Celtics komen op 2-0, Mavericks op gelijke hoogte met Clippers

De playoffs zijn deze week dan eindelijk begonnen. Na elke game vatten we de belangrijkste wedstrijden samen. In dit artikel: game 2 van de eerste ronde in de NBA playoffs. Daarnaast blikken we ook kort terug op de NBA 2020 Draft Lottery, waar de Timberwolves de eerste pick veroverden.

EASTERN CONFERENCE

CELTICS DRIJVEN JOEL EMBIID TOT WANHOOP

De Boston Celtics hebben ook de tweede wedstrijd tegen de Philadelphia 76ers gewonnen. Aan de hand van Jayson Tatum, die goed was voor 33 punten, 5 rebounds en 5 assists, werden de 76ers zeer eenvoudig opzij gezet: 101-128.
Philadelphia is deze week zonder Ben Simmons, die ontbreekt wegens een knieblessure, aan de playoffs begonnen. Sterspeler Joel Embiid stond direct op in het begin van Game 2 met 9 punten, 3 assists en 3 rebounds in de eerste zes minuten. Mede daardoor liepen de Sixers in het eerste kwart uit naar een voorsprong van 13 punten. De medespelers van Embiid scoorden echter minder makkelijk, waardoor de voorsprong als sneeuw voor de zon verdween. Het waren Kemba Walker en Jayson Tatum die met 15 en 18 punten de Celtics met rust een voorsprong gaven van acht punten.

Screenshot TNT

In de tweede helft gingen de Celtics rustig door met scoren, terwijl de Sixers (op Embiid na) erg veel moeite hadden met scoren. Tobias Harris en Al Horford, de twee spelers met de duurste contracten bij Philadelphia, scoorden respectievelijk slechts 13 en 4 punten. Na de 15 en 6 punten die ze scoorden in Game 1, was hun bijdrage dus andermaal zeer schaars. De volledige aanval draait momenteel dus om Joel Embiid. Echter kan de Kameroener het niet allemaal alleen en lijkt hij dat ook te beseffen. Tijdens het laatste kwart nam een camera de center in beeld. Duidelijk zichtbaar is hoe Embiid er zelf over dacht. Mochten de Sixers worden uitgeschakeld, kan dat betekenen dat head coach Brett Brown ontslagen wordt. Brown ligt al langere tijd onder een vergrootglas, nadat de topprestaties in de playoffs de afgelopen jaren uitbleven. Hij lijkt zich niet nog zo’n jaar te kunnen veroorloven.

OVERIGE UITSLAGEN

#1 Milwaukee Bucks 111 – 96 #8 Orlando Magic (Giannis Antetokounmpo 28 PTS, 20 REB) – Serie staat 1-1
#2 Toronto Raptors 104 – 99 #7 Brooklyn Nets (Norman Powell 24 PTS, 6 REB) – Toronto leidt serie 2-0
#4 Indiana Pacers 100 – 109 #5 Miami Heat (Duncan Robinson 24 PTS, 7/8 3PT) – Miami leidt serie 2-0

WESTERN CONFERENCE

DONCIC EN PORZINGIS BRENGEN DALLAS NAAST CLIPPERS

De Dallas Mavericks hebben de tweede wedstrijd in de playoff-serie tegen de Los Angeles Clippers gewonnen. Na een nederlaag op maandag werden de Clippers nu met 127-114 verslagen. Sterspelers Luka Doncic en Kristaps Porzingis waren cruciaal voor de ploeg van coach Rick Carlisle.
Het verhaal na Game 1 was de ejection van Porzingis. De center van de Mavs kreeg tweemaal een technische fout en moest bij een voorsprong in het derde kwart de wedstrijd verlaten. Deze wedstrijd werd uiteindelijk verloren, waardoor de druiven voor Dallas extra zuur waren. In Game 2 begon de Let direct goed met 5 punten en 4 rebounds in het openingskwart. Ook Doncic begon sterk aan de wedstrijd met 22 punten, 6 rebounds en 7 assists in slechts de eerste helft.
In het derde kwart namen de Mavericks afstand. De voorsprong van zes punten bij rust werd uitgebouwd tot dertien punten aan het einde van het derde kwart. Dit gebeurde allemaal terwijl Doncic vooral op de bank zat door ‘foul trouble’. Ook Kawhi Leonard kon niks veranderen aan het feit dat zijn ploeg Game 2 verloor. De forward was goed voor 35 punten en 10 rebounds. Paul George had echter een mindere avond met slechts 14 punten tegen een schotpercentage van 23.5%. Doncic eindigde uiteindelijk met 28 punten, 8 rebounds en 7 assists, terwijl Porzingis goed was voor 23 punten en 7 rebounds.

LAKERS SLAAN TERUG NA NEDERLAAG

De Los Angeles Lakers zijn in Game 2 op overtuigende wijze op gelijke hoogte gekomen met de Portland Trail Blazers. Na een nederlaag in Game 1, werd Game 2 gewonnen met 88-111. Anthony Davis was de grote man bij de Lakers met 31 punten en 11 rebounds in slechts 29 minuten.
De Lakers kwamen sterk uit de startblokken. Davis was goed voor 11 punten en 5 rebounds in enkel het eerste kwart. De Blazers hadden het een stuk lastiger. Zij scoorden slechts 19 punten tijdens het eerste kwart; het laagst aantal punten sinds de herstart voor de ploeg uit Portland. Daardoor keken de Blazers na het eerste kwart tegen een achterstand aan van acht punten. Lang in het tweede kwart bleef de achterstand van de Blazers rond de acht punten. De Lakers namen echter in de laatste drie minuten van het tweede kwart door middel van een 12-2 run afstand.
In het derde kwart werd de voorsprong van de Lakers snel uitgebouwd tot 32 punten. In het vierde kwart was het al snel duidelijk dat de Trail Blazers zich op Game 3 gingen richten, want Damian Lillard en C.J. McCollum kwamen allebei niet meer binnen de lijnen. Mogelijk heeft Lillard wel een blessure overgehouden aan de wedstrijd, want aan het einde van het derde kwart leek het alsof er een vinger was ontwricht.
LeBron James had uiteindelijk een ‘matige avond’, met slechts 10 punten, 6 rebounds, 7 assists en een schotpercentage van 36.4%. Gelukkig voor hem en de Lakers waren de Trail Blazers ook niet op schot met een schotpercentage van slechts 40%.

OVERIGE UITSLAGEN M

#3 Denver Nuggets 105 – 124 #6 Utah Jazz (Donovan Mitchell 30 PTS, 10/14 FG) – Serie staat 1-1
#4 Houston Rockets 111 – 98 #5 Oklahoma City Thunder (Danuel House Jr. 19 PTS, 9 REB) – Houston leidt serie 2-0

NBA 2020 DRAFT LOTTERY

KNICKS ANDERMAAL ONGELUKKIG, CHARLOTTE LACHENDE DERDE

Naast alle actie op het veld was er ook genoeg te doen buiten het veld. De NBA Draft lottery, waarin de volgorde van de picks wordt bepaalt, vond in de nacht van donderdag op vrijdag plaats. De drie slechtste teams uit het seizoen 2019-2020 (Golden State Warriors, Minnesota Timberwolves en Cleveland Cavaliers) hadden allen een kans van 14% op de eerste pick. Het ‘beste’ team uit de lottery, de Memphis Grizzlies, hadden slechts een kans van 0.5% op de eerste pick en een kans van 97.6% op de 14de pick. Zoals verwacht kregen de Grizzlies inderdaad de 14 pick, maar door eerdere trades is deze voor de Boston Celtics. Zoals de verhoudingen liggen is echter niet altijd zoals de uiteindelijk volgorde er ook daadwerkelijk uitziet. Zo ook dit jaar.

Tot en met de negende pick ging alles zoals verwacht. Bij plaats acht kwamen niet de verwachte Charlotte Hornets maar de New York Knicks uit de hoge hoed. Vorig jaar hadden de Knicks de beste kans op de eerste pick, maar toen zakte naar pick drie. Ook dit jaar zat het dus niet mee voor New York. Door het wegzakken van de Knicks en de vaste percentages bij de Draft Lottery waren de Chicago Bulls en Charlotte Hornets verzekerd van de top vier.
De Chicago Bulls kregen de vierde pick, terwijl zij de zevende ‘odds’ in de lottery hadden. Een goede dag dus voor de ploeg uit Chicago. Charlotte maakte een nog grotere sprong. De Hornets gingen van plek acht naar plek drie. Dit is de eerste top drie pick voor Charlotte sinds 2012. Toen kozen de Hornets voor Michael Kidd-Gilchrist. De laatste strijd ging om de eerste draft pick. Het waren de Minnesota Timberwolves, vertegenwoordigd door D’Angelo Russell in de ‘Zoom Call’, die de Golden State Warriors, waar Stephen Curry de honneurs waarnam, aftroefden voor Pick #1.

Top- en coverfoto: Kevin C. Cox/Pool Photo via AP

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.