NFL Season in Review 2018: Denver Broncos

Met het seizoen in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het NFL-seizoen. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 32 verschillende NFL-teams. Vandaag in deel 5: Denver Broncos.


WAT GING GOED IN 2017?


DEFENSIEF BOLWERK STAAT NOG

De defensie was de fundering onder het Super Bowl-succes van 2015 en ook in 2017 is het defensieve bolwerk in Denver nog niet afgebroken. In een 5-11 seizoen bleken Von Miller , de d-line en de twee cornerbacks (Chris Harris Jr. en Aqib Talib) nog steeds een dominante factor in de NFL. Miller stak er weer met kop en schouders bovenuit. Hij noteerde ‘gewoon’ weer tien sacks en kreeg een uitnodiging voor de Pro Bowl. Toch zal ook Miller een beter seizoen hebben gewenst. In het vierde kwart, wanneer Miller op zijn best is, stond er vaak al niets meer op het spel.

Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports

KLEINE LICHTPUNTJES IN DE OFFENSE

Een ander lichtpuntje was C.J. Anderson. Hij brak de 1,000 rushing yards-grens en dat was na Knowshon Moreno (2013) niet meer gebeurd. Anderson startte bovendien alle 16 duels wat voor hem een unicum was. In zijn eerste vier jaar bij de Denver Broncos kwam hij slechts tot 19 starts. Achter Anderson staat Devontae Booker nog te trappelen, dus de running game lijkt op peil voor 2018.
Daarnaast zijn de herstelwerkzaamheden bij de offensive line ook begonnen. First round pick Garett Bolles kende een redelijk seizoen, vooral als run blocker. Verder bleek Ronald Leary een goede toevoeging aan de beschermingslinie van de Broncos. Met één of twee goede toevoegingen hoeft de o-line van Denver volgend jaar geen zwak punt meer te zijn.


WAT GING FOUT IN 2017?


QUARTERBACK ISSUES

Als er één iemand is die de waarde van de quarterback in zou moeten kunnen schatten dan is het GM John Elway. Zou je zeggen. Toch stond er voor het tweede jaar op rij geen enkele bruikbare QB op het Broncos-roster. Rookie head coach Vance Joseph moest het doen met Trevor Siemian, de immer geblesseerde Paxton Lynch en ‘verloren zoon’ Brock Osweiler. Na 16 wedstrijden met dit drietal stond er een TD-INT ratio van 19-22 in de boeken.

Foto: Broncos Wire/USA Today

Siemian, de beoogde eerste keus, zakte – na een goede start – finaal door het ijs. Osweiler bleek opnieuw een onbetrouwbare back-up en Lynch was alleen maar geblesseerd en wanneer fit ook niet indrukwekkend te noemen. Er bleef zo niet alleen veel aanvallend talent (Demaryus Thomas, Emmanuel Sanders) onbenut, ook de defense kwam onder druk te staan door de falende offense (en special teams). Von Miller, Aqib Talib en Chris Harris Jr. konden vaak hoofdschuddend weer het veld in na opnieuw een mislukte drive van de Denver Broncos-aanval.

SPECIAL TEAMS SOAP

Naast de quarterback issues was er ook de ‘soap’ rondom de special teams van Denver. Elke aflevering (week) ging er wel iets fout bij de unit die onder leiding stond van Brock Olivo. Het dieptepunt werd bereikt in week 10 toen de Patriots een steuntje in de rug kregen door vier slechte momenten van de Broncos-special teams. Er werd een punt geblokt, returner Isaiah McKenzie liet een bal uit zijn handen glippen, er werd een te late wissel toegepast op 4th&5 en een return touchdown toegestaan.


Vooral het gerommel met de punt returners, waarbij er te lang werd vertrouwd op rookie McKenzie kon rechtstreeks worden toegeschreven aan Olivo. De eerstejaars ST-coach mocht nog van geluk spreken dat hij het einde van seizoen haalde, een beslissing die misschien werd ingegeven door het feit dat er toch niets meer op het spel stond. De Broncos hadden na één jaar wel genoeg gezien van Olivo en stelden Tom McMahon aan als vervanger. Hij komt over van de Colts en gaf een ‘garantie’ af dat hij de problemen gaat oplossen. We zijn erg benieuwd of dat gaat lukken.


WAT BRENGT 2018?


De AFC West, voor het seizoen nog aangemerkt als de divisie om in te gaten te houden, is na 2017 ineens braakliggend terrein. De Chiefs overtuigden niet, de Raiders-opmars werd gestuit en de Chargers bleven ondermaats presteren. Dat betekent dat de Denver Broncos in 2018 niet te maken krijgen met een uitgesproken favoriet in de divisie. Bovendien blijft de selectie grotendeels intact, er zijn geen noemenswaardige free agents.
Met een gedegen quarterback zou het team zich zelfs al weer kunnen mengen in de strijd om de play-offs. De prioriteit zou dan ook moeten zijn om een ervaren QB aan te trekken die er meteen staat. Alex Smith was een prima optie geweest, maar die werd al aangetrokken door de Redskins. Heel veel geld heeft Elway ook niet te besteden, dus de Hall of Famer zal creatief moeten zijn om volgend jaar wel een waardige opvolger van zichzelf neer te zetten op de quarterback-positie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen