Dutch Watch: Palacios back with a big bang!

De Pittsburgh Pirates sloten deze week Josh Palacios weer in de armen en daar kregen ze zeker geen spijt van! Afgelopen maandag, op zijn verjaardag, liet de international zich van zijn beste kant zijn. Sem Robberse is een potentiele international en de talentvolle pitcher werd afgelopen week betrokken in een trade die hem van Toronto in St. Louis deed belanden. In double-A vervolgt hij in de organisatie van de Cardinals zijn lange weg naar de majors. Hem komen we in deze Dutch Watch nog niet tegen, maar hopelijk gaat dat in de (nabije) toekomst veranderen.


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

407 AB, 105 H, 64 R, 24 HR, 76 RBI, .258 BA, .318 OBP, .501 SLG, .819 OPS

Ozzie Albies was dan aardig tekeer gegaan met zijn knuppel na de ASG. Voor zijn Atlanta Braves was vooral zaak het goede gevoel van voor de break terug te vinden. Voor de tweede keer in een paar dagen tijd troffen ze de Milwaukee Brewers. Dit keer betrof het een thuiswedstrijd voor de koploper in de NL East. Na die serie van drie wedstrijden stond niet alleen de trade deadline voor de deur, maar wachtte de Braves ook een ontmoeting met Shohei Ohtani en de LA Angels.

Met twee 3-run homeruns in zijn laatste drie wedstrijden begon Ozzie Albies met de nodige verwachtingen aan het drieluik tegen Milwaukee. Na een wat moeizame start zette Albies de Braves in de vijfde inning op het juiste spoor. Zijn RBI-single gaf Atlanta een 5-4 voorsprong en zelf liep Albies de 6-4 over de thuisplaat. Waar de Brewers de laatste tijd hun tegenstanders aardig onder de duim hadden, daar scoorden de Braves naar hartenlust. Na negen innings stond er 10-7 op het scorebord.

Op zaterdag 29 juli tekende Albies al in de eerste inning voor zijn 74e RBI van dit jaar. Hij gaf daarmee de aanzet tot een bijzonder productieve inning, want maar liefst zes Braves passeerden home plate. Met Albies 2-for-5 trok Atlanta ook dit duel eenvoudig naar zich toe: 11-5. Lastiger hadden ze het in de series finale, maar bij een 6-6 stand in de achtste inning schoot Albies te hulp. Zijn achttiende double werd gevolgd door een homerun van Matt Olson, die daarmee de Braves een 8-6 overwinning bezorgde. En de sweep.

TE STERK VOOR OHTANI

Veel liefhebbers keken reikhalzend uit naar de serie tussen Shohei Ohtani en Ronald Acuna Jr. Oftewel de Angels tegen de Braves. In Atlanta. Op 31 juli waren het de Halos die de spreekwoordelijke lakens uitdeelden en de Braves met 4-1 klopten. Ohtani en Acuna hielden hun kruit droog en met 0-for-3 en een walk gold dat in zekere zin ook voor Ozzie Albies. Zijn ploeg sloeg dinsdag alweer terug met een 5-1 overwinning. Zijn single leidde de eerste run van de wedstrijd in. Vanaf het derde honk was het Matt Olson die de infielder vanaf het derde honk binnensloeg.

Op een warme woensdagmiddag in Atlanta was ’t in de series finale eenrichtingsverkeer. Met 12-5 lieten de Braves er geen twijfel over bestaan wie in deze serie de beste was en Albies liet zich met een double (zijn negentiende), een triple (zijn vierde) en 2 RBIs ook niet onbetuigd. In 2019 (86 RBIs) en 2021 (106 RBIs) deed Albies het beter dan de 76 RBIs van nu, maar hij heeft nog twee maanden om dit aantal flink op te vijzelen. Hij is wel de meest productieve speler op zijn positie, zoals ploeggenoot Matt Olson (91 RBIs) dat in de gehele MLB is.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

391 AB, 104 H, 52 R, 11 HR, 37 RBI, .266 BA, .344 OBP, .396 SLG, .740 OPS

De lat ligt hoog in San Diego. Met een sterrenensemble om u tegen te zeggen, kropen de Padres de laatste jaren dichter en dichter naar de Dodgers toe. Dat het, ondanks de komst van onder meer Xander Bogaerts, dit seizoen maar niet wil lukken, moet erg frustrerend zijn. Zo wachten de Padres bijvoorbeeld nog op een winning streak van vier wedstrijden of meer en moeten ze flink benen maken om nog een plek in het postseason af te dwingen. Roerden ze zich nog tijdens de trade deadline? Mwah, dat viel wel mee. De 43-jarige Rich Hill was één van de belangrijkste aanwinsten.

In het laatste weekend voor de trade deadline kregen de Friars het aardig voor de kiezen. In de Texas Rangers bracht één van de sterkste teams in de League een bezoek aan Petco Park, maar dit leek op 28 juli iets los te maken in de Padres. Xander Bogaerts mocht dan 0-for-4 zijn aan slag, maar zijn team rekende met maar liefst 7-1 af met deze tegenstander. Een dag later kreeg dat goede optreden een vervolg. Bogaerts kwam in de tweede inning door met een single en was verantwoordelijk voor één van de vier runs in die inning. Daarmee was ook de eindstand al bereikt, dus kon San Diego zondag voor de sweep gaan.

WISSELVALLIGHEID TROEF

Die sweep kwam er inderdaad. Het was Bogaerts die met een sac fly in de derde inning de score opende door Ha-Seong Kim te laten scoren. Met 2-for-3 kon de kortestop terugkijken op een goede series finale, die door de Padres met 5-3 werd gewonnen. Met de Rockies als tegenstander in de volgende serie stonden alle seinen op groen voor de eerste 4-game winning streak van dit jaar. Die kwam er echter niet. Met een single, zijn enige hit in 5 AB’s, in de achtste inning voerde Bogaerts de druk nog flink op, maar in extra innings was de winst voor Colorado.

Het antwoord van de Friars kwam afgelopen dinsdag. Met 8-5 werden de Rockies opzij gezet, maar Bogaerts droeg aanvallend niet veel bij getuige zijn 0-for-4. Een dag later was dat heel anders. Met 3-for-5 had zijn knuppel weer het hoogste woord. In de derde inning kwam Bogaerts door met zijn achttiende double van ’t jaar en in de negende inning leidde zijn single even later tot een run. De wedstrijd was op dat moment al gespeeld, want de Padres wonnen overtuigend met 11-1. In de strijd om de wildcards hadden ze na deze serie nog een achterstand van 4 gewonnen wedstrijden op de Brewers en Marlins.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

35.1 IP, 24 SV, 3.06 ERA, 32 H, 14 BB, 42 K, 13 R, 12 ER, 1.302 WHIP

Dankzij een knappe tussensprint in juli (15 van de 23 wedstrijden gewonnen) mogen ze in Beantown nog altijd hopen op de play-offs. Vorige week tankten Kenley Jansen en de zijnen het nodige zelfvertrouwen met twee overwinningen op de Braves, maar om serieus een gooi naar de wildcards te doen, waren deze week goede resultaten tegen de Giants en Mariners noodzakelijk. Voor Jansen was met name de serie tegen San Francisco bijzonder, want die club kent hij natuurlijk als zijn broekzak uit z’n tijd in Los Angeles.

Van zijn 413 saves in zijn loopbaan verzamelde Jansen er 36 tegen de Giants. Op vrijdag 28 juli deed zich de kans al voor om nummer 37 binnen te harken. De Red Sox verdedigden in San Francisco een 3-2 voorsprong toen Jansen zich naar de heuvel begaf. Zijn wandeling duurde bij wijze van spreken langer dan de inning, want slechts 9 pitches had de closer nodig om met de rivaal van weleer af te rekenen. J.D. Davis en Blake Sabol konden gaan zitten na een strikeout en een flyball werd Patrick Bailey in zijn AB fataal.

Een dag later werd de closer opnieuw ingezet. Dit keer met de opdracht de stand op 2-2 te houden. Een lange outing werd dit opnieuw niet. Sterker nog, Jansen gooide slechts één pitch en die werd door J.D. Davis weggeslagen voor de beslissende homerun. Die klap maakte een einde aan de 5-game winning streak van de Red Sox en smeerde Jansen zijn tweede verliespartij van ’t seizoen aan. De Giants lieten het daar niet bij, want ze trokken ook de series finale in elf innings (4-3) naar zich toe.

PROBLEEMLOOS IN SEATTLE

De Red Sox bleven nog even aan de westkust, want vanuit San Francisco trok het gezelschap door naar Seattle voor een serie van drie tegen de Mariners. Jansen trof deze opponent slechts vijf keer in zijn lange loopbaan, maar deze week kwam er een zesde bij. Boston legde het maandag met 2-6 af, maar op de eerste dag van augustus was het aan Kenley Jansen om een 6-4 voorsprong over de streep te trekken.

In deze outing kwam de closer niet in de problemen. Cade Marlowe en J.P. Crawford kregen de knuppel wel tegen de bal, maar Jansen kon in beide gevallen vertrouwen op zijn defensie. Julio Rodriguez werd na een strikeout de derde en laatste nul van de inning, waarmee Jansen zijn 24e save te pakken had. Daarmee vinden we hem nog net terug in de top 10 wat aantal saves betreft. Jansen bleef in deze serie staan op 24 saves, want woensdag waren het de Mariners die het duel met 6-3 naar zich toetrokken. De inbreng van Jansen was hier dan ook niet nodig.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

115 AB, 28 H, 10 R, 2 HR, 16 RBI, .243 BA, .273 OBP, .383 SLG, .655 OPS

Een dag of tien verdween Josh Palacios van het roster, maar in het laatste weekend van juni kreeg de outfielder toch weer dat verlossende telefoontje van de Pittsburgh Pirates. Hij mocht zich weer bij de hoofdmacht voegen voor de drie wedstrijden tegen de Philadelphia Phillies. We kunnen stellen dat hij deze kans met beide handen aangreep, waardoor hij deze week tegen de Tigers opnieuw voor de hoofdmacht mocht uitkomen

Met slechts 1 AB (en 1 hit) zag Palacios niet veel actie in de met 1-2 verloren eerste wedstrijd, maar dit veranderde op zondag 30 juli. Uitgerekend op zijn verjaardag zette de Oranje-international zichzelf in de spotlights met 3 hits in 5 at-bats en een volledige wedstrijd. Josh Palacios had al een single in de zesde inning en een double in de achtste toen hij in de tiende inning opnieuw naar het slagperk liep.

MOOI CADEAU!

Met Jared Triolo op het tweede honk had de jarige Job maar 3 pitches nodig om de wedstrijd te beslissen. Zijn homerun naar het rechtsveld was zijn tweede in de majors, maar besliste vooral dit duel in het voordeel van de Pirates. Palacios was 4-for-6 aan slag in de tweede wedstrijden die hij speelde en tilde daarmee zijn slaggemiddelde naar .252. Daarnaast wonnen de Pirates hun tweede serie op rij. Net als tegen de Padres een paar dagen eerder deden ze dit opnieuw tegen een team dat strijdt om een wildcard.

Na zijn knappe optreden tegen de Phillies kon manager Derek Shelton tegen de Tigers niet om Palacios heen. Met 0-for-3 had de Oranje-international het veel minder op de heupen dan een paar dagen eerder. Met een sac fly in de vierde inning was Palacios nog wel goed voor een RBI. Dat was zijn zestiende van dit seizoen. Pittsburgh versloeg de Tigers in dit eerste duel met 4-1, maar de tweede ontmoeting ging woensdag met 3-6 naar Detroit. Palacios kwam in de late innings maar één keer aan slag, maar liep in die at-bat tegen een strikeout aan.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

368 AB, 90 H, 45 R, 7 HR, 36 RBI, .245 BA, .325 OBP, .372 SLG, .698 OPS

Waar veel teams de afgelopen weken keken naar de korte termijn, daar is in Colorado de blik bericht op de lange termijn. Jurickson Profar wist dat hij terechtkwam bij een team dat ver verwijderd is van de play-offs en dat vraagt natuurlijk offers. Zo vertrokken voor de trade deadline spelers als C.J. Cron, Brad Hand en Randal Grichuk, waardoor het voor de Rockies nog lastiger zal worden om wedstrijden te winnen. Profar zal proberen zich te onderscheiden. Op die manier kan hij een mooi contract voor 2024 verdienen. Daar mocht hij deze week tegen de A’s en Padres alvast mee beginnen.

Een serie tussen de laagvliegers uit Oakland en Colorado nodigt niet uit om even lekker voor te gaan zitten, maar desondanks liet Profar zich goed zien in de eerste wedstrijd. Hij kwam op vier verschillende manieren op de honken en sloeg in de achtste inning middels een 2-run RBI double ook nog 2 runs binnen. Naast die tweehonkslag noteerde hij nog een single, een walk en een HBP. Zijn vier wijd in de zevende inning leidde tot een run. Alles bij elkaar was het echter niet genoeg om de Rockies aan de winst te helpen. Met 8-5 ging die namelijk naar de bezoekende A’s.

Met een single in de eerste inning van de tweede ontmoeting leek Profar zijn goede lijn door te trekken. Na die hit, die niets opleverde, zweeg zijn knuppel echter in alle talen. Voor de outfielder bleef het bij die ene hit in 4 AB’s en de 3-11 nederlaag maakte de dag nog wat vervelender. Dankzij een 2-0 overwinning in de series finale wisten de Rockies zondag een sweep te vermijden. Profar kwam niet aan slag. De outfielder moest het doen met een kort optreden in het linksveld.

WISSELEND SUCCES

Hoe wisselvallig deze Rockies kunnen zijn, bleek wel op de laatste dag van juli. Nadat ze een serie verloren van de A’s opende Colorado het drieluik tegen de hoger aangeslagen Padres met een 4-3 overwinning. In tien innings wist Profar een keer vier wijd af te dwingen, maar was verder 0-for-4 aan slag. De international hoefde niet lang op zijn revanche te wachten. Die kwam namelijk al in de tweede wedstrijd.

Voor het eerst sinds 29 juni tekende Profar voor een 3-hit game. Singles in de eerste en zevende inning brachten uiteindelijk een run op het bord. Zijn 3-for-5 was helaas niet genoeg voor een derde zege op rij. De Padres wonnen met 8-5 en moesten de laatste wedstrijd in deze serie met 11-1 aan San Diego laten. Aangewezen slagman Jurickson Profar was 1-for-5 in die wedstrijd.

Cover photo: Gene J. Puskar/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen