Denver op 2-0, MVP Embiid keert terug bij 76ers

De Denver Nuggets zijn het enige team die het thuisvoordeel hebben weten te verdedigen. Aan de hand van een ijzersterke Jokic, staan zij nu 2-0 voor tegen de Phoenix Suns. In alle andere series zijn de wedstrijden eerlijk verdeeld. Golden State en Boston wonnen zeer ruim, nadat ze Game 1 op eigen terrein verloren. Voor de New York Knicks moest er ook gewonnen worden en dat deden ze ook, al was het wel met een stuk meer moeite.

EASTERN CONFERENCE

#5 NEW YORK KNICKS – #8 MIAMI HEAT: 111-105

De New York Knicks hebben een hele belangrijke zege weten te boeken. Nadat Jimmy Butler en de Miami Heat Game 1 wisten te stelen in Madison Square Garden, was er nu geen andere oplossing voor New York dan winnen. Met de rug tegen de muur én zonder Butler bij de Heat, wonnen de Knicks na een sterke eindsprint in het vierde kwart. Miami trad aan zonder Butler, nadat hij in Game 1 zijn enkel verzwikte. Hij speelde toen wel de wedstrijd uit, maar was niet fit genoeg om in Game 2 te starten. New York profiteerde hier volop van en boekte een belangrijke overwinning.

In het eerste kwart kwam de thuisploeg het sterkst uit de startblokken. Julius Randle scoorde tien punten in het eerste kwart en pakte drie rebounds, maar de echte uitblinker was RJ Barrett. Met drie driepunters, drie vrije worpen en twee scores rond de ring, scoorde hij maar liefst zestien punten in de eerste twaalf minuten. Ondanks het sterke spel van de twee, bleef Miami goed in de wedstrijd. Met op hun zes rake driepunters in het eerste kwart, was het verschil klein aan het begin van het tweede kwart: 31-29, in het voordeel van de Knicks.

Waar het vizier bij beide teams op scherp stond in de eerste twaalf minuten, leek het nu alsof ze niet meer wisten hoe basketbal werkten. Miami schoot maar 40.9% van hun schoten raak en scoorde 25 punten in het tweede kwart. New York liet zien dat het nog een stuk minder kon, want zij kwamen net boven de 26 procent uit. Ook vanaf de vrije worp-lijn kwamen beide teams niet boven de 62 procent uit, waardoor dit kwart bijna pijn deed aan de ogen. De Heat won het kwart wel met 20-25, waardoor ze bij rust voor stonden: 51-54.

TWEEDE HELFT

Na de rust stond het vizier wel weer op scherp voor zowel New York als Miami. Bij de bezoekers was het Max Strus die aanvallend een belangrijke rol op zich nam, bij afwezigheid van Butler. Hij scoorde elf punten in het derde kwart en was foutloos op zijn vier twee punts pogingen. Waar Miami het moest hebben van tweepunters, schoot New York met scherp van achter de driepuntslijn. Vijf van de elf pogingen gingen raak voor een zeer keurige schotpercentage van 45.5%. Jalen Brunson had hier een groot aandeel in met drie rake schoten. Daarnaast scoorde hij ook twee tweepunters en kwam daardoor op 13 punten in het derde kwart. De voorsprong van Miami werd hierdoor teruggebracht naar één punt: 76-77.

Waar de eerste 36 minuten gekenmerkt werden door lagere scores, was dat in het vierde kwart helemaal anders. Miami scoorde 28 punten, maar New York deed daar een mooie schep bovenop: 35. Brunson en Josh Hart namen ieder tien punten op zich, maar de wijze waarop Hart het deed, maakte het verschil. Hart raakte twee driepunters, maar vier punten maakte hij vanaf de vrije worp-lijn. New York scoorde twaalf vrije worpen in de eerste drie kwarten en negen in het vierde kwart alleen. Makkelijke scores, die uiteindelijk een belangrijke rol speelde in het vierde kwart. Ook de rebounding-battle wonnen de Knicks dik. Miami pakte maar vijf rebounds in het vierde kwart, terwijl New York er 14 wist te pakken. Door dit dominante vierde kwart, wisten de Knicks uiteindelijk de stand gelijk te trekken in de play off-serie.

UITBLINKERS

Bij de thuisploeg waren er vier duidelijke statistische uitblinkers. Jalen Brunson was topscorer met 30 punten, gevolgd door een ‘stille’ Julius Randle. Hij kwam uit op 25 punten, 12 rebounds en 8 assists, zonder heel dominant te ogen. Voor RJ Barrett eindigde de teller op 24 punten, terwijl Josh Hart met 14 punten, 11 rebounds en 9 assists net te kort kwam voor een triple-double. Voor Miami was Caleb Martin topscorer bij absentie van Butler. Hij scoorde 22 punten, gevolgd door 21 punten voor Gabe Vincent. Max Strus bleef na het goede derde kwart steken op zeventien punten, terwijl Bam Adebayo opnieuw teleur wist te stellen. Hij scoorde maar 15 punten, pakte 8 rebounds en gaf 6 assists.

Game 3 wordt zaterdagavond gespeeld, om 21:30 uur Nederlandse tijd.

#2 BOSTON CELTICS – #3 PHILADELPHIA 76ERS: 121 – 87

Het is kersvers MVP Joel Embiid niet gelukt om zijn Philadelphia 76ers te behoeden voor een zware nederlaag. De center keerde na bijna twee weken afwezigheid terug in Game 2 tegen de Boston Celtics. Na een knappe overwinning in de eerste wedstrijd voor Philadelphia, reageerden de Celtics sterk. In drie kwarten toonden de Celtics zich superieur en wisten de stand gemakkelijk gelijk te trekken, met de volgende twee wedstrijden in Philadelphia op de agenda.

In de eerste minuten van de wedstrijd trokken de ploegen gelijk op. Voor de 76ers was het James Harden die zijn goede spel uit Game 1 wist door te trekken. Hij scoorde negen punten en pakte vijf rebounds. Embiid voegde op zijn beurt zes punten toe. Van de vijftien punten die de sterspelers van Philadelphia scoorden, kwamen er negen vanaf de vrije worp-lijn. De Sixers lijken op dat vlak nog altijd in topvorm. Echter reageerden de Celtics ook sterk. Jaylen Brown scoorde dertien punten en Marcus Smart scoorde vlak voor de buzzer van het eerste kwart zijn zesde en zevende punt. Hierdoor begon de thuisploeg met een 28-22 voorsprong aan het tweede kwart.

Marcus Smart ging in dat tweede kwart door, waarmee hij geëindigd was in het eerste kwart. Na een perfecte pass van Jayson Tatum, dunkte hij stijlvol de alley-oop raak. De Celtics bleven daarna solide spelen als team. Van de acht spelers die dat kwart in actie kwamen, scoorde enkel Robert Williams III niet. Alle andere spelers scoorden minimaal twee punten. Bij de bezoekers kwam de reactie van Tyrese Maxey. Hij scoorde tien punten in het tweede kwart, maar zijn ploeggenoten bleven wat achter. Hierdoor won Boston ook het tweede kwart, al was het met een kleiner verschil: 29-27. De voorsprong bij rust was opgelopen naar acht punten, in voordeel van de thuisploeg

Het derde kwart was uiteindelijk beslissend voor de wedstrijd. Boston kwam sterk uit de kleedkamer, terwijl Philly ietwat beduusd leek. Derrick White had met tien punten een groot aandeel in het sterke derde kwart van de Celtics, maar ook met drie driepunters was Malcolm Brogdon van grote waarde. Met een 19-5 run werd het derde kwart afgesloten en nadat de voorsprong eerder al was opgelopen, begon Boston met een fijne voorsprong aan het laatste kwart: 92-65. Dit was voor coach Doc Rivers genoeg aanleiding om de witte vlag te zwaaien en minuten te geven aan zijn bankspelers. Joe Mazzulla deed op zijn beurt hetzelfde en speelde de wedstrijd zonder problemen uit met spelers die normaal gezien minder play off-minuten mogen verwachten. De bankzitters van Boston wonnen ook deze battle van de wisselspelers van Philadelphia, waardoor er met de zeer ruime overwinning een gelijke stand is in de play off-serie.

UITBLINKERS

Voor de Celtics eindigde Brown met 25 punten, maar ook de 23 punten van Malcolm Brogdon waren belangrijk. Met zes drie punters deelde hij vaak rake klappen uit aan Philadelphia. Het enige minpunt voor de Celtics, was het spel van Jayson Tatum. Normaal gezien de beste speler van Boston, maar nu kwam hij niet verder dan zeven punten, vier persoonlijke fouten, een schotpercentage van 14.7% en maar negentien minuten. Bij de bezoekers was de terugkeer van Embiid het meest positieve in aanloop naar de rest van de play offs. Hij eindigde met 15 punten en vijf blocks. Tobias Harris was topscorer bij de bezoekers, maar deed dit met slechts 16 punten.

Game 3 wordt gespeeld op zondagavond om 21:30 uur Nederlandse tijd.

WESTERN CONFERENCE

#1 DENVER NUGGETS – #4 PHOENIX SUNS: 97 – 87

Nikola Jokic heeft in Game 2 tegen de Phoenix Suns nog maar weer eens laten zien hoe ontzettend goed hij is. De center van de Nuggets kende een historisch regulier seizoen en gaat daar in de playoffs ouderwets mee door. Hij was namelijk goed voor 39 punten, 16 rebounds en 5 assists in een cruciale wedstrijd om het thuisvoordeel te behouden. Door de prestaties van Jokic gaan de Nuggets met een ideale uitgangspositie naar Phoenix om misschien daar al de series te beslissen.

In het openingskwart begonnen beide teams wat weifelend aan de wedstrijd. Het leidde tot tien lead changes in de eerste twaalf minuten, lage schotpercentages en een tussenstand van 18-21 in voordeel van Phoenix. Voor Jokic stond de teller toen al op elf punten, maar aan de hand van de zeven punten van Devin Booker, begonnen de Suns op voorsprong aan kwart twee. Ook toen was Booker weer erg belangrijk voor Phoenix, want waar de defensies de sterk bleven, kreeg hij toch wat grip op de wedstrijd. Met tien punten tegen een percentage van 57.2%, hield hij zijn ploeg in de wedstrijd. Denver vocht namelijk kranig terug en won het tweede kwart met 22-21. Bij rust was de stand slechts 40-42, een relatief lage score, maar iets dat we vaker zien dit postseason.

Na de rust ging het duel Jokic-Booker rustig verder. Voor Booker betekende dat veertien punten in twaalf minuten speeltijd. Drie daarvan kwamen vanaf de vrijeworplijn, iets dat toch wel speciaal was. Phoenix kreeg namelijk de hele eerste helft geen één vrije worp. Toch was er een grotere baas, boven Booker. Jokic was namelijk goed voor 18 punten en 5 rebounds in het derde kwart, maar dichter bracht het zijn ploeg nog niet. De Suns stonden met drie punten voor bij aanvang van het vierde kwart. Wel moesten ze het vierde kwart doen zonder Chris Paul. De point guard viel aan het einde van het derde kwart uit met liesblessure en moest het vierde kwart aan zich voor bij laten gaan.

Twee minuten lang was het wachten op de eerste score in het laatste kwart. Een driepunter van Kentavious Caldwell-Pope doorbrak de droogte en bracht de teams uiteindelijk op gelijke hoogte. Het bleek het begin van de ommekeer, want een minuut later scoorde KCP opnieuw een driepunter. Jamal Murray maakte met één van zijn weinige goede acties een 8-0 run van voor de thuisploeg. Denver had voor het eerst sinds 40-39 in het tweede kwart de voorsprong weer in handen en zou deze niet meer weggeven. Kevin Durant probeerde Phoenix met negen punten in het laatste kwart terug te brengen, maar andermaal was er een driepunter van Caldwell-Pope die het lot van de Suns beslechtte.

UITBLINKERS

Jokic eindigde uiteindelijk met 39 punten en 16 rebound, zoals eerder vermeld. Jamal Murray bleef na 34 punten in Game 1 nu steken op 10 punten. Voor Denver werd dat opgevangen door Caldwell-Pope die 14 punten scoorden en Aaron Gordon die er 16 op zijn rekening nam. Bij de Suns was Devin Booker topscorer met 35 punten, 5 rebounds en 6 assists. Durant scoorde 24 punten en ook DeAndre Ayton kwam in de dubbele cijfers met 14 punten en 8 rebounds.

Game 3 van deze playoff-serie staat op de agenda voor de nacht van vrijdag op zaterdag, om 4 uur Nederlandse tijd.

#6 GOLDEN STATE WARRIORS – #7 LOS ANGELES LAKERS: 127-100

Klay Thompson heeft hoogstpersoonlijk de Golden State Warriors weer op gelijke hoogte gebracht. In Game 2 tegen de Los Angeles Lakers schoot hij namelijk acht driepunters raak en scoorde hij uiteindelijk dertig punten. Tot op heden, wist nog geen andere speler dit seizoen acht driepunters te raken in één play off-wedstrijd. Thompson had daar overigens ook maar elf pogingen voor nodig, dus op een zeer efficiënte wijze leidde hij de Warriors naar de overwinning.

Ondanks de ruime zege aan het einde, waren het de Lakers die het sterkst aan de wedstrijd begonnen. Na het ‘stelen’ van Game 1 twee dagen eerder, zal het aan de motivatie niet gelegen hebben. LeBron James was het eerste kwart direct goed op schot, met maar liefst veertien punten en twee rebounds. Vanaf de bank voegde verrassend Rui Hachimura ook al acht punten toe in de eerste twaalf minuten. Hierdoor gingen de Lakers met een comfortabele voorsprong het tweede kwart in: 26-33.

In het tweede kwart was het vanuit het niets tijd voor de Klay Thompson-show. Nadat Golden State weer wat dichter bij Los Angeles was gekropen, schoot Thompson vanaf de linkerwing de thuisploeg met 9:18 te gaan weer op voorsprong, met een assist van Steph Curry: 36-35. Daarop volgde nog drie rake driepunters, in allemaal klassieke GSW-stijl. De eerste was na een screen van Draymond Green en een vrije pull-up driepunter. De volgende was nog bekender, met een handoff-screen van diezelfde Green, net boven de vrije worp lijn, en Thompson die daardoor vogelvrij kon raak schieten na een goede loopactie. De laatste was het meest typerend, want na een defensieve rebound werd Thompson snel gevonden door Andrew Wiggins op de rechterwing en nog voor de defensie zich kon settelen, ging de bal alweer door de ring. Met negentien punten voor Thompson en deze eindsprint van Golden State, ging de thuis met een ruime voorsprong de rust in: 67-56.

Na de rust ging Thompson rustig door met het volgende deel van zijn show. Eenmaal na opnieuw een screen van Green met een pull-up, eenmaal na weer een rebound en assists van Wiggins en eenmaal op aangeven van Donte DiVincenzo, nadat Thompson vrij kwam door een off-ball screen van Green. Het zijn de bekende spelletjes van Golden State, maar zo dodelijk als je even niet staat op te letten, of als de pure kwaliteiten naar boven komen. Daarnaast was ook de rest van de thuisploeg op schot, want JaMychal Green raakte nog twee driepunters uit drie pogingen, en Curry, Wiggins en DiVincenzo waren ook allemaal 1 uit 1. Acht van de tien driepuntspogingen waren raak en de Warriors sprintten volledig weg bij de Lakers. De voorsprong van elf punten was uitgelopen naar dertig punten. Dit kwam in het laatste kwart niet meer in gevaar, waardoor de Warriors eenvoudig de stand gelijk wisten te trekken.

Zoals gezegd eindigde Thompson met 30 punten en acht rake driepunters en was hij daarmee de belangrijke man. Wel moet het spel van Steph Curry ook uitgelicht worden. Hij had 20 punten en 12 assists en deed dat met een schotpercentage van 58.3%. Een enorm goede en efficiënte wedstrijd van beide Splash Brothers. Voor de Lakers was LeBron James topscorer met 23 punten en 7 rebounds in maar 29 minuten. Rui Hachimura scoorden 21 punten vanaf de bank en pakte ook vijf rebounds. Anthony Davis bleef wat achter met maar 11 punten en 7 rebounds voor Los Angeles.

Game 3 van deze serie wordt gespeeld in de nacht van zaterdag op zondag om 2:30 uur.

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.