Three up, three down: een week om het om te keren

21024485026_575e2b4411_k
Vorig jaar keken we nog wekelijks naar de vorm van alle dertig teams in de SportAmerika MLB Power Ranking, maar dit jaar pakken we het anders aan. Daarvoor hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen. Iedere week bespreken we de zes meest opvallende teams van de afgelopen week en gaan we dieper in op de drie snelste stijgers en drie hardste dalers. Three up, three down.

Up

Chicago Cubs

Het lijkt erop dat de mannen zijn geschrokken van een plekje in de down-sectie van vorige week. Wat wil namelijk het geval? Er werd na die dag niet langer verloren. Sterker nog, van het team met de langste verliesreeks een week geleden is Chicago nu het team met de langste winstreak. Na zes nederlagen, de langste reeks onder manager Joe Maddon, staat de titelverdediger nu op vijf overwinningen op rij.
Dat is onder andere te danken doordat de statistiek die vorige week op deze plek werd aangehaald als het pijnpunt, het onvermogen hits te verzamelen met lopers in scoringspositie, nu de kracht begint te worden. Na een 3-uit-40 reeks in de 0-6 verliesreeks staat men nu op 12-uit-30 in de meest recente wedstrijden. Zo werden bijvoorbeeld in de 10-2 overwinning op de Marlins run vier tot en met tien op een andere wijze behaald dan met een homerun. Iets wat de manager dan ook zeer tevreden stemde. Voor de Cubs is het nu vooral zaak dit ook buiten Wrigley Field voor elkaar te krijgen. In de maand juni spelen de Cubs nog twee thuisseries en vier uitseries.

Philadelphia Phillies

Nog een team dat een opvallende omslag heeft gemaakt. Twee weken lang was het kommer en kwel in Philly. Het team stond zelfs onderaan als alle dertig MLB-franchises in één rangschikking zouden worden geplaatst. Die tijden lijken nu voorlopig voorbij. De man aan wie dit misschien wel te danken is, luistert naar de naam Bob McClure. De pitchingcoach sprak deze week een hartig woordje met zijn mannen Aaron Nola en Jerad Eickhoff.
Nola heeft in ieder geval alvast laten zien dat hij de woorden ter harte heeft genomen in zijn start tegen de Atlanta Braves. De rechtshandige werper werd de eerste phillies-pitcher sinds september 2016 die voorbij de zevende inning wist te geraken als starter. Toch zit er meer achter de vier-game-winstreak van de Phillies. Zo is bijvoorbeeld de terugkeer van Howie Kendrick van de disabled list zeer belangrijk gebleken. Twee homeruns en tien hits in 27 at-bats laten zien hoe groot het gemis in het eerste kwart van het seizoen was. Aan slag zijn overigens ook Aaron Altherr en Odubel Herrera al een week goed bezig.

Seattle Mariners

Voor de tweede week op rij is er reden om de Seattle Mariners bij de ploegen die positief opvallen te plaatsen. De belangrijkste reden daarvoor is dat een 8-2 record uit de laatste tien duels gelijkwaardig is aan de twee ploegen die er met kop en schouders bovenuit steken in de eerste seizoenshelft, Houston (9-1) en Washington (8-2).
De mannen die vorige week op stoom leken te komen zijn inmiddels volledig losgekomen. James Paxton blijft vooralsnog al twee starts op rij prima overeind. Daarbij is het ook niet vervelend dat niet alleen Robinson Cano en Kyle Seager de ballen beginnen te raken. Ook Danny Valencia, Nelson Cruz, Ben Gamel en Mike Zunino hebben een prima week achter de rug. Het viertal was in de laatste zeven dagen goed voor maar liefst 38 hits.

Down

St. Louis Cardinals

Als het misgaat, dan kan het maar beter ook even goed misgaan. De Cardinals zijn de slechtst presterende MLB-ploeg van de afgelopen twee weken en leden daarin acht nederlagen, waarvan de laatste vijf op rij. Bovendien kreeg de ploeg op dinsdagavond ook nog eens vier homeruns van één en dezelfde speler om de oren, Scooter Gennett (Cincinnati Reds). De 13-1 nederlaag die dat opleverde is exemplarisch voor de huidige staat van de Cards.
Sinds 2007 kwam het niet meer voor dat de Cardinals op dit punt in het seizoen nog geen .500-ball aan het spelen waren. In de afgelopen tien jaar waren de Cardinals dan ook vaste gast tot diep in het post-season. Aangezien momenteel slechts één op de vijf wedstrijden gewonnen wordt (2-8 en 5-20), is het ook moeilijk om slechts één probleem aan te wijzen. Alle Cards lijken in een slump te zijn beland. Het is niet voor niets dat de 21-jarige Magneuris Sierra, die geeneens in de startende line-up staat, de meest besproken speler in en om St. Louis is momenteel. Op de dag dat de Cards 13-1 verloren ging Sierra 4-uit-4 in de Minor League.

Tampa Bay Rays

Dankzij de stats kunnen honkbalvolgers veel situaties verklaren. Desondanks is het nog altijd mogelijk dat pech gewoon een grote rol kan spelen in een MLB-wedstrijd. Neem nu de Tampa Bay Rays. De ploeg uit Florida zat toch al niet helemaal lekker in zijn vel en werd ook nog eens zwaar in de steek gelaten door de moderne hulpmiddelen deze week. Nou ja, de hulpmiddelen konden er niets aan doen, de ogen die er naar keken des te meer.
Dat Kevin Kiermaier zich totaal verkeek op een line drive met veel effect van Chicago White Sox’ Yolmer Sanchez was tot daar aan toe. Dat de umpire de driehonkslag vervolgens om onverklaarbare reden promoveerde tot homerun bleek echter direct de nekslag. Natuurlijk heeft dit ook te maken met het feit dat de offense niet bepaald op volle toeren draait. In de wedstrijd tegen de White Sox werd bijvoorbeeld 1-uit-7 geslagen met lopers in scoringspositie. Daarmee doen zij ook teniet dat Chris Archer elf strike-outs liet noteren in dezelfde wedstrijd.

Texas Rangers

Zelfs op dagen waarop er wel gewonnen wordt zit het de Texas Rangers momenteel niet mee. Die dagen zijn al weinig in getal, de Rangers zijn 3-uit-7 in de laatste tien wedstrijden. Een wedstrijd die wel gewonnen werd, die tegen de New York Mets, eindigde met Adrian Beltre en Mike Napoli op de disabled list.
Blessures vormen al het hele jaar een probleem voor de Rangers, met name bij Beltre. Die was eerder al twee maanden zoet met een kuitblessure. Eerder deze week ging ook Carlos Gomez al naar de wachtkamer voor tien dagen en daar kwam naast Beltre dus ook Napoli bij. De druk op jongelingen als Joey Gallo en Nomar Mazara wordt daardoor wel erg groot. Omdat ook een waslijst aan pitchers, onder andere Cole Hamels en Tyson Ross, voor korte of langere tijd niet op de heuvel kan verschijnen worden zelfs wedstrijden als die tegen de worstelende Mets een moeilijk verhaal, ondanks de 10-8 overwinning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen