Derde wedstrijd moet vertrouwen geven voor de Cavs

KyrieIrvingg
Inmiddels staan de Golden State Warriors op een riante 2-0 voorsprong ten opzicht van de Cleveland Cavaliers. Met Kevin Durant en Stephen Curry als aanvalsleiders en Klay Thompson en Draymond Green als verdedigende supersterren lijkt er niks ze in de weg te kunnen staan van een glorieuze overwinning, wat dan zal resulteren in de Larry O’Brein Championship Trophy. Toch zullen de fans van de Cleveland Cavaliers hoop putten uit game 3 van de NBA Finals van 2016.
Herhaling
Oké, eerlijk is eerlijk. Kevin Durant zat in 2016 nog niet bij de Warriors en Stephen Curry was tijdens de Finals vorig seizoen ook echt niet in zijn beste vorm, maar qua wedstrijd verloop hadden de eerste twee wedstrijd veel gelijkenissen met de wedstrijden van vorig jaar. De Warriors liepen destijds ook uit naar een 2-0 voorsprong met twee overtuigende zeges, ook toen haalde Irving (nog) niet zijn topniveau en zakte JR Smith volledig door de mand.
Dat bleef bij die twee wedstrijden. Toen de Cavaliers huiswaarts keerde voor de derde wedstrijd groeide Smith uit tot een belangrijke factor en werd de basket door hem weer gevonden. De enige gedwongen wijziging die Tyronn Lue doorvoerde was Richard Jefferson voor Kevin Love vanwege een hersenschudding. Met Jefferson bij de starting five moesten de Warriors verdedigend anticiperen en kregen Irving en James en zelfs Smith meer ruimte om voor de score te gaan. Zeker Irving profiteerde van de ruimte met zijn iso plays.
Naast het aanvallende aspect kreeg King James de taak om Draymond Green te verdedigen. Niet alleen hield hij Green van scoren af, maar wist hij ook onder de huid van de forward te kruipen en zijn leven zuur te maken. Het resulteerde zelfs in een one game suspension voor Green nadat hij fel reageerde op een actie van James. De wijzigingen in de derde wedstrijd zorgde voor nieuwe kansen van de Cavaliers.

Geen garantie
Hoewel de wijzigingen goed uitpakte vorig seizoen, gaat het in deze NBA Finals een stuk lastiger worden. Irving kreeg vorig jaar de ruimte om de isolation uit te voeren, maar wordt nu strak verdedigd door Klay Thompson en als hij Thompson voorbij is, staat Zaza Pachulia er kort achter om als twee blokkade te dienen wanneer Irving richting de basket wilt gaan.
Daarnaast wordt het lastig om de verdediging aan te passen. LeBron James en Kyrie Irving verdedigen samen de topscorers van de Warriors, Kevin Durant en Stephen Curry. Door de snelle transitie van de Warriors staan Irving en Curry ook vaak verkeerd en kunnen de twee voormalig MVP’s profiteren van de missmatches.

Het probleem waar ze nog grip op kunnen hebben is de snelheid van de wedstrijd. De Golden State Warriors spelen met veel snelheid en de Cavaliers gaan daar tot nu toe happig in mee. Mede daardoor worden er veel fouten gemaakt en ontstaan er logischerwijs ook veel turnovers. Door het verlagen van het tempo zorgen ze voor minder fouten en uiteindelijk voor minder scores voor de Warriors.
Alleen de snelheid van de wedstrijd veranderen zal niet genoeg zijn. Tyronn Lue zal goed na moeten denken wat de vervolgstap is om deze NBA Finals nog te redden voor de Cavaliers. Vannacht om drie uur staan de twee finalisten weer tegenover elkaar in Cleveland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen