Prospect Watch 2018: San Francisco Giants

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de National League West, bij de San Francisco Giants.

OUDE MAJORS, MATIGE MINORS

De San Francisco Giants maken er elk jaar weer een interessante situatie van, daar aan de Bay. Elke keer als je denkt: “nu gaan ze over op de jeugd”, wordt er weer een over the hill veteraan of twee aangetrokken. Tussen 2016 en het heden deden de Giants maar liefst negen prospects van de hand (het merendeel uit de top 30).
PROSPECT WATCH 2017: SAN FRANCISCO GIANTS
Nu hopen de oude Giants een gooi te doen naar een play-offplaats. Voor een club die al aan de leeftijd was en alleen de Blue Jays en Royals voor zich hoefde te dulden qua gemiddelde leeftijd — vergeet even de kunstmatig oudere Braves (Dickey, Colon) en Angels (Pujols) — lijkt het wegtraden van het weinige jonge talent dat je nog overhebt voor oudere spelers niet de beste strategie. Zijn de krappe 6.0 WAR (2017) dit waard? Alles voor een kampioenschap, blijkbaar. Wie zijn er nog wel over in de Minors?

Andrew McCutchen (L) en Evan Longoria (R), nu teamgenoten bij de Giants, maar ten koste van wat? (MLB.com videostill)

NIEUWE NUMMER 1

Vorig seizoen bestond de SportAmerika Giants top drie nog uit Tyler Beede, Christian Arroyo en Bryan Reynolds. Nu, een jaar later, zijn Chris Shaw (#4 in 2017), Heliot Ramos (- in 2017) en Austin Slater (- in 2017) de bovenste drie. Dat zegt al genoeg over een systeem in flux: uit de top 10 van vorig jaar keren slechts vier spelers terug in de editie van 2018: Shaw, Beede, Andrew Suarez (#8) en Steven Duggar (#5).
Om maar met die spelers te beginnen: Chris Shaw, de 24-jarige 1B/OF. Shaw had geen enkele moeite met AA- en AAA-pitching: .292, 24 HR, 35 doubles, 79 RBI, .871 OPS. Hij is klaar voor een plekje in het SF-outfield, als daar nog plek over is tussen de oude garde. Tyler Beede leed in 2017 opnieuw onder het gebrek dat hem al jaren parten speelt in de minors: een chronisch gebrek aan strikeouts (109 innings, 83 strikeouts, 4.79 ERA in AAA). Hij zakt dan ook uit de top drie, maar blijft de beste startende werper in het systeem (wat gelijk laat zien hoe treurig het met de Minor League-pitching van de Giants is gesteld).

DUGGAR ON THE RISE

Steven Duggar stijgt van plek zeven naar plek vijf, na een aardig seizoen in A+ en AAA (hij sloeg AA opvallend genoeg over). Het hield absoluut niet over (.262 met 6 homeruns in 164 slagbeurten), maar hij was dan ook veelvuldig geblesseerd. Ook hij is, net als Shaw, 24 en zo goed als klaar voor de Majors, maar ja… geen ruimte. Andrew Suarez, de tweede en laatste pitcher in de Giants top 10, had het eigenlijk beter voor elkaar in AA en AAA (3.30 ERA, 155.2 innings, 135 strikeouts) en zou misschien hoger op de lijst moeten staan. Hij is big league ready, maar of dat als starter of reliever wordt, is de vraag.

Steven Duggar, Arizona Fall League (Freek Bouw/Phrake Photography)

NIEUWE GEZICHTEN

Austin Slater (#4 in 2018) maakte een stormachtig 2017 door, waarin de outfielder ook zijn Major League-debuut maakte. Hij was daarin succesvol (.282 in 117 slagbeurten), maar raakte in juli geblesseerd. Daardoor bleef hij onder de rookielimiet en staat hij nog een keer op deze lijst. Er vanuit gegaan dat hij het jaar in San Francisco start (in een overvol outfield), kan hij wel eens aangenaam verrassen.
Catcher Aramis Garcia (#6) zag een topseizoen in A+ (.272, 17 HR’s) als een nachtkaars uitgaan in AA (geen homeruns), maar zette zichzelf wel in één klap op de kaart als potentiële opvolger van Buster Posey. Vroeger een bat first-speler, is Garcia inmiddels uitgegroeid tot een all-round catcher met offensieve potentie. De 25-jarige start waarschijnlijk in AAA en kan laat in het jaar debuteren.

ONDERSTE RIJ

Nummer-7-prospect Sandro Fabian (nóg een outfielder…) had een schitterend jaar in 2017, waarin hij in A-ball .277 sloeg met 11 homeruns (480 slagbeurten). De pas 19-jarige Dominicaan wordt elk jaar beter en staat vooral bekend om zijn modelhouding ten opzichte van de sport en zijn nieuwe omgeving.
Nummers negen en tien op de lijst, Jacob Gonzalez en Alexander Canario zijn persoonlijke favorieten die mogelijk niet op veel andere lijsten terugkomen. Gonzalez werd in 2017 in de tweede ronde gedraft en sloeg meteen .339 in 168 Rookie Ball-slagbeurten. De 19-jarige derdehonkman is er eentje om in de gaten te houden. Canario is pas 17, maar in hem is nu al een potentiële five-tool-player te zien. Hij speelde in 2017 in de Dominican Summer League en met vijf homeruns, vier triples, 17 doubles, 18 steals en een .294 slaggemiddelde deed hij niet onder voor de rest. Leuke speler!

TOTAALPLAATJE

Nee, dit is geen Minor League-systeem om vrolijk van te worden. De methode die de club in 2010, 2012 en 2014 World Series-titels opleverde, is inmiddels hopeloos uit de tijd. Het is te zien in hoe clubs in 2018 met Free Agents omgaan en hoeveel clubs een balans proberen te vinden tussen veteranen en jeugd. De Giants blijven maar dikke contracten aannemen en de jeugd van de hand doen; het tegenovergestelde van wat de Astros, Yankees en Twins bijvoorbeeld zo succesvol maakte in 2017.
Wanneer de oude garde bij de Giants afscheid neemt, is er niets om op terug te vallen. De oudere spelers met dikkere contracten (Hunter Pence, Buster Posey, Andrew McCutchen, Evan Longoria, Madison Bumgarner etc.) zullen een stuk moeilijker voor veel prospects van de hand gedaan kunnen worden dan een paar jaar geleden het geval was. De Giants zouden wel regelrecht op een zwart gat af kunnen stevenen. Alles op 2018, dan maar.

HOUD IN DE GATEN

Joan Gregorio (RHP), Heath Quinn (OF), Garrett Williams (LHP), Garrett Cave (RHP), Shaun Anderson (RHP).

Cover photo: Sacramento River Cats/MiLB


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen