Justin Fields maakt indruk vs Trevor Lawrence en Clemson

Niet Clemson maar Ohio State zal het in de nacht van 11 op 12 januari in de Championship Game op gaan nemen vs Alabama. Onder leiding van een fantastische Justin Fields versloegen de Buckeyes de Clemson Tigers met 49-28. Justin Fields koos, met het oog op de 2021 NFL Draft, een goed moment uit om zijn beste wedstrijd van zijn nog zo prille carrière te spelen.


FIELDS VERZEKERT ZICH VAN QB2-STATUS IN 2021 NFL DRAFT


Over de andere halve finale, die tussen Alabama en Notre Dame, kunnen we kort maar krachtig zijn. De Crimson Tide wonnen met 31-14 van de Fighting Irish en waren eigenlijk na 30 minuten al verzekert van hun plek in de National Championship Game. Om het duel samen te vatten: hier is Najee Harris in superman mode.

Bij het duel tussen de Buckeyes en de Tigers gebeurde er echter iets wat niet veel mensen van tevoren zagen aankomen. Ohio State won met 49-28 dankzij een fantastische wedstrijd van Justin Fields. Nadat Buckeyes RB Tre Sermon (193 yds, 1 TD) in het begin de universiteit op sleeptouw nam, was het vanaf de drive daarna de Justin Fields show. Het begon met deze deep ball die uiteindelijk een touchdown (zie daaronder) zou opzetten. Na de fake handoff kijkt Fields eerst kort naar rechts (om de safety op zijn plek te houden) en vervolgens naar de zijlijn (om de CB op het verkeerde been te zetten). De splitseconde die de cornerback twijfelt en de handoff waardoor er wel rekening gehouden met de run is genoeg voor Fields om WR Garrett Wilson te vinden.

Zijn eerste TD-pass van de wedstrijd is daarna een combinatie van ball placement en snelheid. Aan het kijkgedrag van Fields is te zien dat TE Luke Farrell zo’n beetje de laatste optie is om naar te gooien. De plaatsing en tempo van de bal is voldoende om de CB ondanks zijn goeie positionering compleet kansloos te laten. Fields profiteert zo optimaal van de mismatch.

Aan het begin van het tweede kwart gooit Justin Fields vervolgens zijn tweede td-pass van de wedstrijd. Het hele spel beweegt zich vanaf de eerste seconde naar links, maar dit is allemaal bedrog. Omdat elke safety, lineback en cornerback naar links loopt, staat TE Jeremy Ruckert aan de andere kant van het veld helemaal vrij. Een fantastische playcall van head coach Ryan Day en met zijn lichaamsbeweging perfect uitgevoerd door Justin Fields.

JUSTIN FIELDS GOOIT 6 TD’s VS CLEMSON

Aan het einde van de tweede helft leek de wedstrijd echter compleet om te draaien. Bij een nasty tackle van LB Skalski raakt Justin Fields geblaseerd aan zijn ribben. De rest van de eerste helft (en ook tweede helft) loopt hij vrij moeizaam (zeg maar gerust niet). Dit was dan ook de laatste keer dat we zijn kwaliteiten als runner in volle glorie konden zien.

De pijn aan zijn ribben hield Fields echter niet tegen. Integendeel zelfs. Amper een paar plays later gooit hij, on the move, een TD naar WR Chris Olave. De route van Olave doet eigenlijk het meeste werk, maar fields passed de bal op het juiste moment en legt de bal daar neer waar alleen Olave hem kan vangen. Beide werken samen om de cornerback zo uit te schakelen.

Aan het einde van de eerste helft besluit Fields gewoon nog een touchdown te gooien. Net zoals bij zijn eerste TD-pass valt zijn plaatsing en balsnelheid op. Hij probeert de safety/linebacker in eerste instantie naar links te kijken. Wanneer dit niet werkt, is het zaak voor Fields om de bal over en langs twee verdedigers te krijgen, in de handen van TE Jeremy Ruckert. Hij slaag hierin dankzij de fantastisch bal placement en de snelheid waarmee de bal gegooid wordt. Beide verdedigers zijn kansloos.

ARMKRACHT

In de tweede helt besluit hij, nog steeds met lichte ribklachten, zijn deep ball te tonen. De eerste, vijf minuten voor het einde van het derde kwart, is wederom een fantastisch combi van het wegkijken van de secondary en het gooien van een perfecte deep ball. Fields kijkt eerst naar rechts, maar ziet vervolgens dat WR Chris Olave zijn directe tegenstander verslagen heeft. Fields gooit de bal nagenoeg op het nummer van Olave, die amper zijn handen uit hoeft te steken en zo de endzone in kan high steppen.

Justin Fields sluit zijn 22-28, 385 yards en 6 TD performance af met een heerlijke zesde TD-pass naar WR Jameson Williams. Hier komt er geen gezichtsbeweging van Fields aan te pas. Het is simpelweg profiteren van het vooruitlopen van de Linebacker en secondary vanwege de angst voor Sermon en de running game. Na de fake handoff ziet Fields al snel dat Williams de twee defensive backs in het midden van het veld (waar de zwakte van Clemson ligt) verslaat en gooit de bal vervolgens wederom met veel precisie (iets achter Williams) en kracht naar de endzone.

CONCLUSIE

Justin Fields lijkt met deze prestatie zijn status als QB2 in de 2021 NFL Draft wel bevestigt te hebben. Hij versloeg Trevor Lawrence 1-vs-1 met speelst gemak. Een ongekende prestatie op het hoogst mogelijke college football-niveau. Nu wacht aankomende maandagnacht een matchup met twee Heisman-kandidaten: Mac Jones, Donovan Smith en Alabama.

Mocht Fields weer een weergaloze wedstrijd spelen en Ohio State op wat voor manier dan ook naar een Championship weten te lozen, dan zullen mensen wellicht toch steeds meer gaan twijfelen aan de garantie van Trevor Lawrence als #1 pick. Zeker als Urban Meyer, een bekende van Fields, daar de head coach wordt. Fields zijn doel is duidelijk: een championship winnen en het de Jaguars met de eerste pick nog een stukje lastiger maken.

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen