MLS Preview 2018: #13 Sporting Kansas City


Waar de Europese voetbalcompetities al een tijd onderweg zijn, daar gaat de MLS volgende maand weer los. Op SportAmerika gaan vier redacteuren de komende tijd alle MLS-teams kort en bondig onder de loep leggen om te kijken hoe iedereen het nieuwe seizoen in gaat. Beginnend met de nieuwkomer in L.A. FC en eindigend met de titelverdedigers in Toronto FC. Vandaag in deel 13: Sporting Kansas City.


LAATSTE TERUGBLIK


Het seizoen van Sporting Kansas City was er één met twee gezichten. Enerzijds was er de triomfantelijke eindoverwinning in het bekertoernooi, hetgeen betekende dat de ploeg voor de derde keer onder hoofdcoach Pete Vermes de US Open Cup wist te winnen. In de kwartfinale won de ploeg in ondertal van Dallas FC, waarna er penalties nodig waren om via de San Jose Earthquakes de finale te halen. Daarin was KC met 2-1 te sterk voor de New York Red Bulls.

De beker werd weliswaar gewonnen, maar in de play-offs was er een vroege exit voor Sporting KC. (Troy Taormina/USA TODAY Sports)

Echter, ondanks dit succes werd de ploeg in de play-offs al in de eerste ronde uitgeschakeld door de Houston Dynamo. Enerzijds kwam de kracht van de ploeg — namelijk de defensie — daarin naar boven, maar tegelijkertijd kwam ook het gebrek aan scorend vermogen naar voren. Het leidde tot een pijnlijke 1-0 nederlaag na verlenging, waardoor de fans ondanks de gewonnen beker toch met een kater terugkijken op het afgelopen seizoen.


TRANSFERS


De zwakste plek van Sporting Kansas City was dus absoluut de voorhoede. De ploeg kon bogen op een sterke achterhoede met Matt Besler en Ike Opara centraal achterin, met daarachter één van de bestpresterende keepers in Tim Melia. Scoren, dat was echter wel een probleem. Spits Dom Dwyer verliet de club halverwege het seizoen voor Orlando City en Diego Rubio bleek geen adequate vervanger. Toch is er tot dusver geen nieuwe spits gehaald, waardoor het erop lijkt dat Rubio — geflankeerd door Gerso (topscorer met 10 goals) en de 27-jarige Schot Johnny Russell (overgekomen van Derby County) — voorlopig de voorhoede zal moeten leiden.

Kan de Chileen Diego Rubio in 2018 dé productieve spits van Sporting KC worden? (Jonathan Hayward/Associated Press)

Verder verraste Sporting KC door afscheid te nemen van de 32-jarige Benny Feilhaber. Samen met de 20-jarige aanvaller Latif Blessing trekt hij richting Los Angeles FC. Waar Blessing echter in de zogeheten expansion draft werd weggekaapt, was de verkoop van Feilhaber vrijwillig. Zijn vertrek moet worden opgevangen door de 26-jarige Fransman Yohan Croizet, die overkomt van KV Mechelen, en de Chileen Felipe Gutierrez (Real Betis en ex-FC Twente).


VERWACHTING 2018


Sinds de MLS Cup-overwinning in 2013 is Sporting KC altijd een vaste prik gebleven in de MLS play-offs. Echter, sinds 2013 is de ploeg nooit meer voorbij de eerste ronde gekomen en dat begint bij de fans te steken.

Aurelien Collin viert de gewonnen titel van Sporting KC. Sindsdien is de ploeg nooit meer verder dan de eerste ronde gekomen (Andy Mead/YCJ/Icon Sportswire).

Wie de ploeg bekijkt, ziet een degelijk team met een goede verdedigende kern, waarbij het dus nog maar wel de vraag is wie de ploeg van de aanvallende impulsen gaat voorzien. Een echte goalgetter lijkt te ontbreken en met Benny Feilhaber vertrekt een ervaren kracht die in 2013 nog aanwezig was bij de gewonnen MLS Cup. Kortom: Sporting KC heeft genoeg kwaliteit om weer aanwezig te zijn in de play-offs. Als de aanval echter weer niet thuis geeft, kan het zomaar zijn dat de concurrentie te sterk blijkt te zijn.
VOORSPELLING: 7e in Western Conference, geen play-offs

Coverphoto: Jamie Squire/Getty Images

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen