Grizzlies en Bucks winnen zonder sterren

De Memphis Grizzlies, Phoenix Suns, Milwaukee Bucks en Cleveland Cavaliers hebben de stand in de series weer gelijk gebracht. Ze wonnen allemaal hun tweede thuiswedstrijd. De andere series gaan de goede kant op voor de Denver Nuggets, Sacramento Kings, Philadelphia 76ers en de Boston Celtics. Zij staan met 2-0 voor. Een overzicht van Game 2 in de eerste ronde van de NBA Playoffs.

EASTERN CONFERENCE

#4 CLEVELAND CAVALIERS – #5 NEW YORK KNICKS: 107-90

Het verhaal van de tweede wedstrijd tussen de Cleveland Cavaliers en de New York Knicks was toch wel Darius Garland. Na een, voor hem, zeer matige eerste wedstrijd heeft hij zich gerevancheerd. Met 17 punten en 1 assists in 43 minuten had hij zijn playoff debut vast anders voorgesteld. Zijn tweede wedstrijd was echter een stuk beter. Met 32 punten en 7 assists was hij een stuk agressiever dan afgelopen wedstrijd. Van die 32 punten scoorde hij er 26 in de eerste helft en was de voorsprong voor de Cavs al 20 punten. De grote voorsprong kwam voornamelijk door slordig balbezit van de Knicks. In het tweede kwart verspeelden ze de bal maar liefst 9 keer. Julius Randle gaf de bal maar liefst 4 keer terug aan de tegenstander. Na het tweede kwart was de spanning ver te zoeken en speelden de Cavs de wedstrijd rustig uit.

Naast Garland speelden ook Caris LeVert en Donovan Mitchell goed bezig. LeVert scoorde 24 punten vanaf de bank, en Mitchell was goed voor een playoff-high 13 assists. Toch was het niet alleen maar feest bij de spelers van de Cavs. Isaac Okoro had na nog geen drie minuten spelen al twee fouten en twee turnovers en moest naar de bank, waar hij daarna niet meer vanaf kwam.

Voor de Knicks waren Randle (22 punten) en Brunson (20 punten) belangrijk. Verder kwamen Barret (14) en Quickley (12) boven de 10 punten uit. De derde wedstrijd word zaterdagnacht gespeeld in MSG.

#1 MILWAUKEE BUCKS – #8 MIAMI HEAT: 138-122

Na een, toch onverwachte, overwinning in de eerste wedstrijd waren de Heat in goede positie om ook de tweede wedstrijd naar zich toe te trekken. Door de blessure van Giannis Antetokounmpo die hij in de eerste wedstrijd opliep kon hij niet meedoen. Voor de Bucks dus een flinke streep door de rekening. Maar gelukkig stonden Jrue Holliday en Brook Lopez op. Samen waren ze goed voor 49 punten in de 138-122 gewonnen wedstrijd.

Dat ze Giannis niet misten kwam niet alleen door Holliday en Lopez. Ook Pat Connaughton speelde een goede wedstrijd. Nadat hij geen minuut speelde in de eerste wedstrijd, was hij nu goed voor maar liefst 22 punten. Die scoorde hij voornamelijk van achter de driepunts lijn (6-10 3FG). Voor de Bucks gingen de lange ballen er sowieso goed in. Ze delen het record van 25 gemaakte driepunters in de playoffs nu met de Cleveland Cavaliers, die het aantal in 2016 behaalden.

De Bucks waren vanaf het begin al de betere ploeg, maar pas in het derde kwart werd de voorsprong enorm. Een 11-0 run werd verbroken door twee vrije worpen van Jimmy Butler, waarna de Bucks er nog eens 13 op een rij maakten. Op dat punt was de voorsprong maar liefst 36 punten, waardoor de Bucks vrij vroeg de reserves aan het werk konden zetten.

OVERIGE UITSLAGEN

#2 Boston Celtics – #7 Atlanta Hawks: 119-106 (Jason Tatum: 29 PTS, 10 REB)

#3 Philadelphia 76ers – #6 Brooklyn Nets: 96-84 (Joel Embiid: 20 PTS, 19 REB, 7 AST)

WESTERN CONFERENCE

#2 MEMPHIS GRIZZLIES – #7 LOS ANGELES LAKERS: 103-93

Een uur voor de wedstrijd werd duidelijk dat Ja Morant niet zou kunnen spelen door zijn hand blessure. Zonder Morant de Lakers verslaan, die in de eerste wedstrijd echt de lakens uitdeelden? De Grizzlies is het gelukt, en met vrij weinig moeite. Na een 3-0 voorsprong voor de Lakers waren het de Grizzlies die de voorsprong pakten na een 22-8 run. Die voorsprong gaven ze ook niet meer uit handen. De grootste voorsprong was op een gegeven moment zelfs 20 punten, voordat de Lakers langzaam terug kwamen. X-factor in de wedstrijd was Xavier Tillman. Hij was goed voor 22 punten en 13 rebounds. Zijn start was perfect, door zijn eerste zes schoten raak te schieten voordat hij zijn zevende (een buzzer beater) net mis schoot. Vijf andere Grizzlies scoorde in de dubbele punten. Jaren Jackson Jr., die voor de wedstrijd zijn defensive player of the year award kreeg, was goed voor 18 punten.

LeBron James deed zijn uiterste best door 28 punten en 12 rebounds te noteren. Dat was al voor de 103e keer in zijn playoff carrière dat hij minimaal 20 punten en 10 rebounds noteerde. Daarmee staat hij gedeeld vierde (met Tim Duncan) aller tijden, achter Shaq, Malone en Abdul-Jabbar. Rui Hatchimura speelde weer een sterke wedstrijd vanaf de bank en was goed voor 20 punten. Elf daarvan kwamen in het derde kwart, waarmee de voorsprong van de Grizzlies slonk van 20 naar 16. Waar Rui en LeBron goede wedstrijden speelden waren Anthony Davis en D’Angelo Russel niet sterk bezig. Davis was goed voor maar 13 punten en 8 rebounds en Russel schoot maar een van zijn negen pogingen raak en was goed voor maar vijf punten.

Voor de Lakers, die 11 van hun laatste 13 wedstrijden wonnen, heeft het verlies geen hele grote consequenties. Ze hebben het thuisvoordeel weggenomen bij de Grizzlies. Als ze beide wedstrijden in Los Angeles weten te winnen staan ze op match point. Of dat makkelijk zal gaan is maar de vraag omdat de Grizzlies verwachten dat Morant eerder terug is dan verwacht.

#4 PHOENIX SUNS – #5 LOS ANGELES CLIPPERS: 123-109

Na een teleurstellende eerste wedstrijd voor de Phoenix Suns hebben ze orde op zaken gesteld. Heel simpel ging het de eerste helft niet. De Clippers deden goed mee en gingen met een 59-59 stand de kleedkamer in, nadat Booker net voor de buzzer een driepunter raak schoot.

In de tweede helft waren de Suns de betere. In het derde kwart liepen ze vijf punten uit. Dat kwam voornamelijk door Devin Booker. Hij schoot zes van zijn zeven pogingen raak en was goed voor maar liefst 18 punten. Ook in het vierde kwart liepen de Suns uit (negen punten) maar de overwinning was alles behalve zeker. Dat kwam mede door de rivaal van Cris Paul. Dat was niet Russel Westbrook of Kawhi Leonard, maar scheidsrechter Scott Foster. Het werd in de media breed uitgemeten dat Paul 13 opeenvolgende playoff wedstrijden heeft verloren als Foster de scheidsrechter was. De overwinning ging deze keer niet naar Foster, maar naar Paul. Achteraf zei hij dat hij niet wist dat Foster de scheidsrechter zou zijn en dat iedereen zo min mogelijk afleidingen wilt.

Booker was goed voor maar liefst 38 punten in de wedstrijd, waarin hij maar acht van zijn 22 schoten miste. Toch was ook nieuwe aanwinst Kevin Durant belangrijk met 25 punten. Ook Ayton (14 punten, 13 rebounds) en Paul (16 punten, 8 assists) lieten zich gelden. Bij de Clippers waren Leonard (31 punten, 8 rebounds, 7 assists) en Westbrook (28 punten) de belangrijkste spelers. De Clippers kregen wel een beduidend grotere productie vanaf de bank (30 om 13) maar dat mag geen verassing heten aangezien de Suns hun hele bank heeft getraded.

#3 Sacramento Kings – #6 Golden State Warriors: 114-106 (De’Aaron Fox 24 PTS, 9 AST, 5 REB | Domantis Sabonis 29 PTS, 9 REB, 4 AST)

#1 Denver Nuggets – #8 Minnesota Timberwolves: 122-113 (Jamal Murray 40 PTS, 5 AST)