Yu Darvish verlaat Dodgers, tekent bij Cubs


Free Agent-werper Yu Darvish heeft een contract getekend bij de Chicago Cubs. De Japanse ace zette zijn handtekening onder een zesjarige overeenkomst met de club uit de Windy City. Met de verbintenis is een basissalaris van een slordige $126 miljoen gemoeid. Dit bedrag kan oplopen tot $150 miljoen door middel van bonussen, maar het lijkt niet voor de hand te liggen dat de 31-jarige pitcher dat plateau eenvoudig bereikt. De club heeft op dit moment de deal nog niet bevestigd.

NOG EEN ACE VOOR DE RACE

Met het binnenhalen van Darvish geven de Cubs een duidelijk signaal af aan de Milwaukee Brewers: jullie mogen dan wel flink versterkt zijn, maar wij geven ons niet zomaar gewonnen. De Cubs-rotation bestaat nu uit Jon Lester, Yu Darvish, Jose Quintana, Kyle Hendricks en Tyler Chatwood; een beduidend sterker vijftal dan vorig seizoen. Toen moest Chicago het nog doen met Lester, Hendricks, Jake Arrieta, John Lackey en Brett Anderson.
Met de Cubs, Cardinals en Brewers is de race voor de divisietitel in de NL Central nu wagenwijd open. Alle drie de teams hebben zich gedurende het afgelopen off-season dusdanig versterkt dat de toch al spannende driestrijd alleen maar spannender lijkt te zijn geworden. Met nu Darvish naar de Cubs, eerder al Christian Yelich en Lorenzo Cain naar de Brewers en aan het begin van de winter de komst van Marcell Ozuna naar de Cardinals, begint zich een All-Star-divisie te vormen.

RANGERS, DODGERS, CUBS

Darvish startte vorig seizoen als Texas Ranger, maar eindigde zijn jaar op de heuvel tijdens Game 7 van de World Series met de Dodgers. In die wedstrijd kreeg de werper vijf runs om zijn oren, nadat hij eerder in de playoffs ook al tegen een clunker aan was gelopen. De geruchten dat de werper zijn pitches ’tipte’ waren na de World Series dan ook niet van de lucht.
Tijdens het reguliere seizoen was de Japanner zijn gewone zelf. Hij eindigde het seizoen met een 3.86 ERA in 31 starts (186.2 innings), terwijl hij 209 strikeouts bij elkaar gooide. De Dodgers leken niet afgeschrikt door Darvish’ abominabele optreden tijdens de play-offs en World Series, want de club bood de werper naar verluidt een vergelijkbare hoevelheid geld en contractjaren aan. De Japanner prefereerde echter blijkbaar toch de Cubs. Het kwam wel op het allerlaatste moment aan.

GROOTVERDIENER

Met het contract voegt Darvish zich tussen de pitchende grootverdieners in de Major League. Hij komt in één klap tussen de 15 bestbetaalde pitchers te staan. Opvallend is wel het groepje werpers dat de twaalfde plek met hem deelt. Als je Darvish’ prestaties van de laatste jaren afzet tegen die van Johnny Cueto, Homer Bailey en James Shields dan valt de hoeveelheid geld die naar de Japanner gaat wel mee.

Wat wel in het achterhoofd van veel Cubsfans mee zal spelen, is Darvish’ blessureverleden. De werper onderging in 2015 nog een UCL-reconstructie in zijn elleboog (beter bekend als Tommy John). Het is voor de Cubs dan ook te hopen dat dergelijke klachten tot het verleden behoren.

Coverfoto: Wally Skalij / Los Angeles Times

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen