Hoe wordt het reguliere MLS-seizoen hervat?

Zoals bekend werd het MLS-seizoen afgelopen maart abrupt stilgelegd door de groeiende problemen van de coronacrisis. Na een aantal weken van stilte kwam het bestuur van de Noord-Amerikaanse voetbalcompetitie met een unieke manier om de bal weer te laten rollen. Met het MLS is Back Tournament werd er de competitie in toernooivorm weer hervat. Afgeschermd van de buitenwereld werden alle wedstrijden in de bubble van Disney World Orlando gespeeld. Zo mochten 24 teams  in een kleine maand tijd uitmaken wie er aan de haal gaat met een ticket voor de 2021 CONCACAF Champions League. Uiteindelijk werd dat Portland Timbers door in de finale Orlando City met 2-1 te verslaan. Nu het toernooi afgelopen is, zal de reguliere competitie weer hervatten. Hoe gaat deze hervatting in zijn werk?

CORONAPERIKELEN

Nu de coronaperikelen nog zeker niet ten einde zijn, was het voor de leiding van de MLS lastig om knopen door te hakken na het MLS is Back Tournament. De organisatie wilde de reguliere competitie na het toernooi weer graag opstarten. Daarnaast telden de wedstrijden van het toernooi ook mee voor het reguliere seizoen. Uiteindelijk besloot de leiding van de MLS om alle 26 teams nog 18 wedstrijden te laten spelen. Komend weekend zal de eerste volledige speelronde afgewerkt worden. Uiteraard worden de meeste wedstrijden zonder publiek gespeeld vanwege lokale maatregelen.

UITZONDERINGEN

Ook zijn moesten er enkele maatregelen opgenomen worden in het speelschema voor het resterende seizoen. Zo konden Nashville SC en FC Dallas niet deelnemen aan het Tournament. Beide teams moesten zich terugtrekken uit het toernooi, omdat er enkele spelers positief getest waren op COVID-19. Aangezien de wedstrijden van het toernooi ook meetellen voor het reguliere seizoen, speelden Dallas en Nashville dus minimaal drie wedstrijden minder dan de andere teams. De beide clubs kregen daarom drie extra wedstrijden toegekend. Twee van deze wedstrijden hebben ze inmiddels al onderling gespeeld. In de eerste wedstrijd trok Nashville met 1-0 aan het langste eind. De tweede wedstrijd eindigde vervolgens in een bloedeloze 0-0.
Ook voor Canadese MLS-teams zijn er voorlopig uitzonderingen gemaakt bij de hervatting van de reguliere competitie. Vanwege COVID-19 reisrestricties die nog steeds gelden tussen de Verenigde Staten en Canada is het onmogelijk om wedstrijden te organiseren. Dit betekent dat in de eerste fase van het competitieschema Montreal Impact, Toronto FC en Vancouver Whitecaps alleen tegen elkaar zullen spelen. Dit geldt in ieder geval tot midden september. Afgelopen woensdag speelden Vancouver en Toronto hun eerste wedstrijd tegen elkaar. Toronto won overtuigend met 3-0.

SPEELSCHEMA

Het coronavirus zorgt dus nog voor een hoop onzekerheden, maar de eerste stappen naar het op een juiste manier afsluiten van het Amerikaanse voetbalseizoen zijn gezet. Het is de bedoeling dat na decision day op 8 november — de laatste dag van het reguliere seizoen — 18 clubs in de play-offs zullen belanden. Ten slotte zal de finale, de MLS Cup Championship game, op 14 december gespeeld worden. Dit is het speelschema voor komend weekend:

Vrijdag 21 augustus:
New York Red Bulls – New York City
Columbus Crew – Chicago Fire
New England Revolution – Philadelphia Union

 

Zaterdag 22 augustus:
FC Cincinnati – DC United
Minnesota United – Sporting Kansas City
Houston Dynamo – FC Dallas
Toronto FC – Vancouver Whitecaps
Zondag 23 augustus: 
Los Angeles FC – Los Angeles Galaxy
Atlanta Utd – Nashville SC
Inter Miami – Orlando City
Colorado Rapids – Real Salt Lake

Coverfoto: Nashville SC/MLS

Robin Leijdekkers
Robin Leijdekkers
Gek op Amerika en komt er dan ook graag. Pakt daar dan ook het liefst een sportwedstrijd mee vanwege het hoge entertainmentgehalte. Voorkeur voor NBA en MLS en een zwak voor ploegen uit het noordwesten: Portland Trail Blazers en Vancouver Whitecaps.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen