WBC: Nederland rekent snel af met Israël

KNBSB
Het koninkrijksteam van Nederland heeft zijn eerste wedstrijd in de tweede ronde gewonnen. Tegen Israël werd het 12-2 waarmee de Mercy Rule in werking trad in de achtste inning. In de eerste ronde had Nederland nog van Israël verloren. Winst in de komende wedstrijd kan Nederland een plek in de finaleronde bieden.


Hensley Meulens koos ervoor om een aantal veranderingen door te voeren. Zo kwam Shawn Zarraga in de plek van Dashenko Ricardo als catcher. Ook nam Yurendell DeCaster de plek op het eerste honk van Curt Smith over. In de slagvolgorde ging Xander Bogaerts een plek naar voren en Jurickson Profar juist een plek naar achter. Na de nederlaag tegen Japan was het vooral zaak om de overwinning te pakken. Israël had immers al van Cuba gewonnen.

Krachtig begin

Buiten een enkele hit aan beide kanten viel er in de eerste inning niet veel te zien. Dat veranderde in de tweede inning toen de Nederlandse slagploeg met eerst Balentien, en daarna Gregorius en Schoop op de honken kwam. Balentien ging uit, maar Gregorius en Schoop kwamen wel in scoringspositie. Dankzij een goede honkslag van DeCaster konden zij die dan ook direct verzilveren, 2-0. Randolph Oduber was daarna de derde uit voor Nederland.
In de derde inning herhaalde Nederland het kunstje. Simmons en Bogaerts kwamen op de honken waarna Jurickson Profar met een sac bunt het duo naar twee en drie bracht. Een honkslag van Balentien zorgde dat de voorsprong werd verdubbeld, 4-0. Op een driehonkslag van Didi Gregorius kwam Balentien vervolgens binnen voor 5-0. Op een tweehonkslag van Zarraga kwam Gregorius zelf binnen en stond het dus al 6-0.
In de vierde inning was het weer Balentien die een RBI kon noteren. Op zijn honkslag kon Andrelton Simmons de 7-0 noteren. Gregorius volgde met een homerun, nam Balentien en Profar die nog op de honken stonden mee en de 10-0 was een feit. De Mercy Rule kwam plotesling heel snel dichtbij.

Israël scoort

Nate Freiman liet het dramatische verloop tot dan toe niet op zich zitten. Met een solo homerun in de bodem van de vierde inning bracht hij Israël ook op het scorebord, 10-1. Daarna nam Nederland even een korte adempauze in de vijfde inning. Jair Jurrjens stond ondertussen nog altijd op de heuvel omdat hij inning na inning met weinig pitches tot een goed einde bracht.
Juan Carlos Sulbaran kwam in de zevende inning Jurrjens aflossen. De eerste slagman die hij tegenover zich vond, Nick Rickles, liet gelijk een double noteren. De tweede slagman, Blake Gailen, sloeg een single en Israël kwam via Rickles op 10-2. Tyler Krieger werd uitgevangen door Profar, maar ook Scoot Burcham sloeg een single. Balentien ving vervolgens Mike Meyers uit en Sulbaran was klaar voor vandaag. Jim Ploeger kwam hem aflossen.

Het einde

De achtste inning begon sterk voor Nederland met een tweehonkslag voor Profar en een honkslag voor Balentien. Op een sacrifice fly van Gregorius werd het 11-2 omdat Profar binnenliep. De Israëli’s lieten Jonathan Schoop naar het eerste honk gaan met opzettelijk vier wijd. Shawn Zarraga bleek echter ook prima geschikt om met een honkslag Balentien het twaalfde punt binnen te laten lopen, 12-2. Met drie snelle ‘nullen’ in de gelijkmakende slagbeurt was daarmee de wedstrijd afgelopen.
Jaïr Jurrjens ging ruimschoots door de grens van 50 pitches heen. Omdat hij in de tweede wedstrijd startte was het toch al uiterst onwaarschijnlijk dat hij een rol in de derde wedstrijd zou krijgen, maar dat is hiermee zeker uitgesloten. Hij is pas in de finaleronde weer inzetbaar. Alle relievers kunnen eventueel tegen Cuba wel worden ingezet. De wedstrijd tegen Cuba wordt in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) gespeeld.
Foto: KNBSB

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen