De New Orleans Pelicans blijven maar verliezen. De laatste wedstrijd, tegen de Phoenix Suns, ging in overtime verloren. Het was de zevende wedstrijd op rij. En als we het wedstrijdschema mogen geloven eindigt die reeks ook niet snel. Van de volgende vier wedstrijden zijn alleen de Detroit Pistons de zwakke broeders. Verder moeten de Pelicans tegen de Mavericks, Bucks en de Sixers. Dat de Pelicans verliezen is niet fijn, maar niet een probleem. Na bijna een complete roster rebuild deze zomer moet iedereen nog aan elkaar wennen. Het grootste gemis is echter Zion Williamson. Na een blessure aan zijn meniscus was zijn revalidatie gepland op zes tot acht weken, maar de laatste berichten zeggen dat het langer gaat duren. De Pelicans hebben verder een jong team met semi-sterren Lonzo Ball en Brandon Ingram. Met z’n drieën moeten ze de toekomst voor de Pelicans veilig stellen, al kan het nog wel even duren voordat er seizoenen winnend worden afgesloten.

SPELER VAN DE WEEK

Anthony Davis is door SportAmerika verkozen tot de Western Conference speler van de week. De power forward van de LA Lakers leidde zijn team naar een week waarin drie van de vier wedstrijden werden gewonnen. Na de verloren wedstrijd tegen de Mavericks (27 punten, 10 rebounds) volgden de winstpartijen tegen de Nuggets (25 punten, 10 rebounds), Jazz (26 punten, 6 rebounds) en Blazers (39 punten, 9 rebounds). Gemiddeld was hij over deze vier wedstrijden goed voor ruim 29 punten en net geen 9 rebounds per wedstrijd.

VOORUITBLIK

De meest aansprekende wedstrijd van volgende week is toch bij uitstek van de Los Angeles Clippers tegen de Toronto Raptors. De wedstrijd betekent de return van Kawhi Leonard bij het team waarmee hij vorig jaar kampioen werd. De fans in Canada zullen hem als een held ontvangen en er komt waarschijnlijk geen fluitconcert aan te pas. Ook betekent het de match-up vs Leonard (24-7-5) en Pascal Siakam(25-8-3).

Top- en coverfoto: Zhong Zhi/Getty Images

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen