WBC Day 6: Australië schrijft geschiedenis, Mexico verslaat Team USA

Het was alweer tijd voor dag zes van de World Baseball Classic. In Poule B was het bijltjesdag en Zuid-Korea is er niet in geslaagd de kwartfinale te halen. Zelf boekte het een enorme overwinning op China, maar door de 8-3 overwinning van Australië op Tsjechië was het over en uit. Ook waren er verrassingen in de andere poules.

FEEST DOWN UNDER

Waar gisteren de beslissing viel in Poule A en Team Kingdom teleurstellend werd uitgeschakeld, was het vandaag de beurt aan Poule B. Door de overwinning op Zuid-Korea had Australië maar één taak te vervullen tegen Tsjechië. Het moest winnen en dat deed de ploeg van manager Dave Nilsson ook met 8-3.

Net als in de must-win wedstrijd op het kwalificatietoernooi startte Tsjechië met de 37-jarige veteraan Martin Schneider op de heuvel. Dat bleek een goede keuze, want in de 5.2 innings die hij gooide kreeg hij slechts één run tegen. Het was een homerun van Alex Hall in de eerste inning.

De Tsjechen scoorden in de derde inning om er 1-1 van te maken en die stand stond tot de zevende inning op het bord. Met het tweede en eerste honk bezet sloeg Logan Wade een double waarbij beide lopers over de thuisplaat konden lopen. De vergaarde voorsprong gaven de Australiërs dit keer niet meer weg. Jon Kennedy moest met volle honken de deur nog dichtgooien, maar dat lukte ook. Daarmee bereikte Australië voor het eerst in de geschiedenis de kwartfinale van de World Baseball Classic. De tegenstander in de volgende ronde is ook al duidelijk, ‘alleen’ Cuba staat nu nog tussen Australië en een plekje in de halve finale.

KOREANEN MAKEN GEHAKT VAN CHINA

Door de overwinning van Australië was Zuid-Korea ook al zeker van uitschakeling. Dat weerhield het land er echter niet van om ook geschiedenis te schrijven. Zuid-Korea maakte snel werk van China, want na 5.0 innings trad de mercy rule in werking. Stand op dat moment was 22-2, een monsteruitslag. Door 22 runs te scoren verbrak Zuid-Korea ook het record voor meeste runs gescoord in een WBC-wedstrijd.

Hoewel er 22 runs op het scorebord stonden, sloegen de Koreanen maar twee homeruns. Die kwamen op naam van Kunwoo Park en Ha-Seong Kim en waren beide grandslams. Eerst was het de beurt aan Park. Hij sloeg in de vierde inning een changeup van Hailong Sun 389 feet en bracht Zuid-Korea daarmee op 18-2. Eén inning later was het de beurt aan Kim. Ook hij sloeg een changeup de tribunes van de Tokyo Dome in. De grandslam was niet alleen de tweede van de dag, het was ook de kers op de taart. Na de homerun van de kortestop zou er niet meer gescoord worden en na een kleine tweeënhalf uur was de laatste wedstrijd van Poule B ook afgelopen.

MEXICO VERRAST TEAM USA

Het ‘Dream Team’ van de Verenigde Staten deed in de eerste groepswedstrijd wat het moest doen. Het versloeg Groot-Brittannië met 6-2. De tweede wedstrijd bleek iets lastiger en meteen liepen de Amerikanen daarin averij op. Mexico was met 11-5 te sterk en dus ligt Poule C nog compleet open. Joey Meneses was de grote man aan de kant bij de Mexicanen. Hij ging drie-uit-vijf met twee homeruns, 5 RBI’s en drie runs.

Vanaf het eerste moment liep Team USA achter de feiten aan. Nick Martinez van de San Diego Padres was aangewezen als starter voor de tweede wedstrijd, maar zijn avond was na 2.2 innings alweer voorbij. Meneses sloeg op de achtste pitch van Martinez zijn eerste homerun van de avond en het zou een begin zijn van een offensieve explosie van Mexico. In de achtste inning stond er een 11-2 voorsprong op het bord. Aan de hand van Bobby Witt Jr. zijn RBI-double en Tim Anderson zijn twee RBI-double redde de ploeg nog een beetje de eer.

CANADA SCOORT EROP LOS

Canada is ook begonnen aan het toernooi. De openingswedstrijd van Freddie Freeman en co. was tegen Groot-Brittannië. Het begin was meteen goed, want Canada scoorde achttien keer. Op dat moment betekende dat een record voor de World Baseball Classic. Echter zag Canada dus later datzelfde record weer afgepakt worden door Zuid-Korea. Wel betekende de 18-8 uitslag dat beide teams de meeste runs gecombineerd hadden gescoord in de geschiedenis van de WBC.

Tyler O’Neill (2B, 2 BB, 4 RBI, 4 R) en Jacob Robson (2B, BB, RBI, 3 R, SB) waren en fuego. Beide heren gingen vier-uit-vier en leverde een groot aandeel in de aanvallende productie. Hoewel de score doet vermoeden dat Canada de complete controle had, was niets minder waar. De ploeg kende een moeilijke eerste inning en keek zelfs na de eerste helft van de eerste inning tegen een 3-0 achterstand aan. Chavez Young stal de thuisplaat en zowel Nick Ward als Darnell Sweeney sloegen RBI-singles. Groot-Brittannië kon echter niet lang genieten van de voorsprong, want in de gelijkmakende slagbeurt stelde Canada al orde op zaken.

VENEZUELA DOET GOEDE ZAKEN

In Poule D won Venezuela knap de tweede wedstrijd op rij. Op dag vijf van de WBC was het de baas over het sterrenensemble van de Dominicaanse Republiek en op dag zes was het te sterk voor Puerto Rico. Daarmee is het zeer waarschijnlijk dat één van de twee grootmachten Puerto Rico of de Dominicaanse Republiek de kwartfinale niet gaat halen.

Good old Salvador Perez was de man die Venezuela op sleeptouw nam. In de eerste inning sloeg hij Jose Altuve over de plaat met een RBI-single en in de tweede inning sloeg hij een drie-run homerun. In de tussentijd had Anthony Santander ook een drie-run homerun geslagen en zo stond na twee innings spelen een 7-0 voorsprong voor Venezuela op het bord. Later zou Perez nog een double slaan waardoor Ronald Acuna Jr. scoorde. Door twee keer te winnen staat Venezuela nu op de eerste plaats in Poule D.

ISRAËL BEGINT MET EEN ZEGE

Tussen al het geweld door van de grote landen speelden Nicaragua en Israël ook. Het was de openingswedstrijd van Israël tijdens de World Baseball Classic. De ploeg, deze editie gecoacht door Ian Kinsler, verraste tijdens de vorige editie vriend en vijand door zesde te eindigen. Dit keer begon de ploeg wederom met een overwinning. Het was met 3-1 te sterk voor Nicaragua wat na Puerto Rico (9-1 verlies) ook zijn tweede groepswedstrijd verloor.

Vooral de pitching van Israël was uitstekend bezig. Dean Kremer (4.0 IP, 3 H, 1 BB, 4 K’s), Josh Wolf (1.0 IP, 1 ER, 1 BB, 1 K), Zack Weiss (2.0 IP, 3 K’s), Richard Bleier (1.0 IP, 2 K’s) en Robert Stock (1.0 IP, 2 K’s) kregen gezamenlijk slechts vier hits en twee vrije lopen tegen.

Toch leek het erop alsof Nicaragua er met de overwinning vandoor zou gaan. Steven Leyton sloeg een RBI-double in de vijfde inning en zette daarmee Nicaragua op een 1-0 voorsprong. Het duurde tot de achtste inning voor Israël de doorbraak zou vinden Spencer Horwitz sloeg met twee man op de honken tegen Jonathan Loaisiga een single en bracht de stand weer gelijk. In diezelfde achtste inning sloeg Garrett Stubbs met volle honken een ground-rule double en daarmee scoorden Noah Mendlinger en de eerder genoemde Horwitz.

UP NEXT

Er staat nog genoeg te gebeuren tijdens deze World Baseball Classic. Vannacht dendert het toernooi door met groepswedstrijden in Poule C en Poule D. Zo staan Puerto Rico en Israël tegenover elkaar om 00:00 Nederlandse tijd en is het de vraag of de Puerto Ricanen nog zicht kunnen houden op plek twee in de poule. Verder staat vannacht ook de grootste clash van allemaal op het programma in Poule C. De Verenigde Staten spelen tegen Canada om 03:00 Nederlandse tijd.

Coverfoto: Aflosport

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen