Wederom Ohtani en Bellinger winnen Player of the Month

Met al het geweld rondom de Trade Deadline en zelfs de All-Star Game in de maand juli was er vooral veel te beleven buiten het veld. Toch werden ook nu weer de maandelijkse awards uitgedeeld. Shohei Ohtani pakte voor de tweede maand op rij de Player of the Month in de American League en Cody Bellinger won hem in de National League. Verder werden ook de Pitchers of the Month, Rookies of the Month en Relievers of the Month in het zonnetje gezet.

PLAYER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: SHOHEI OHTANI

Twee keer op rij de Player of the Month winnen is niet iets nieuws voor Ohtani. In 2021 deed hij het al eens, maar sindsdien deed geen enkele speler hem dat na. Nu ging hij er wederom vandoor met de honneurs. Het was niet gek dat de Japanner uitgeroepen werd tot de beste speler van de maand juli in de American League. Hij speelde 23 wedstrijden en had daarin een slaggemiddelde van van .282 en een OPS van 1.152. Daarnaast sloeg hij negen homeruns en was daarmee lijstaanvoerder in de AL.

Als enige speler staat de 29-jarige ook op de heuvel. In de maand juli deed hij dat vier keer. In die vier wedstrijden gooide hij 25.1 innings en daarin had hij een ERA van 4.97. 29 keer deelde hij drieslag uit. Mocht Ohtani ook in augustus er vandoor gaan met de award word hij de eerste speler in de geschiedenis van Major League Baseball die drie Player of the Months achter elkaar wint.


PLAYER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: CODY BELLINGER

In de maand juli liep het lekker bij de Cubs. Er werden 26 wedstrijden gespeeld door de Cubbies en daarvan sloten zij er vijftien winnend af. Groot aanjager achter dat succes was Cody Bellinger. Hij tekende in Free Agency een eenjarige deal bij de franchise in Chicago en kende een moeilijke start. De maand juli bleek echter een ommekeer voor hem en de voormalig MVP en Rookie of the Year kwam in zijn ritme.

Hij had een slaggemiddelde van .400 een wRC+ van 198 en leidde alle spelers in de majors in hits (40), slaggemiddelde (.400) en totale honken (69). Hij eindigde als derde in RBI (24), vijfde in slugging percentage (.698) en ook vijfde in homeruns (8). Het betekende zijn tweede Player of the Month, want ook in 2019 ging hij er met de award vandoor. Toen was hij de gelukkige in de maand april.


PITCHER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: TYLER GLASNOW

Voor een lange tijd lag Tyler Glasnow in de lappenmand met een blessure. Pas eind mei keerde hij terug op de heuvel, maar het duurde tot juli voordat hij in de vorm kwam die hij kende voor zijn blessure. Hij startte zes wedstrijden vanaf de heuvel en kwam daarin tot 38.1 innings. Daarin kreeg hij 26 hits, negen earned runs en acht vrije lopen in tegen. Wel gooide hij 51 keer drieslag en had hij een ERA van 2.11.

Slagmensen die tegenover Glasnow stonden kwamen maar moeilijk op de honken en dat bleek ook uit het minieme slaggemiddelde van .186 wat zij konden verzamelen tegen de pitcher. Ook voor hem is het zijn tweede Pitcher of the Month trofee. Net als Cody Bellinger ging hij er ook met de trofee vandoor in april 2019.


PITCHER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: CORBIN BURNES

De gouden lokken van Corbin Burnes hadden een opknapbeurt nodig, want sinds zijn bezoek aan de kapper presteert hij geweldig. Ondanks het feit dat hij uitgeroepen werd tot Cy Young in 2021 won hij nog nooit een Pitcher of the Month award, tot nu. Zijn tegenstanders hadden slechts een slaggemiddelde van .115 en een slugging percentage van .169 tegen de werper en daarmee had hij de laagste scorers onder pitchers die minimaal 20.0 innings gooide.

Zelf gooide Burnes 39.0 innings en daarin had hij een ERA van 1.85. Hij gooide 47 strikeouts tegen de Pittsburgh Pirates, Cincinnati Reds (3x), Philadelphia Phillies en Washington Nationals. Dat komt neer op een K/9 van 10.8. Hij kon ook nog eens vier overwinningen bijschrijven en daarmee heeft hij nu een record van negen overwinningen en zes verliespartijen dit seizoen.


ROOKIE OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: TRISTON CASAS

Triston Casas explodeerde bij de Boston Red Sox de afgelopen maand. Hij had een slashline van .349/.442/.758 met een OPS van 1.199. Dat alles na een wat moeilijke opstartperiode, want de maanden mei en juni waren verreweg niet zijn succesvolste. Nadat hij op 12 juni nul-uit-vier ging in de eerste wedstrijd van de series met de Colorado Rockies stond zijn slashline op .197/.317/.366. Er ging een knop op bij de 23-jarige want daarna heeft hij een slashline van .363/.444/.716 met een wRC+ van 211.

Slechts een speler deed het beter in deze periode en dat was niemand minder dan de American League Player of the Month Shohei Ohtani. Daarmee werd Casas pas de tiende Red Sox speler in de geschiedenis die ervandoor ging met de award. Bobby Dalbec was in augustus 2021 de laatste. Kevin Youkilis (mei 2004), Jonathan Papelbon (april 2006), Hideki Okajima (april 2007), Dustin Pedroia (mei 2007), Jacoby Ellsbury (september 2007), José Iglesias (juni 2013), Andrew Benintendi (augustus 2017) en Michael Chavis (mei 2019) gingen hem voor.


ROOKIE OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: FRANCISCO ALVAREZ

Er mag dan wel een totale leegloop geweest zijn bij de New York Mets, maar Francisco Alvarez is niet vertrokken. De 21-jarige catcher is een van de weinige overgebleven lichtpuntjes op het roster en werd daarom beloond met de Rookie of the Month honneurs van juli. Vooral zijn ongekende kracht is een van zijn sterke kanten. Hij had acht homeruns en zestien RBI, dat terwijl hij ook een .623 slugging percentage en een OPS van .974 had. Daarmee was hij leider van de Mets.

Waar het voor de Boston Red Sox de tiende speler was die de award ontving was Alvarez voor de Mets pas de vijfde. Pete Alonso won de award drie keer in één seizoen in 2019, maar Justin Turner (mei 2011), Jacob deGrom (juli and september 2014) en Steven Matz (mei 2016) wonnen hem ook al als speler van de Mets.


RELIEVER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: FÉLIX BAUTISTA

Wanneer de Reliever of the Month award uitgedeeld word is er bijna maar één man zeker van om hem te winnen. Félix Bautista schreef alweer zijn derde award dit seizoen bij en miste alleen de award van mei om zo de clean sweep mogelijk te maken. Toch was de award ook dit keer weer meer dan terecht. De closer van de Baltimore Orioles gooide 14.0 innings in de maand juli en kreeg daarin geen enkele earned run of run in tegen.

Het lukte zijn tegenstanders slechts drie keer om een hit te slaan. Hij gooide vier vrije lopen en eindigde met 25 K’s. In totaal had hij in de maand juli meer saves (8) dan toegelaten honklopers (7). Door zijn tweede award op een rij te pakken kan Bautista gelijk komen met Edwin Díaz. Hij won als enige reliever ooit driemaal op rij de award. Daarbij deed Díaz het ook nog eens bij twee verschillende franchises in zowel de National League (New York Mets) en American League (Seattle Mariners).


RELIEVER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: DEVIN WILLIAMS

Devin Williams is ook geen vreemde als het gaat over de National League Reliever of the Month award. Hij won de award al tweemaal eerder en voor het laatst in augustus 2021. De closer van de Milwaukee Brewers had het in juni wat moeilijk, maar herpakte zich knap met tien saves en een 1.54 ERA. Hij gooide 21 keer drieslag en had een 0.94 WHIP in 11.2 innings. Vooral zijn changeup blijkt een pitch die ongelofelijk moeilijk om te raken is.

Van de 21 strikeouts die hij gooide kwamen er achttien via die pitch. De Cincinnati Reds spelers zullen nog altijd wakker worden met nachtmerries van zijn changeup. Zij eindigden 0-uit-27 met zeventien K’s en alle zeven save kansen die Williams kreeg verzilverde hij ook. Kort na de serie met de Reds veranderde hij zijn social media bio naar “Swing & Miss Merchant”, iets wat zeer toepasselijk is.

Coverfoto: Dale Zanine

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen