NFL Season in Review – #9 Oakland Raiders

Ze waren één van de meest positieve verrassingen van 2016 in de NFL: de Oakland Raiders. Met Derek Carr aan het roer wisten ze de top van de AFC te bestormen, totdat het noodlot toesloeg bij hun talentvolle quarterback. Het gevolg was dat de ploeg op de valreep de divisie uit handen gaf, en in de play-offs ondankbaar ten onder ging zonder de aanwezigheid van hun startende quarterback.
RAIDERS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
Aanvallend waren de Raiders ineens één van de sterkste teams in de NFL. De 25-jarige Derek Carr behoorde statistisch tot de top tien quarterbacks van de NFL en met Amari Cooper en Michael Crabtree beschikte de ploeg over twee receivers die over de 1,000 receiving yards gingen. Voeg hier een ijzersterke offensive line aan toe (met center Rodney Hudson en guard Kelechi Osemele werd dit facet goed aangepakt), en de beste verdediger in Khalil Mack, en iedereen snapt waarom de Raiders een gevaarlijke outsider waren voorafgaand aan de play-offs.
Wat ging er fout?
Eigenlijk viel het hele seizoen in duigen op het moment dat Derek Carr geblesseerd raakte in week 16. Vanaf dat moment wist iedereen dat de Oakland Raiders geen outsider meer waren voor een Super Bowl. Met Matt McGloin en Connor Cook ‘under center’ kwam de offense tot stilstand, en daar de verdediging niet stabiel genoeg was om teams in een defensief gevecht te verslaan, was daarmee de magie van de Raiders compleet weg.
MVP
Ware het niet dat zijn seizoen vroegtijdig tot een einde kwam, dan hadden we hier misschien Derek Carr genoemd, maar zelfs dan kan je eigenlijk niet om Khalil Mack heen. Zowel letterlijk als figuurlijk. Ondanks dat hij niet de meeste sacks in de NFL had, kon hij wel rekenen op de award van Best Defensive Player of the Year. Mack zet immens veel druk, is sterk tegen de run, en is eigenlijk een alleskunner die in zijn eentje een wedstrijd kan doen keren.
Rookie of the Year
Veel mensen waren lichtelijk verbaasd toen de Raiders met hun veertiende keuze voor safety Karl Joseph uit West Virginia kozen. Maar al met al paste Joseph prima in de defensie van Oakland en behoorde hij zeker niet tot de zwakke broeders van een secondary die wel vaak onder druk stond. En daarmee lijkt de 23-jarige safety een speler om in de toekomst rekening mee te houden.
Verrassing van het jaar
Al met al was de vooruitgang die Derek Carr doormaakte de grootste verrassing van het Raiders-seizoen. Ondanks dat Carr in 2015 al de nodige vooruitgang had laten zien, was zijn prestatie in 2016 voor velen een grote verrassing. Hij was dan ook één van de voornaamste redenen dat de Raiders in 2016 plotseling relevant waren nadat ze daarvoor jaren geen enkele rol van betekenis speelden.
Teleurstelling van het jaar
In het geval van de Raiders is het eigenlijk niet mogelijk om één speler aan te wijzen als teleurstelling. Ondanks dat de defensie bij tijd en wijlen teveel big plays opgaf, blijft het zo dat uiteindelijk de blessure van Carr de grootste teleurstelling vormde van het seizoen. Ondanks dat we hiermee in herhaling vallen, was dit hét moment dat het seizoen beëindigde, en zowel Matt McGloin als Connor Cook stelden teleur toen ze in zijn plek moesten starten.
Offseason takenlijst
De meeste investeringen zullen verdedigend gedaan moeten worden. De aanval liep op rolletjes, maar verdedigend waren er wel wat kwetsbare plekken. Zo heeft de ploeg al jaren geen betrouwbare linebackers, en was ook de defensive line aan de binnenkant wat zwak. Tot dusver zijn de Raiders niet erg druk in free agency, dus alles wijst erop dat ze dit in de NFL Draft aan gaan pakken.

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen