De spectaculaire evolutie van de driepunter in de NBA

In het seizoen 1979-1980 deed de driepunter zijn intrede in de NBA. Nu is die driepuntslijn ook niet meer weg te denken in de ‘moderne’ NBA. Maar hoe is het schot in 40 jaar tijd veranderd, wie is de beste schutter aller tijden, en waarom is juist nu de driepunter zo populair? In dit artikel meer over de driepunter.


VAN VROEGER NAAR NU


Als jeugd imiteerde je vroeger de kracht van Shaq, de manier van schieten van MJ, de skyhook van Kareem of de flashy passes van Magic Johnson. Maar de laatste jaren worden de schoten van Damian Lillard, Stephen Curry en James Harden vooral nagedaan en vanaf jongs af aan geoefend. Goed voorbeeld is Trae Young, die nu van elke positie op het veld kan en durft raak te schieten. 20 jaar geleden was dat niet het geval.

Als we terug in de tijd gaan was de eerste speler met het hoogste aantal driepunters in één seizoen Brian Taylor van de San Diego Clippers. Taylor speelde als guard en schoot in 78 wedstrijden 90 driepunters raak uit 239 pogingen (37,7%). Spoelen we door naar de laatste jaren zie je hele andere statistieken: Stephen Curry schoot in het seizoen 2015-2016 een record van 402 driepunters raak. Hij had daar 886 schoten voor nodig. Dat is maar liefst 45,4%. Goed te zien in de onderstaande grafiek is dat het volume aan driepuntschoten enorm is toegenomen, maar dat van 2000 tot 2013 de gemaakte schoten amper toenamen in percentage. Pas vanaf 2015 zie je de volgende ‘bump’ in het percentage.

Basketbal-reference.com

CHEF CURRY

Wat goed zou kunnen is dat dit te maken heeft met de Golden State Warriors, en dan voornamelijk Steph Curry. In die tijd begonnen de dominante jaren met small-ball basketbal. Omdat de Warriors daar veel successen mee behaalden, werd dat gekopieerd door andere teams. Er werd veel meer op getraind, wat resulteerde in een hoger percentage rake schoten. Ook spelen de analytics mee. De waarde van de locatie van schoten werd steeds beter in kaart gebracht. Zo kwam uit die analytics dat driepunters duidelijk meer waard waren. Het team die de laatste jaren het meest hebben gespeeld naar aanleiding van de analytics zijn de Houston Rockets. In het seizoen 2018-19 waren maar liefst 52% (3721 van 7163) van hun schoten vanaf de driepuntslijn, een ongekend aantal. Harden alleen al had 1028 pogingen op zijn naam staan.

Basketbal-reference.com

Waarin ook goed te zien is dat de driepunter van de laatste jaren is, is dat negen van de tien spelers met de meeste pogingen uit de laatste vijf seizoenen komen. Vreemde eend in de bijt is George McCloud. Hij had in het seizoen 95-96 678 pogingen nodig om 257 schoten raak te schieten. Harden had in het 2018-19 seizoen maar liefst 1028 pogingen nodig voor 378 rake drietjes. Curry is eigenlijk de grootste producent van driepunters de laatste jaren. Hij heeft zeven opeenvolgende seizoenen gehad waarin hij 200 driepunters raak schoot. Daarin is hij nog steeds de enige, al zal hij zeker niet de laatste zijn.

Basketbal-reference.com

BESTE SCHUTTERS ALLER TIJDEN


De beste schutter aller tijden is een ruim begrip waar meerdere antwoorden op te geven zijn. Puur qua percentage zou het Steve Kerr zijn met een percentage van 45,4%. Het lage totaal aantal schoten spreekt echter niet in zijn voordeel. De meeste genoemde top-3 is toch wel Reggie Miller, Ray Allen en Steph Curry, al heb je ook nog andere toppers zoals Klay Thompson, Steve Nash, JJ Redick en Mike Miller en Kyle Korver.

Top 15 NBA 3-point leiders

REGGIE MILLER

Miller kwam eind jaren 80 in de NBA te spelen voor de Pacers. In die periode waren driepunters nog niet gebruikelijk. Maar 14,5% van alle schoten was een driepunter. Hij schoot maar liefst 37% van zijn schoten van achter de lijn. Mede hierdoor klom hij snel naar de top en nam in 1997 het record over voor de meeste driepunters van Dale Ellis. Zijn meest iconische driepunters waren die tegen de New York Knicks in 1995, waarin hij twee driepunters scoort in nog geen vijf seconden tijd. Zijn totaal komt uit op 2560 driepunters.

Reggie Miller’s beste driepunters

RAY ALLEN

We zijn aangekomen bij Ray Allen. Sinds 2011 is hij de leider in het klassement van de meest gemaakte driepunters. Allen, gedrafted in 1996, begon in Milwaukee met een schotpercentage van bijna 40%. Dat percentage bleef hij gemiddeld over zijn gehele carrière volhouden (exact 40%). Zijn meest iconische driepunter is toch wel die in de laatste seconden in game 6 van de NBA Finals in 2013. Allen eindigde zijn carrière met 2973 driepunters.

Beste driepunters van Ray Allen

STEPH CURRY

Curry word toch wel gezien als beste schutter aller tijden. Gedrafted door de Warriors in 2009, is al jaren de onbetwiste nummer een schutter in de NBA. Hij heeft de kunst van de driepunter toch wel tot een nieuw level getild, wat ook te zien is aan de duur van de drie filmpjes. De meest iconische driepunters zijn die tegen de LA Clippers en de game winning three tegen de Oklahoma City Thunder.

Om alle records op te noemen zijn we veel te lang bezig, maar de meest belangrijke zijn toch wel de 402 driepunters in één seizoen en het minst aantal wedstrijden nodig hebben om op 2500 driepunters te komen. Hij had er 702 wedstrijden voor nodig. Ter vergelijking: Ray Allen had er 1021 wedstrijden voor nodig, Miller deed het in 1288 wedstrijden. Alleen uit de laatste statistiek blijkt al dat alleen een extreem lange blessure hem nog kan stoppen om de lijst aan te gaan voeren. Op het moment van schrijven staat hij op 2509 gemaakte driepunters.

Beste schoten van Stephen Curry

WAARDE DRIEPUNTSCHUTTERS


Voorheen waren de grote contracten alleen voor de grote jongens, maar dat is de laatste jaren flink gekanteld. Elke speler word bijna verplicht om minimaal 30-35% van de pogingen raak te kunnen schieten om zo een dreiging te kunnen zijn. Zo zie je nu centers of power forwards vrij regelmatig driepunters schieten. Dat had je 20 jaar geleden niet voor mogelijk kunnen houden. De waarde van een goede schutter word steeds duidelijker. Contracten van schutters worden steeds groter en groter. Goede voorbeelden zijn die van Davis Bertans (5 jaar, $80 miljoen), Joe Harris (4 jaar, $75 miljoen) en Seth Curry (4 jaar, $32 miljoen). In hoeverre dit nog verder gaat dan dat het nu al is is nog maar de vraag, maar de kans bestaat dat dat wel het geval zal zijn.

Cover Foto: Marcio Jose Sanchez, The Associated Press

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen