Clippers vinden ritme, Spurs compleet uit vorm

Het NBA-seizoen 2022-23 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week


3 NOVEMBER – 10 NOVEMBER


WESTERN CONFERENCE STAND

1: Utah Jazz: 10-3

2: Phoenix Suns: 8-3

3: Portland Trail Blazers: 8-3

4: Denver Nuggets: 8-3

5: Memphis Grizzlies: 8-4

6: Dallas Mavericks: 6-4

7: Los Angeles Clippers: 7-5

8: New Orleans Pelicans: 6-5

9: San Antonio Spurs: 5-7

10: Minnesota Timberwolves: 5-7

11: Sacramento Kings: 4-6

12: Golden State Warriors: 4-7

13: Oklahoma City Thunder: 4-7

14: Los Angeles Lakers: 2-9

15: Houston Rockets: 2-10


IN DE SPOTLIGHT


DALLAS MAVERICKS

De Mavericks hebben een goede week achter de rug. Zo werden drie van de vier gespeelde wedstrijden winnend afgesloten. Voornaamste reden voor die overwinningen is de verdediging die goed staat. Ze geven gemiddeld de minste punten op per wedstrijd. Maar daar staat ook tegenover dat ze laag staan in punten (20e), rebounds (30e) en assists (30e) per wedstrijd. Genoeg mogelijkheden tot verbetering. Wie geen verbetering nodig heeft, is Luka Doncic. In de eerste negen wedstrijden van het seizoen was de Sloveen goed voor minimaal 30 punten per wedstrijd. Iets wat alleen NBA legende Wilt Chamberlain heeft gedaan.

LOS ANGELES CLIPPERS

Vorige week de flop, deze week de top. Na een tegenvallend begin lijkt het er op of de Clippers beginnen te draaien. Met drie overwinningen en verlies tegen de Jazz, hebben ze de weg omhoog gevonden. Vooral de overwinning op de Cleveland Cavaliers was knap: 117-119. Terwijl Kawhi Leonard nog steeds niet zijn rentree heeft gemaakt na blessureleed is Paul George wel on fire. Met meer dan 30 punten per wedstrijd was hij de belangrijkste man voor de Clippers. Wat vooral opvalt is zijn efficientie. Hij schoot maar liefst 56,9% van zijn pogingen raak.


DE TEGENVALLERS


SAN ANTONIO SPURS

Afgelopen week schreven we dat de Spurs een pittig schema voor de boeg hadden, en dat hebben ze geweten ook. De laatste vijf wedstrijden gingen verloren. Tegen de Raptors (143-100) en Nuggets (101-126) gingen ze kansloos ten onder, terwijl ze in de andere drie wedstrijden de marge binnen de tien punten wisten te behouden. Tegen de Grizzlies was er zelf overtime nodig om de winnaar te beslissen: 124-122. Het grote probleem dit seizoen voor de Spurs is de verdediging. De tegenstander scoort gemiddeld 120,9 punten per wedstrijd, en daarmee staan ze laatste in de NBA. Het lijkt er ook niet op dat de losing streak snel voorbij zal zijn met wedstrijden tegen de Bucks, Warriors en Blazers.

OKLAHOMA CITY THUNDER

De Thunder doet alles met runs. De eerste drie wedstrijden werden verloren, de vier daarop volgende wonnen ze allemaal. De laatste vier gingen echter verloren. Met moeilijke wedstrijden tegen de Bucks en Nuggets is dat geen schande, maar toch hadden we meer gehoopt nadat ze hebben gewonnen van de Clippers en Mavs. ‘Dieptepunt’ deze week was wel het verlies tegen de Pistons. De Thunder stonden 16 punten voor, maar verloren toch. Naast Shai Gilgeous-Alexander (33) scoorde geen enkele starter meer dan 10 punten. Daar zit de verbetering in te vinden. Iemand die naast SGA stabiel punten scoort.


SPELER VAN DE WEEK


Deze week is Stephen Curry onze speler van de week. Hij was in twee wedstrijden gemiddeld goed voor maar liefst 43 punten, 5,5 rebounds en 8,5 assists. Hij schoot 65,2% van zijn schoten raak en daarnaast raakte hij 55,6% van zijn driepunters. In de wedstrijd tegen de Sacramento Kings was hij goed voor maar liefst 47 punten, 8 rebounds en 8 assists. In deze wedstrijd raakte hij maar liefst 70% (!) van zijn schoten.


VOORUITBLIK


Voor de Blazers breekt een belangrijke week aan. Met wedstrijden tegen de Pelicans, Mavericks, Spurs en Nets kunnen ze laten zien of ze écht mee draaien bovenin het westen. Verder is de wedstrijd tussen de Clippers en Mavericks op woensdagnacht om 02:30 uur de beste wedstrijd van de week.

FOTO: Mark J. Terrill / Associated Press

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen