Celtics langs Hawks, Warriors – Kings naar Game 7

De Boston Celtics en Los Angeles Lakers hebben zich weten te plaatsen voor de Conference Semi-Finals. Boston rekende, weliswaar met meer moeited dan voorspeld, af met de Atlanta Hawks, terwijl de sterspelers van de Lakers te sterk waren voor de Memphis Grizzlies. Verderop in Californië is het nog wel spannend, want er moet een beslissingsduel aan te pas komen tussen Golden State en Sacramento.

EASTERN CONFERENCE

#7 ATLANTA HAWKS – #2 BOSTON CELTICS: 120-128

Met meer moeite dan vooraf verwacht, hebben de Boston Celtics zich geplaatst voor de tweede ronde van de playoffs. In Game 6 werd de bevrijdende, vierde zege tegen de Atlanta Hawks geboekt, waardoor de Celtics zich nu klaar mogen maken voor een playoff-serie tegen de Philadelphia 76ers. Boston kon terugvallen op sterspelers Jaylen Brown en Jayson Tatum, die allebei minimaal dertig punten wisten te scoren, en op die manier hun ploeg naar de tweede ronde schoten.

Het verhaal van de wedstrijd begon eigenlijk al toen Atlanta verrassend Game 5 won in Boston. Zelfs StateFarm Arena hield geen rekening dat de Hawks dit punt zouden bereiken, want er stond eigenlijk een optreden van Janet Jackson gepland voor deze datum. Nadat dat optreden met één dag werd verplaatst, leken de Celtics gebrand om zelf een show op te voeren. Ze schoten namelijk uit de startblokken, met een 12-2 run in de eerste tweeënhalve minuut, mede door zeven snelle punten van Marcus Smart. Daarna reageerde Atlanta wel sterk, want binnen enkele minuten namen ze kort de leiding over, één van de vijftien lead changes door de hele wedstrijd. In het restant van de eerste helft gingen de teams op dezelfde voet door. De thuisploeg liep nog uit naar een maximale voorsprong van zeven punten, maar Boston reageerde andermaal en ging met een 68-67 voorsprong de rust in.

TWEEDE HELFT

In de tweede helft leek Atlanta toch wat meer de bovenhand te krijgen. Ze kwamen snel weer op voorsprong en Boston kon alleen reageren en op gelijke hoogte komen, zonder de leiding te nemen. Maar liefst zes gelijke standen in het derde kwart werden er geteld. De belangrijke man voor Atlanta dit kwart was niet Trae Young zoals zovaak, maar De’Andre Hunter. Met dertien punten, waarvan negen van achter de driepuntslijn, en drie rebounds was hij erg belangrijk in het derde kwart. Mede hierdoor ging Atlanta het vierde kwart in met een voorsprong van twee punten: 98-100.

Deze voorsprong verdampte net als alle andere redelijk snel weer. Boston en Atlanta wisselde scores uit, totdat de Hawks met 6:24 te gaan op een 110-113 voorsprong kwamen. De Hawks scoorden zeven keer op rij niet, terwijl Boston juist rake klappen wist uit te delen. Driepunters van Brown, Tatum en Al Horford waren deel van een 11-point run, waardoor Boston ineens acht punten voor stond met iets meer dan twee minuten te gaan. In Game 5 gaven ze nog een voorsprong van dertien punten weg, maar deze voorsprong wist de ploeg van coach Joe Mazzula wel binnen te slepen en zich te verzekeren van de volgende ronde.

Jaylen Brown eindigde het duel als topscorer met 32 punten met ook nog 5 rebounds. Jayson Tatum scoorde er op zijn beurt 30, maar pakte ook 14 rebounds en gaf 7 assists. Marcus Smart eindigde na zijn sterke eerste kwart op 22 punten. Voor de Hawks was Trae Young de belangrijkste man met 30 punten en 10 assists. Wel moet daarbij gezegd worden, dat hij hier een schotpercentage noteerde van maar 32.1% (9 op 28). Ook zijn partner in crime in het backcourt Dejounte Murray ontsnapte niet aan de malaise. Hij noteerde 14 punten, 7 rebounds en 11 assists, maar met een schotpercentage van 38.5%.

PROGRAMMA CONFERENCE SEMI-FINALS

#8 Miami Heat – #5 New York Knicks: game 1 op zondag 30 april om 19 uur Nederlandse tijd

#2 Boston Celtics – #3 Philadelphia 76ers: game 1 op dinsdag 2 mei om 1:30 uur Nederlandse tijd

WESTERN CONFERENCE

#6 GOLDEN STATE WARRIORS – #3 SACRAMENTO KINGS: 99-118

Nadat Golden State, één van de zwakste road teams, Game 5 in Sacramento wist te winnen, leek Game 6 slechts een formaliteit te worden. De Warriors die normaal gezien heel sterk zijn in het eigen Chase Center, zouden de klus wel gaan klaren. Althans, dat was de algemene verwachting. Uiteindelijk liep het allemaal anders, want met de rug tegen de muur wisten de Sacramento Kings terug te slaan en zeer verrassend de wedstrijd te winnen, en ruim ook. Net als in Game 1 van deze playoff-serie, waren De’Aaron Fox en Malik Monk de belangrijkste mannen voor de Kings.

In de eerste twaalf minuten gingen de teams nog goed tegen elkaar op. Sacramento had langere tijd de bovenhand, maar Golden Staten wist eigenlijk continu te antwoorden. Met iets meer dan twee minuten te gaan gaf een vrije worp van Donte DiVincenzo de thuisploeg voor het eerst de voorsprong. Vlak voor het einde van het eerste kwart schoot hij ook een driepunter raak, waardoor Golden State met een 25-23 voorsprong aan het tweede kwart kon beginnen.

In het tweede kwart reageerde Sacramento meteen sterk op de scores van Golden State. Door een een lay-up van Malik Monk was de voorsprong van de Warriors verdwenen en deze zouden ze ook niet meer terug krijgen in de wedstrijd. De Kings scoorden uiteindelijk 35 punten in het tweede kwart, ook door twee rake driepunters van rookie Keegan Murray. De thuisploeg wilde wel reageren, maar met maar één raak schot van Steph Curry uit zes pogingen, werd het heel lastig. Een voorsprong van twee punten veranderde in een achterstand van zeven punten bij rust.

Na de break gingen de Kings verder op het punt waar ze gebleven waren. Fox en Monk scoorden allebei negen punten, maar vooral Monk blonk daarbij uit. Hij kwam vanaf de bank en speelde maar vier minuten in het derde kwart. Echter waren zijn drie driepuntspogingen allemaal raak, resulterend in negen snelle punten. Voor Golden State was het alleen een kwestie van de schade beperken. De achterstand liep even op naar dertien punten, maar was bij het begin van het vierde kwart tien punten.

Het was wachten op de laatste spurt van de Warriors en die leek ook even te komen. Curry scoorde elf punten in de eerste zeven minuten van het kwart, maar zijn ploeggenoten bleven daarna achter. Jordan Poole en Klay Thompson mistten al hun schoten en ook Moses Moody schoot een van vier pogingen maar raak. De Kings gingen wel rustig door met waar ze gebleven waren. Ook dit kwart werd weer ruim gewonnen, waardoor de zege veilig werd gesteld.

De’Aaron Fox eindigde uiteindelijk met 26 punten en 11 assists, terwijl Monk vanaf de bank 28 punten scoorden. Rookie Keegan Murray speelde maar liefst 45 minuten en noteerde zijn eerste playoff double-double: 15 punten en 12 rebounds. Bij Golden State was Steph Curry topscorer met 29 punten. Klay Thompson volgde op zijn beurt met 22 punten, maar het belangrijkste verhaal was de inefficiëntie van de regerend kampioen. Samen schoten ze maar zeven van de 21 driepuntspogingen raak.

Game 7 van deze playoff-serie is zondagavond om 21:30 uur Nederlandse tijd.

#7 LOS ANGELES LAKERS – #2 MEMPHIS GRIZZLIES: 125-85

LeBron James 1, Dillon Brooks 0. De playoff-serie tussen de Los Angeles Lakers en Memphis Grizzlies draaide na gedurfde uitspraken van Brooks uit in een persoonlijke vete tussen de twee. Waar Brooks vooral zijn mond gebruikte, sprak James op het veld. Na een dominante wedstrijd in Game 4, leidde James zijn ploeg afgelopen nacht naar een zeer makkelijke, speciale overwinning. De laatste keer dat de Lakers namelijk met veertig punten verschil of meer wisten te winnen in de playoffs, was in 2011.

Verrassend genoeg begon Memphis nog wel sterk aan de wedstrijd. Ze scoorden als eerste en hadden de eerste vier minuten de leiding in handen. Ja Morant scoorden ook zeven punten in het eerste kwart, maar zou uiteindelijk uitkomen op maar 10 punten en een schotpercentage van 18.8%. Na deze eerste minuten, kwamen de Lakers terug in de wedstrijd. En eerlijk is eerlijk, er werd ze geen strobreedte in de weggelegd. Aan het einde van het eerste kwart was de voorsprong al opgelopen naar elf punten. D’Angelo Russell had hierin een hele belangrijke rol met tien punten en twee assists. In het tweede deel voor de rust toonde King James zijn spierballen: negen punten, drie assists en vier van zijn vijf schoten waren raak. Memphis schoot als collectief 32.7% van hun schoten raak in de eerste helft, terwijl de Lakers dat een stuk beter deden: 59.5%. Ruststand: 59-42.

Een vermoedelijke donderspeech van coach Taylor Jenkins heeft ook na de rust niet gewerkt. Memphis schoot zelf opnieuw maar 27.6% van de schoten raak, maar wat D’Angelo Russell liet zien, was niet tegen op te schieten. Hij scoorde 14 punten in slechts zeven minuten, maar ook bijzonder efficiënt. D’Lo schoot vijf van zijn zes schoten raak, waarvan vier van achter de driepuntslijn. Als Memphis ook nog een vleugje hoop had, was dat nu definitief weggeschoten.

De laatste twaalf minuten waren enkel nog een formaliteit. James en Anthony Davis zouden niet meer in actie komen en de starters van Memphis werden na twee minuten er uit gehaald. Ook de bankzitters van de Grizzlies deelde in de malaise, want ook zij kwamen niet boven een schotpercentage van dertig procent uit. Voor de Lakers eindigde Russell als topscorer met 31 punten en 4 assists en een schotpercentage van 70.6%. LeBron James had een rustige avond, want in 31 minuten had hij 22 punten, 5 rebounds, 6 assists. Santi Aldama was de enige aan de kant van Memphis die positief opviel. Hij scoorde 16 punten en pakte 5 rebounds, maar was ook de enige speler die boven de 37% van zijn schoten raakte: 6 op 10.

Voor de Lakers is het nu wachten, want zij gaan het opnemen tegen de winnaar van de serie tussen de Golden State Warriors en Sacramento Kings. Game 1 van deze nieuwe serie staat gepland voor de nacht van dinsdag op woensdag om 4 uur Nederlandse tijd.

#1 Denver Nuggets – #4 Phoenix Suns: game 1 op zondag 30 april om 2:30 uur Nederlandse tijd

#7 Los Angeles Lakers – #3 SAC/#6 GSW: game 1 op woensdag 3 mei om 4:00 uur Nederlandse tijd

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.