Hebben de scheidsrechters gefaald tijdens game 1?


Tijdens de eerste wedstrijd van de NBA-Finals stond niet alleen JR Smith in het middelpunt van de belangstelling. Er werd na het duel veel gepraat over het scheidsrechterstrio dat donderdagnacht een paar belangrijke en twijfelachtige beslissingen nam. Er waren drie specifieke discussiepunten na de wedstrijd waar de meningen erg verdeeld over waren. Waar gaat deze discussie precies over en hebben de scheidsrechters volgens de officiële regels fouten gemaakt tijdens deze situaties?


LEBRON JAMES CHARGE


Met nog veertig seconden te gaan in het vierde kwart begon Kevin Durant aan een aanval naar de basket. Hij glipt gemakkelijk langs Jeff Green, maar komt vervolgens hard in botsing met LeBron James. De ene scheidsrechter gaf een verdedigende fout, terwijl de andere een aanvallende fout gaf. Uiteindelijk werd de aanvallende fout gegeven door het scheidsrechterstrio. Vervolgens werd er via replay nog eens naar de situatie gekeken omdat we in de laatste twee minuten van het duel zaten. Officieel werd er gekeken of LeBron James buiten de restricted area was, maar iedereen kon duidelijk zien dat dit het geval was.

TRIGGER

De scheidsrechters gebruikte deze trigger om te kijken of het inderdaad een aanvallende fout was. Na er naar gekeken te hebben, besloten ze een verdedigende fout te geven tegen LeBron James. In de replay was duidelijk te zien dat hij met zijn benen vast stond. Het probleem was dat hij met zijn bovenlichaam naar het lichaam van Kevin Durant bewoog, ook wel een sway genoemd. Officieel mag dit niet en moet de verdediger positie hebben ten opzichte van de aanvaller. Het discussiepunt is of de verdediger daadwerkelijk helemaal recht en stil moet staan of dat hij licht mag bewegen. Dit was bij LeBron James namelijk het geval. De scheidsrechters vonden dus dat LeBron James te veel naar het lichaam van Kevin Durant bewoog en gaven een verdedigende fout. De officiële regels luiden als volgt:

De officiële omschrijving van de block/charge regels (NBA.com)

De scheidsrechters dachten dat LeBron James wellicht in de restricted area stond, waardoor zij de optie kregen om naar de herhaling te kijken. Vervolgens mogen de scheidsrechters ook naar andere punten kijken. In dit geval ging het dus over het wel of niet geven van een aanvallend fout. Hier maakte de scheidsrechters dus gebruik van. Officieel gezien hebben de scheidsrechters in deze situatie dus goed gehandeld. Toch zorgde dit voor veel verwarring bij de fans en bij de spelers. Zij dachten namelijk dat de scheidsrechters alleen zouden kijken naar of LeBron James wel buiten de restricted area stond. Officieel mogen de scheidsrechters op zo’n moment dus ook naar andere dingen kijken, zoals dus het wel of niet geven van een aanvallende/verdedigende fout.


TRISTAN THOMPSON EJECTION


De tweede situatie waar veel over gesproken werd was de slotfase van overtime. Nadat LeBron James, Stephen Curry en Klay Thompson na een block van The King aan het trashtalken waren, liep het een paar seconden later uit de hand. Shaun Livingston moest nog een keer schieten omdat er twee seconden verschil zat in de schotklok en de wedstrijdklok. Tristan Thompson vond dit niet zo leuk en besloot zijn elleboog uit te steken terwijl hij het schot probeerde te blokkeren. Hij kwam met zijn elleboog in de buurt van zijn oksel. De scheidsrechters zagen dit en stuurde Tristan Thompson direct weg met een Flagrant 2.

ONNODIG

Draymond Green kon hier wel van genieten en begon zo’n beetje in het gezicht van Tristan Thompson te klappen ter goedkeuring van de beslissing. Tristan Thompson deed vervolgens precies wat hij niet moest doen en duwde de bal in het gezicht van Draymond Green. Hierdoor liepen de gemoederen nog even hoog op aan het einde van het duel. De vraag is of de overtreding van Tristan Thompson op Shaun Livingston genoeg was voor een Flagrant 2. De officiële regels zijn als volgt:

De officiële regel met betrekking tot een Flagrant 1 en Flagrant 2 (NBA.com)

Met nog een paar seconden te gaan was de overtreding van Tristan Thompson op Shaun Livingston daar. Volgens de regels is dit absoluut niet zwaar genoeg voor een ejection. Als deze niet gegeven was, was deze hele situatie niet uit de hand gelopen, had Golden State zijn vrije-worpen genomen en was de wedstrijd voorbij geweest. Officieel gezien hebben de scheidsrechters hier dus niet op de juiste manier gehandeld.


DRAYMOND GREEN FOUL


Met een minuut te gaan in de eerste helft weet LeBron James langs zijn directe tegenstander Nick Young te komen met een crossover. Vervolgens komt hij onderweg naar de basket Draymond Green tegen, die vervolgens een harde overtreding begaat. Draymond Green doet met zijn linkerhand niks verkeerd, maar zit met zijn rechterhand niet op de goede plek. Hij duwt zijn rechterhand express in het gezicht van LeBron James. The King houdt hier twee vrije worpen en een bebloed rechteroog aan over. De grote vraag is waarom dit geen Flagrant Foul was.


Volgens de officiele regels (zie hierboven) is dit namelijk het perfecte voorbeeld van een harde overtreding, iets waar Draymond Green meer dan genoeg ervaring mee heeft. De scheidsrechters besloten niet naar de herhaling te kijken en de wedstrijd gewoon voort te zetten. Draymond Green was eigenlijk voor de drive van LeBron James al boos op de scheidsrechters. Hij werd namelijk vlak voordat LeBron James aan zijn actie begon weggetrokken door Tristan Thompson. Hierdoor verloor hij zijn goede positionering en kon hij LeBron James niet op de juiste manier verdedigen. Hij besloot dat dan maar op een niet correcte manier te doen, waarvoor hij een Flagrant Foul  had moeten krijgen. Met deze situatie begon eigenlijk de ellende voor de scheidsrechters tijdens het eerst duel.

GAME 2

Er was dus veel wisselvalligheid in de beslissingen van de scheidsrechters, wat zorgde voor verwarring bij zowel de fans als de spelers van beide teams. In het rapport dat na de wedstrijd altijd wordt vrijgegeven (Last Two Minute Report) bleken de scheidsrechters nog wat meer fouten gemaakt te hebben. Zo bleek Draymond Green een lane-violation te hebben begaan tijdens de vrije-worp van George Hill in de slotfase van het eerste duel. Dit zou de Cavaliers een kans hebben gegeven om de wedstrijd alsnog te winnen. Ook werd de eerder benoemde blocking foul van LeBron James bevestigd.  In het tweede duel aankomende nacht zullen de prestaties van de scheidsrechters opnieuw onder een vergrootglas liggen.

(Coverfoto: Marcio Jose Sanchez/Associated Press)

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

4 REACTIES

  1. Goed artikel Lars. Maar ik vind dat de scheidsrechters weldegelijk fouten hebben gemaakt. En dat is jammer, want als Game 1 naar de Cavs gaat, krijg je nog een beetje een spannende serie. Dat is nu nog maar afwachten. Maar goed JR Smith maakte de grootste fout.

    • Bij twee van de drie momenten die in dit artikel benoemd worden zijn ze ook de fout ingegaan. Alleen bij de Charge call op LeBron James hebben ze de juiste beslissing genomen (volgens de officiële regels). Ze waren absoluut verre van perfect. Neemt natuurlijk niet weg dat Hill ook gewoon de vrije-worp had kunnen maken en de Cavaliers als team beter kunnen presteren. Dan is de discussie over de scheidsrechters overbodig.

    • Dit klopt inderdaad (zowel qua straf als qua boete), maar dit was wel zoals hij tijdens de wedstrijd werd beoordeeld. Met een Flagrant 2.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen