30-in-30: Colorado Rockies

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams, in dertig dagen, met vandaag: Colorado Rockies.
ROCKIES

VERBETERING

De Colorado Rockies slaagden er in 2016 in om meer wedstrijden te winnen dan in 2015. De 75 wins zijn er zeven meer dan in 2015, maar dat zijn er nog lang niet genoeg voor postseason baseball. Het team uit Denver won nog nooit de NL-West en haalde in 2009 voor het laatst de play-offs. Het afgelopen seizoen was het zesde achtereenvolgende seizoen waarin de Rockies meer wedstrijden verloren dan wonnen.
Manager Walt Weiss stond de laatste vier seizoenen aan het roer en GM Jeff Bridich vond de tegenvallende prestaties reden genoeg om een nieuwe start te maken in 2017. Bud Black, de voormalig manager van de San Diego Padres, is aangesteld als nieuwe manager in Colorado. Aan hem de zware opgave om de strijd in de divisie aan te gaan met onder andere de Los Angeles Dodgers en San Francisco Giants. In negen seizoenen als manager van de Padres behaalde Black een winstpercentage van .477. Zijn hoogste eindklassering was een NL-West tweede plek in 2010. In dat jaar werd Black verkozen tot de NL manager of the year.

PITCHEN IN COORS, SLEUTEL TOT SUCCES

De grootste uitdaging voor de Rockies is het vinden van stabiele pitching. Dat is vanwege de hoogteligging van het stadion (waardoor de ballen gemakkelijker door de lucht vliegen) geen eenvoudige opgave gebleken. De invloed van de hoogteligging is duidelijk terug te zien in de statistieken van het team.
Offensief gezien eindigde het team in het afgelopen seizoen als tweede in batting average, OPS (on-base + sluggingpercentage) en runs scored van de MLB. De keerzijde is dat de pitching het jaarlijks zwaar heeft en daar kwam in 2016 geen verandering in. Colorado had weliswaar 78 quality starts (12de in de MLB), maar zat in diverse categorieën (o.a. earned run average, batting average against, walks) bij de vijf slechtste teams in de MLB. Recentelijk benadrukte Black dat zijn pitchers naast talent, gezien de omstandigheden van het stadion, ook mentaal sterk moeten zijn.

CHAD BETTIS

Over de pitching kregen de Colorado Rockies eind vorige week slecht nieuws te horen. Chad Bettis, vorig seizoen goed voor een team-high veertien wins, maakte bekend dat hij om gezondheidsredenen voorlopig niet in actie komt voor de Rockies. Het is van harte te hopen dat Bettis voorspoedig hersteld en hij uiteindelijk weer in goede gezondheid te bewonderen is op het honkbalveld.


Met het wegvallen van Bettis zijn de Rockies nog opzoek naar starting pitching. Dat de ploeg intern aanstormend talent heeft in deze categorie, is terug te lezen in de Sport Amerika Prospect Watch. Zo is nu de verwachting dat Jeff Hoffman in ieder geval onderdeel uit gaat maken van de startende rotatie en maakt German Marquiz goede kans gezien de omstandigheden.

FREE AGENTS

De twee grootste nieuwe namen bij de Rockies zijn Ian Desmond en Greg Holland. Beide spelers werden gecontracteerd als free agents. Desmond, in vier van de afgelopen vijf seizoen goed voor minimaal 20 homeruns-20 steals, tekende een vijfjarig contract in de Mile High City en zal waarschijnlijk zijn tijd in het veld verdelen tussen het eerste honk en buitenveld. Holland, 145 career saves in zes seizoen bij de Kansas City Royals, versterkt een bullpen die vorig seizoen het hoogste ERA had in de MLB.

OFFENSIEVE STERKHOUDERS

In 2016 was korte stop Trevor Story, hoe kan het ook anders, the story van Colorado. Met zijn homeruns vorig seizoen brak hij diverse records (eerste rookie die in zijn eerste vier wedstrijden een homerun slaat, meeste homeruns in de eerste zes wedstrijden van het seizoen met zeven en het record voor meeste homeruns door een rookie korte stop in een seizoen met 27). In augustus raakte Story echter wel geblesseerd en moest hij helaas het restant van het seizoen missen.
Colorado Rockies at Baltimore Orioles August 18, 2013
Qua wins above replacement mocht All-Star Nolan Arenado (zie bovenstaande foto) zich voor het tweede achtereenvolgende seizoen de beste noemen. Arenado kwam tot 41 homeruns, 133 RBI’s en een slash line van .294/.362/.520. Een andere offensieve kracht van Colorado, All-Star Carlos Gonzalez, kwam tot vergelijkbaar sterke cijfers met 40 homeruns, 100 RBI’s en .298/.350/.505. ‘CarGo’ deed daarmee een stap vooruit in productie ten opzichte van 2015. Met zijn historie van blessures is het zaak voor hem om fit te blijven. In de afgelopen twee seizoen is dat met respectievelijk 153 en 150 wedstrijden goed gelukt.
CRlineup

2017

Zoals gezegd hebben de Rockies een productieve line-up die het de pitching van andere teams lastig lastig maakt. Als het manager Bud Black lukt om zijn eigen pitching op orde te krijgen in the Mile High City, dan kunnen de Rockies een gevaarlijke outsider zijn. De namen die zijn aangetrokken op dit vlak geven echter nog niet de indruk dat pitching de benodigde kwaliteit heeft. Het is dan ook te hopen voor Rockies-fans dat de huidige pitchers zich door ontwikkelen. Samen met de Arizona Diamondbacks wordt het waarschijnlijk strijden plek drie in de NL-West.

Verwachte eindklassering: 4de NL-West

Graphics: Jasper Roos
Foto’s: Wikimedia Commons

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen