Wat brengt de tweede seizoenshelft in MLB?

Afgelopen nacht begon de tweede seizoenshelft van de Amerikaanse honkbalcompetitie (nadat de officiële opener van donderdagavond door zes COVID-gevallen bij de Yankees nog afgelast moest worden). In dit artikel blikken redacteuren Sander Grasman en Mick van der Nat, samen met hoofdredacteur Jasper Roos, vooruit naar de komende maanden in MLB. Waar zijn zij nieuwsgierig naar of kijken zij naar uit?

SANDER GRASMAN

1. HOE HOUDEN DE VERRASSINGEN ZICH STAANDE?

Dat de Dodgers, Padres, A’s en Rays een record zouden hebben van rond de .600 lag in de lijn der verwachtingen, maar dat gold zeker niet voor de San Francisco Giants en Boston Red Sox. De Giants moeten in de de NL West opboksen tegen misschien wel de grootste favorieten om de National League in de World Series te vertegenwoordigen. Dat zij de Dodgers en Padres eigenlijk al bijna het hele seizoen hun hielen laten zien, mag dan ook een klein wonder worden genoemd.

Kunnen hun werpers Kevin Gausman, Anthony DeSclafani en Alex Wood dit hoge niveau vasthouden en hoe doorstaat de tweede jeugd van hun ervaren slagmannen de tweede seizoenshelft? Steeds maar weer verwacht je dat hun concurrenten de inhaalslag beginnen, maar ook nu hebben de Giants weer de beste cijfers over de laatste tien wedstrijden.

In het restant van het seizoen moeten ze nog wel een groot aantal duels uitvechten met de naaste achtervolgers, dus willen ze ook in oktober nog mee mogen dingen, dan zullen ze daarvoor nog wel aan de bak moeten. Inmiddels begin ik er steeds meer in te geloven dat ze het kunnen gaan flikken.

From last to first (en soms meteen weer terug) is niks nieuws voor de Boston Red Sox, maar dat zij daar dit seizoen toe in staat zouden zijn, leek uitgesloten. Vorig seizoen werd er in Boston zelfs geflirt met de allerlaatste plek in de gehele Major League. Hoe anders is het nu. Nathan Eovaldi is wonderwel fit en ook de offensieve kern van JD Martinez, Rafael Devers en Xander Bogaerts is nog groot leed bespaard gebleven. Als die spelers, die het smalle fundament vormen onder dit succes, inderdaad heel kunnen blijven – en straks keert Chris Sale ook nog terug – , dan lijkt een terugkeer in de playoffs zeker tot de mogelijkheden te behoren. En wie weet wat er dan nog mogelijk kan zijn…

2. BLESSURES

Met dat fit blijven hebben we trouwens meteen mijn tweede punt te pakken. In hoeverre gaan blessures de loop van dit seizoen bepalen? We zagen in de eerste seizoenshelft veel spelers wegvallen en vooral die van een paar blikvangers – Mike Trout, Tyler Glasnow, Ronald Acuna Jr. (en dare I say it Byron Buxton) – hebben de sport hard getroffen. Het is te hopen dat ons na de All Star Break een dergelijk slagveld bespaard blijft.

Die blessures kunnen namelijk weleens de uitkomst van dit seizoen gaan beïnvloeden. Waar de Red Sox bijvoorbeeld nog geen bezoek hebben gehad van het blessurespook, lijkt deze juist zijn tenten opgeslagen te hebben in de kleedkamers van de Chicago White Sox en Atlanta Braves. Zij zagen al meerdere belangrijke componenten voor lange tijd wegvallen en waar de Southsiders dat nog goed konden opvangen, geldt dat niet voor de ploeg uit Georgia.

Hoe zouden de Padres bijvoorbeeld een volgende kwetsuur aan de schouder van Fernando Tatis Jr. doorstaan? Wat als Eovaldi of Bogaerts wegvalt? De lappenmand in de Major League zit zo langzamerhand dusdanig vol gestapeld, dat de limiet in zicht is. Het zou jammer zijn als straks niet de beste, maar de gelukkigste er met de ringen vandoor gaat.


MICK VAN DER NAT

1. KAN DEGROM GESCHIEDENIS SCHRIJVEN?

Wie aan het begin van het honkbalseizoen zijn geld had ingezet op Jacob deGrom als NL MVP, zou nu dollartekens in zijn ogen hebben staan. De pitcher van de New York Mets werd niet als favoriet gezien, maar wie nu nog inzet, heeft de boot gemist. DeGrom is nu de absolute favoriet voor de Award. Met 92.0 IP, 1.08 ERA en 146 strikeouts in de eerste helft van het seizoen, kon niemand hem volgen.

Met dat ERA kan deGrom in de tweede seizoenshelft op zoek gaan naar een record. In 1880 gooide Tim Keefe over een ‘heel’ seizoen een ERA van 0.86 bij elkaar, wat over het algemeen beschouwd wordt als het ERA-record in MLB. In 1937 was er echter iemand die een nog lager ERA had: Eugene Bremer.

In dienst van de Cincinnati Tigers, een Negro League team, gooide Bremer 50.2 innings met een ERA van 0.71. Nu de Negro Leagues steeds meer als officiële competitie wordt erkend, ook statistisch gezien, kan zijn ERA ook worden gezien als het record. Na 84 jaar is er eindelijk iemand die het kan verbreken. Of het deGrom gaat lukken is de vraag, maar met zijn uitmuntende prestaties in de eerste seizoenshelft staat hij al op de elfde plaats in het ERA-klassement.

2. KUNNEN WEGGEZAKTE ROOKIES WEER TERUGKEREN?

Iedere topsporter heeft zijn pieken en dalen, maar bij rookies zijn deze altijd net wat hoger en/of lager. Zo zijn er ook vier rookies te noemen die hun draai dit seizoen nog niet helemaal gevonden hebben, of zijn kwijtgeraakt.

Yermín Mercedes vloog uit de startblokken toen hij aan het begin van het seizoen zijn opwachting mocht maken voor de Chicago White Sox. Hij begon zijn jaar 8-uit-8, wat sinds 1900 niet meer was voorgekomen. Na april stortte de DH echter van een berg qua prestaties en zette hij een dalende lijn in. Zijn OPS zakte van 1.113 in de eerste maand naar .411 OPS. De White Sox stuurden hem uiteindelijk zelfs terug naar Triple-A. Daar heeft hij zijn ritme redelijk terug (.302/.375/.605). Hopelijk zien we zijn flamboyante persoonlijkheid snel weer terug in de Majors.

Ook Randy Arozarena, Bobby Dalbec en Ha-Seong Kim waren nog niet heel succesvol in de eerste seizoenshelft. Arozarena was dé man in de playoffs van vorig seizoen met een MVP in de ALCS als kers op de taart. Dit seizoen komt zijn slaggemiddelde niet boven de .250 uit en is hij op Adolis Garcia na de man met de meeste strikeouts.

Dalbec kent eveneens een minder jaar dan vorig seizoen. Hij sloeg in 2020 een .263 slaggemiddelde en had een 150 OPS+. Dit jaar blijft hij hangen op 78 OPS+. Ook voor hem geldt, net als voor Mercedes: als het snel niet beter gaat, is de kans groot dat hij wordt teruggestuurd naar Triple-A. Aan hem de taak om terug te keren naar zijn niveau van vorig jaar en Spring Training.

Kim heeft überhaupt nog geen wervelende indruk met zijn slaghout achtergelaten. Hij sloeg .205/.266/.346, maar er was wel een lichtpuntje aan zijn spel. Op defensief gebied laat hij zien wel degelijk klaar te zijn voor de Majors. Een 10 DRS (Defensive Runs Saved) betekende dat hij zijn plaats in de Majors nog niet is kwijt geraakt.

Toch moet het op offensief gebied beter wil hij een goede stand-in zijn voor Fernando Tatis Jr. of Manny Machado. Misschien kan hij wat leren van Ke’Bryan Hayes die na zijn blessure ook lang kampte met een slump. Hij heeft echter wel zijn draai kort voor de break weer gevonden. Ik hoop dat deze jongens, net als Hayes, ook de stijgende lijn inzetten.


JASPER ROOS

1. WAAR EINDIGT HET VOOR SHOHEI OHTANI?

We genieten allemaal natuurlijk bijna elke dag van de capriolen van de Japanse superster, maar … gaat hij dit volhouden? Vergeet niet, Shohei Ohtani heeft veel tijd gemist sinds hij in 2018 de Rookie of the Year Award won. 106 wedstrijden in 2019 en slechts 44 in het pandemieseizoen geven hem amper één volledig seizoen aan wedstrijden over de laatste twee jaar.

Daarbij, dit is ook het eerste seizoen waarin hij full-time pitcht. Na slechts 51.2 innings in 2018, het — als pitcher — missen van 2019 en een magere 1.2 innings op de heuvel in 2020 is het serieus af te vragen of Ohtani geen inningslimiet zou moeten hebben in 2021. De Angels (en Ohtani) hebben meermaals aangegeven dat er geen limitaties zijn, maar vooral de club heeft al vaker aangetoond niet altijd de beste ideeën te hebben over hun pitchers.

Het zou eeuwig zonde zijn als we Ohtani, middenin één van de meest indrukwekkende seizoenen ooit, opnieuw tijdelijk zouden verliezen. Hij ligt op ramkoers voor de American League MVP Award. Hopelijk hanteren de Angels een slim plan met hun 27-jarige sterspeler en genieten we tot de laatste dag van het seizoen van zijn adembenemende honkbalvaardigheden.

2. WAT BRENGT DE TRADE DEADLINE DIT SEIZOEN?

Na een (logischerwijs) relatief saaie deadline in 2020 stuurt dit jaar aan op meer spektakel. Er zijn meerdere clubs in de running voor de playoffs, terwijl hun teams nog zeker wat versterkingen kunnen gebruiken. De Atlanta Braves namen al een voorschot en haalden Joc Pederson voor weinig op bij de Chicago Cubs, die richting een fire sale en rebuild lijken te gaan. De Oakland Athletics, Chicago White Sox, Philadelphia Phillies en Toronto Blue Jays staan er allemaal goed voor, maar hebben gaten in de lineup te vullen voor de playoffs.

En dan zijn er nog de New York Yankees, die inmiddels 9.0 wedstrijden achter de Red Sox op de vierde plek in de divisie staan en al weken in dramatische vorm verkeren. Het zou wat zijn als New York rond 31 juli — tegen alle historische tendensen in — besluit dat dit niet hun jaar is en sterren beschikbaar maakt in trades…

Er zijn genoeg huurlingen te verkrijgen voor clubs die voor niet al te hoge kosten een versterking willen binnenhalen. Bij de Cubs zijn Kris Bryant (goedkoop, want zijn contract loopt af) en Craig Kimbrel (minder goedkoop, want hij heeft een contractoptie voor 2022) op te halen. Trevor Story (aflopend contract) van de Colorado Rockies wordt gelinkt aan de White Sox en Yankees, maar de puinhoop die het Front Office in Denver is, lijkt teveel te willen voor vier maanden Story. Misschien drukt het de prijs als een team de tegenvallende Charlie Blackmon en zijn monstercontract erbij neemt..?

Eduardo Escobar (Diamondbacks, aflopend contract), Adam Frazier en Richard Rodriguez (Pirates, contracten t/m 2022 en aflopend, resp.), Joey Gallo en Kyle Gibson (Rangers, contracten aflopend en t/m 2022, resp.), Starling Marte (Marlins, aflopend contract), Jon Gray (Rockies, aflopend contract) en Jonathan Schoop (Tigers, aflopend contract) zijn de meest gehoorde namen.

Mitch Haniger (Mariners), Javier Baez (Cubs) en Max Scherzer (Nationals) zouden opties kunnen zijn, maar de contractuele kosten en de prospectlading die bij deze namen komt kijken, zullen niet mals zijn. Hoe dan ook: ik hoop op vuurwerk.

Coverfoto: Alex Trautwig

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen