MLS Preview 2018: #21 Columbus Crew


Waar de Europese voetbalcompetities al een tijd onderweg zijn, daar gaat de MLS volgende maand weer los. Op SportAmerika gaan vier redacteuren de komende tijd alle MLS-teams kort en bondig onder de loep leggen om te kijken hoe iedereen het nieuwe seizoen in gaat. Beginnend met de nieuwkomer in L.A. FC en eindigend met de titelverdedigers in Toronto FC. Vandaag in deel 21: de Columbus Crew.


LAATSTE TERUGBLIK


In sportief opzicht was 2017 zonder twijfel een succesvol seizoen voor Columbus Crew. De club begon het seizoen weliswaar matig en lange tijd leek het dus alsof de ploeg uit Ohio de play-offs zou mislopen. De laatste tien wedstrijden wist de club echter ongeslagen te blijven en ging derhalve in blakende vorm de play-offs in. Deze vorm zorgde ervoor dat de club wist te stunten. Eerst wist de club het hoger geachte Atlanta United via strafschoppen opzij te zetten. Vervolgens werd nummer twee New York City FC door een indrukwekkende thuiswedstrijd verslagen. Tegen topfavoriet en latere kampioen Toronto FC kwam de Crew echter tekort. Éen doelpunt van Jozy Altidore was genoeg voor de Candezen om de volgende ronde te halen. Toch mag Columbus Crew terugkijken op een zeer geslaagd seizoen.

In de play-offs schakelde Columbus verrassend Atlanta en NYCFC uit. (Danny Karnik/AP Photo)

Het is lastig om één absolute sterspeler aan te wijzen van het seizoen 2017. De club MVP award werd gewonnen door de Argentijnse middenvelder Federico Higuaín. Topscorer werd afgelopen seizoen niettemin spits Ola Kamara. De Noor was namelijk goed voor 18 doelpunten in het reguliere seizoen. Ook de Irakees Justin Meram was goed op schot. De vleugelspeler wist naast veertien doelpunten ook nog eens acht assists te noteren. Ten slotte is de ontwikkeling van doelman Zack Steffen zeker noemenswaardig. De jonge sluitpost wist zich het afgelopen seizoen zelfs zo goed te ontwikkelen dat hij inmiddels zijn debuut in het Amerikaanse elftal heeft gemaakt.


TRANSFERS


Columbus Crew is deze transferperiode redelijk druk geweest met het halen van versterkingen. De Braziliaanse middenvelder Artur, die vorig jaar nog werd gehuurd, werd voor aankomend seizoen definitief vastgelegd. De club haalde verder nog één middenvelder en één aanvaller uit Zuid-Amerika. De Argentijn Milton Valenzuela wordt gehuurd met optie tot koop. De verdediger speelde afgelopen seizoen bij Newell’s Old Boys. Middenvelder Eduardo Sosa komt 0ver van het Venezolaanse Zamora. De meest opvallende transfer is zonder twijfel de trade waarbij de Crew Gyasi Zardes wist los te weken bij LA Galaxy. Het gevolg van deze trade is helaas wel dat topscorer Ola Kamara het tegenovergestelde pad bewandelt en zich zal aansluiten bij LA Galaxy. Ten slotte haalt de club met Ricardo Clark en Mike Grella nog de nodigde MLS ervaring binnen.

Gyasi Zardes zal bij Columbus Crew proberen zijn carrière uit het slop te trekken

Naast het eerder genoemde vertrek van Ola Kamara raakt coach Gregg Berhalter nog een van zijn pijlers onder het succesvolle seizoen kwijt. De Irakees Justin Meram vertrekt namelijk naar Orlando City in ruil voor 1 miljoen dollar aan Allocation Money. Supersub Kekuta Manneh vertrekt na één seizoen al weer bij de Crew naar het Mexicaanse Pachuca. Het verlies van Kamara, Meram en Manneh stelt de ploeg voor een groot probleem. Deze drie speler waren namelijk goed voor 35 van de 53 doelpunten afgelopen seizoen. Het maken van doelpunten kan dus wel eens lastig worden voor Columbus aankomend seizoen.


VERWACHTING 2018


In 2017 wist de Crew de verwachtingen te overtreffen door een goed slot van de competitie. De gebeurtenissen buiten het veld overschaduwde echter het sportieve succes. Eigenaar Anthony Precourt heeft namelijk de intentie om de Crew uit Columbus te halen en te verhuizen naar Austin. Hoe zeer de supporters aankomend seizoen ook zullen hopen op sportief succes, de echte strijd zal buiten de lijnen worden gestreden. De supporters doen er namelijk alles aan om de Crew te behouden voor Columbus. Er is dus een hoge mate van onzekerheid en onrust bij de club. De kans is aanwezig dat dit overslaat naar de selectie en dus de sportieve prestaties.

Protest bij Columbus Crew
De supporters van Columbus Crew zullen alle zeilen bij zetten om hun geliefde club te behouden (AP Photo/Jay LaPrete)

Het 2018 seizoen zal naar alle waarschijnlijkheid een lastig seizoen worden voor Columbus Crew. Bij de fans en de spelers leeft erg veel onzekerheid. Vanwege een eventuele verhuizing zal er het hele jaar door geprotesteerd worden. Deze sfeer is geen goede omgeving voor sportief succes. Verder is de club twee van haar beste spelers kwijtgeraakt aan directe concurrenten, De aankoop van Gyasi Zardes is weliswaar hoopvol, maar de Amerikaan is nog te wisselvallig en onstuimig om met zekerheid een ploeg omheen te kunnen bouwen. Coach Gregg Berhalter staat aankomend seizoen dus zonder twijfel een zeer lastig seizoen te wachten.
VOORSPELLING: 10e in Eastern Conference, geen play-offs

Top Photo: Greg Bartram-USA TODAY Sports

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen