30-in-30 Season Preview 2018: Philadelphia Phillies


In 2017 werd wederom een teleurstellend seizoen met een losing record afgesloten, maar gelukkig was het niet allemaal kommer en kwel voor de Phillies. Ondanks de laatste plaats in de National League East division zijn er toch een paar onverwachte lichtpuntjes aan de horizon verschenen. Dit is de houvast voor de trouwe schare fans, die smacht naar de tijd dat Phillies standaard de divisie wonnen.

NEW KID IN TOWN

Aan het begin van vorig seizoen werd er vooral veel van Odubel Herrera en Tommy Joseph verwacht. Beide spelers hadden in 2016 een break-out year, maar konden de verwachtingen in 2017 slechts deels of niet waarmaken. Bij Hererra werd er nog al eens getwijfeld aan zijn motivatie tijdens het spel. Dit resulteerde in matige looproutes in het outfield en een sterke daling in het aantal walks. Zijn tweede seizoenshelft was echter fenomenaal. Herrera liet zijn 2016 All-star vorm zien en laat de Phillies nu met een groot raadsel achter.
 — SPORTAMERIKA MLB SEASON IN REVIEW 2017: PHILADELPHIA PHILLIES
Bij Joseph daarentegen lijken de kansen verkeken. Vorig jaar kwam hij nog wel aan 142 games, maar inmiddels zijn er betere opties voorhanden voor de ploeg uit Philadelphia.
Eén van die opties is sinds augustus 2017 niet meer weg te denken uit de line-up van de Phillies. Rhys Hoskins maakte halverwege het vorige seizoen zijn intrede in de Majors en bleef niet onopgemerkt. In zijn tweede wedstrijd mocht hij al vanuit de clean-up position slaan, al zei dit ook genoeg op de aanwezige slagmensen in de ploeg destijds. Bovenal was dit een verdienste van ‘Rhys Lightning’
Hij verpulverde in een mum van tijd homerunrecords. Zo had de slugger bijvoorbeeld slechts 17 wedstrijden nodig om 10 homeruns te slaan. Aankomend jaar wordt er dan ook heel veel van de left fielder verwacht. Zo nu en dan zal hij ook wat wedstrijden op het eerste honk spelen.

EINDELIJK WEER EEN ACE

Hoskins hoeft de Phillies qua starpower niet helemaal alleen te dragen. Hij krijgt gezelschap van de nieuwe Opening Day starter Aaron Nola. Voor Nola was 2017 het jaar van de doorbraak. Nadat hij 2016 vroegtijdig moest beëindigen met een blessure, kwam hij in 2017 sterker dan ooit terug. Hij groeide uit tot de ace die de Phillies sinds de trade van Cole Hamels naar de Texas Rangers zo gemist hadden.
Hoskins en Nola zijn een voorbode van een team dat veel talent herbergt. De opbouw is sinds vorig jaar echt begonnen en die kan nu worden voortgezet.

LAAGSTE PAYROLL

Het is nog maar zes jaar geleden dat Phillies een payroll van $174 miljoen hadden en alleen de traditionele big spender New York Yankees voor zich hoefden te dulden. Hoe anders is het nu. Met een payroll van $44 miljoen is de Phillies de organisatie met de laagste payroll in heel de Major League Baseball. Er is dus een hoop flexibiliteit in het te besteden kapitaal. De club lijkt echter vooral te wachten op de Free Agents van na dit seizoen, als onder andere Bryce Harper en Manny Machado beschikbaar worden.
Vooralsnog hebben de Phillies zich alleen met eerste honkman Carlos Santana versterkt, die voor drie jaar en $60 miljoen in Philadelphia tekende.

Carlos Santana tekende voor drie jaar bij de Phillies (AP Photo)

2018: REBUILD

Nu de Phillies van alle dure contracten af zijn, kan de echte rebuild beginnen. Deze zal plaatvinden onder aanvoering van een nieuwe manager: Gabe Kapler is de nieuwe grote man in Philadelphia. Debutant Kapler neemt het stokje over van Pete Mackanin, die in een andere functie binnen de organisatie is verder gegaan.
Talenten als Nick WilliamsJorge Alfaro en de bewierookte Hoskins hebben aan het grote werk mogen ruiken. Aankomend seizoen mogen de jonkies laten zien of ze het ook over de volle lengte van het seizoen kunnen waarmaken.
Toch zijn er ook nog een hoop vraagtekens, met name in de rotation. Jeremy Hellickson is tijdens vorig seizoen al vertrokken en buiten Nola om dient zich nog niet iemand aan die de capaciteiten van een nummer twee starter lijkt te bezitten. Doordat de divisie relatief zwak is, lijkt het niet onmogelijk om eindelijk weer een .500-record te halen, zeker niet als er alsnog een goede free agent pitcher richting Philadelphia komt.

LINE-UP

De starting lineup zal niet veel verschil in zitten ten opzichte van het eind van vorig seizoen. De enige grote veranderingen zijn dat op het eerste honk Carlos Santana zal staan in plaats van Tommy Joseph en dat J.P. Crawford het stokje op shortstop heeft overgenomen van de inmiddels vertrokken Freddy Galvis. Verder gaat dit een belangrijk jaar worden voor Maikel Franco. Ooit werd de derdehonkman gezien als groot talent, maar hij moet inmiddels oppassen dat hij niet de weg van Domonic Brown bewandelt. Franco kan wel wat geruster ademhalen, nu zijn concurrent op het derde honk, Will Middlebrooks, met een ogenschijnlijk zware blesssure is weggevallen. De line-up zal voornamelijk gaan leunen op Santana en Hoskins in het offensieve gedeelte.

PITCHING STAFF: ROTATION

Kijkend naar de pitching staff van de Phillies vallen er direct twee dingen op. Buiten Nola bestaat de rotation uit pitchers met een ERA > 4.00 en wat nog opvallender is, alle pitchers zijn rechtshandig. Nola zal de rotatie moeten dragen, zeker als er geen grote free agent signing à la Jake Arrieta aankomt. Nola zal de ace-status aankunnen, echter de pitchers achter hem genieten veel minder vertrouwen. Ze zullen innings moeten eten, maar de verwachting is dat de Phillies vaak de bullpen in actie zullen laten komen. En dan is er nog maar de vraag wie er allemaal fit blijven…

Aaron Nola, ace in Philly (AP Photo/Nick Wass)

PITCHING STAFF: BULLPEN

Net als vorig seizoen zal Hector Neris de closer van de Phillies zijn. Alles valt of staat met het gebruik van zijn splitter. In 2017 gooide hij deze pitch meer dan 50% van zijn totaal aantal pitches. Om de (waarschijnlijk veelgebruikte) bullpen te versterken, is Tommy Hunter binnengehaald. De veteraan vormt samen met Neris en Pat Neshek het hart van het reserverkorps. Dat moet dit jaar de pitchtingkracht worden van het team uit Philadelphia, al lijkt het onwaarschijnlijk dat Neshek zijn goede seizoen van vorig jaar kan herhalen.
CONCLUSIE
De Phillies zullen dit jaar hun jonge core de kans geven om zich te ontwikkelen. Ondanks de zwakke divisie wordt er nog geen playoff plaats verwacht. Een verbetering in het aantal wins van vorig jaar, toen de club 66 keer als winnaar van het veld stapte, is echter wel reëel, mede doordat de club nu wel een heel jaar over Rhys Hoskins kan beschikken. Mocht het rebuildproces beter dan verwacht gaan, sta dan niet raar te kijken als de Phillies in 2019 weer serieus gaan meedoen om de divisiewinst, maar er is nog een lange weg te gaan voor het zover is.

VERWACHT RESULTAAT: 4e (NL EAST)

Coverfoto: mlblogsjdhernandez.wordpress.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen