Prospect Watch 2018: Milwaukee Brewers

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de National League Central, bij de Milwaukee Brewers.

WINNEN IN WISCONSIN

Na een paar middelmatige seizoenen in Milwaukee, kwamen de Brewers vorig seizoen ineens heel verrassend uit de bocht. Lange tijd wist de ploeg het de Cubs moeilijk te maken, maar een gebrek aan pitching en een afzakkende aanval deed de ploeg uiteindelijk de das om. Veel van de spelers die de club moesten dragen, waren zelfopgeleide ex-prospects (Domingo Santana, Keon Broxton, Orlando Arcia, Zach Davies, Jimmy Nelson, Josh Hader) of spelers die uit het niets kwamen (Manny Pina, Hernan Perez, Jesus Aguilar).
PROSPECT WATCH 2017: MILWAUKEE BREWERS
Het liep allemaal zó lekker, dat de club in het off-season er voor koos all-in te gaan in hun race achter de Cubs voor 2018. De club ruilde top prospects Lewis Brinson, Monte Harrison, Isan Diaz en Jordan Yamamoto voor Christian Yelich van de Marlins. Brinson en Diaz stonden vorig jaar nummer één en vijf in de Prospect Watch, terwijl Harrison op zijn weg naar de top 10 was. Heeft de Brew Crew nog wel talent over?
Oh yes…

Brewersprospect Corey Ray (Freek Bouw/Phrake Photography)

TERUGKERENDE SPELERS

Ten opzichte van de lijst van vorig jaar keren slechts vier spelers terug. Outfielder Corey Ray zakt van plek drie naar plek vier. Derdehonkman Lucas Erceg stijgt van plek negen naar plek zeven. Pitcher Luis Ortiz daalt van vier naar zes en infielder Mauricio Dubon handhaaft zijn tiende plek.
Te beginnen met Ray: de getalenteerde outfielder had een dramatisch eerste volledige seizoen in pro ball. De first rounder uit 2016 sloeg slechts .238 in 449 slagbeurten in A+ met het magere totaal van zeven homeruns en 48 RBI’s. Zelfs zijn 24 gestolen honken waren minder dan verwacht. Het is nog veel te vroeg om de 23-jarige op te geven, maar hij moet wel wat gas geven, zeker nu de Brewers net Lorenzo Cain en Yelich hebben aangeschaft voor hun outfield. Hij lijkt toch in Double-A te beginnen in 2018.
Erceg had, in tegenstelling tot Ray, wel een prima seizoen. De derdehonkman werd een ronde na Ray gekozen in de Draft en speelde vrijwel het hele seizoen in hetzelfde team. Met 15 homeruns en 82 RBI’s deed hij waar hij voor gedraft was: runs binnenslaan. Dat hij slechts .256 sloeg is te verwaarlozen, zeker aangezien hij zijn strikeouts op 95 in 496 slagbeurten hield. Double-A voor hem in 2018, waar hij nog meer van dit soort trucage mag uitproberen.

ORTIZ/DUBON

Luis Ortiz was hard op weg naar de Majors, maar na een teleurstellend seizoen voor Biloxi (AA) wordt hij toch wat afgeremd. De 22-jarige werper kwam tot slechts een 4.01 ERA met een magere 79 strikeouts in 94 innings, waarin hij ook nog eens 37 vrije lopen toestond. Toch is zijn potentie huizenhoog en bestaat de kans dat hij uitgroeit tot een echte top of the rotation starter. Hij kan volgend jaar zomaar weer stijgen of zelfs van de lijst af vallen wegens een succesvol MLB-debuut.
Mauricio Dubon kwam in de winter van 2016 over van de Red Sox, voor Tyler Thornburg. Hij maakte in zijn eerste seizoen bij Milwaukee indruk in AA en AAA: .274, acht homeruns, 38 steals, 29 doubles en 57 RBI. De 23-jarige infielder kan op den duur een nuttige toevoeging zijn aan het big league-team. Haalt hij de Bigs, wordt hij pas de tweede Hondurese honkballer ooit in de MLB.

NIEUWE GEZICHTEN: VELDSPELERS

Keston Hiura is voor podcastluisteraars of draft- en prospectlezers van deze site geen onbekende naam. Ondergetekende is groot fan van de in 2017 gedrafte tweedehonkman, die dan ook met stip naar de bovenste plek op deze lijst schiet. Hiura is een geweldige slagman, met fenomenale bat speed. Zowel bij UC Irvine, als bij Team USA behoorde hij standaard tot de beste slagmensen. In zijn eerste bezoek aan de Minors was dat niet anders. Hij vernietigde Rookie Ball pitching (.435, 1.339 OPS!), voordat hij nog 105 slagbeurten kreeg in Single-A (.333, .850 OPS). Het is dan ook simpel: the sky is the limit voor Hiura.

 
Outfielder Brett Phillips komt binnen op plek vijf, na een uitstekend jaar in AAA. De 23-jarige sloeg .305 (.904 OPS) met 19 homeruns, 23 doubles, 10 triples, 78 RBI’s en 9 steals. Ook hij is dus klaar voor de Majors, maar lijdt onder hetzelfde probleem als Ray: teveel langdurig vastliggende outfielders in Milwaukee. Zijn lot lijkt dan ook trade bait voor bijvoorbeeld pitching te zijn.
Tristen Lutz is de laatste nieuwe veldspeler op de lijst. De in 2017 als 34e overall gedrafte outfielder debuteerde succesvol in Rookie Ball (.311 met 9 homeruns in 161 slagbeurten), maar is nog lichtjaren verwijderd van de Majors. De High Schooler, afkomstig van dezelfde school als voormalig Major Leaguers Todd van Poppel, Ben Grieve en Nathan Karns, is pas 19.

NIEUWE GEZICHTEN: PITCHERS

De overige drie nieuwe spelers op de lijst zijn werpers. De rechtshandige Brandon Woodruff is het dichtst bij een vaste plek in de Majors, nadat hij in 2017 zijn debuut maakte. Hij draaide niet bepaald lekker in Triple-A en de Majors (4.30 en 4.81 ERA), maar hij gooit strikes. Dat is het belangrijkste voor de magere staff in Milwaukee.
Corbin Burnes gooit sinds 2016 in de Brewers-organisate, sinds hij gedraft werd. Ondanks twijfels over zijn armbeweging, heeft Burnes alleen maar bewezen dat hij elk niveau aankon. Tussen A+ en AA verzamelde hij 140 strikeouts in 145.2 innings, met een 1.67 ERA. Hij is al 23, dus wie weet vindt hij eind dit jaar zijn weg naar de Majors.
Freddy Peralta is weer een prototype SportAmerika Special: veel strikeouts. Heel veel strikeouts. 169 om precies te zijn, in slechts 120 innings in A+ en AA. Met de strikeouts kwamen ook wat vrije lopen (62), maar een 2.63 ERA toont aan dat de 21-jarige voormalig Seattle Mariner een behoorlijke stap gemaakt heeft richting elite-status.

CONCLUSIE

Ondanks de verkoop van meerdere hoog aangeschreven prospects, is er niets aan de hand in Milwaukee’s Minors. Het systeem barst nog steeds van het talent en vrij veel is klaar voor de volgende stap. In geval van nood kan er altijd een beroep gedaan worden op zeker een handvol aan spelers. Dit komt wel goed, in Wisconsin.

HOUD IN DE GATEN

Marcos Diplan (RHP), Jake Gatewood (1B), Kodi Medeiros (LHP), Josh Pennington (RHP). Phil Bickford (RHP), Taylor Williams (RHP).

Cover photo: MiLB.com


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen