2017 MLB Draft Preview (2)

Draft2017
Op 12 juni 2017 staat de First-Year Player Draft in de Major League weer op het programma. In de komende week blikt SportAmerika vooruit op het jaarlijkse fenomeen van de MLB Draft, waarin de sterren van (over)morgen geselecteerd worden.
Afgelopen week plaatsten we picks 1-10, waar nu al als potentiële verandering de stijging van MacKenzie Gore op aangemerkt kan worden. Gaat de lefty komende maandag al op plek drie naar San Diego?
Vandaag mock draften we selecties 11-20 van de eerste ronde. Op basis van de stand van vorig jaar, is de draftvolgorde als volgt (via MLB.com).
Draft Order 11-20
In vogelvlucht gaan we door de volgende selecties heen.


#11 Chicago White Sox

JEREN KENDALL (OF)
Vanderbilt University (Nashville, TN)

De White Sox worden meer en meer gelinkt aan Vanderbilt’s Jeren Kendall. De sterke outfielder speelde drie seizoenen lang op hoog niveau in de zware SEC en wist daar uit te blinken. Kendall is een speler met geweldige defensieve kwaliteiten. In centerfield zijn er bijna geen betere verdedigers te vinden in de amateur scouting ranks. Aanvallend gezien kan Kendall ook verrassend uit de hoek komen, met plus power en een snelle swing.

Kendall
Jeren Kendall (ZIYI LOU/Herosports.com)

Een jaar geleden was er nog sprake van dat Kendall als eerste overall gekozen zou worden, maar zijn voorjaar waarin hij strikeouts opstapelde deed hem vallen op draftlijstjes. Zijn geschiedenis is echter interessant en lang genoeg om een oogje dicht te knijpen tijdens de Draft. De White Sox, in het verleden gebeten door toolsy outfielders, zullen toch toeslaan. Is Alex Faedo nog beschikbaar op plek 11, of wordt Kendall verrassend in de top 10 gekozen? Dan zouden de Sox kunnen afwijken en Faedo, Austin Beck, Adam Haseley of Jordon Addell kunnen kiezen.

Alternatieven: Alex Faedo (RHP), Austin Beck (OF), Jordon Adell (OF), Adam Haseley (OF)

#12 Pittsburgh Pirates

D.L. HALL (LHP)
Valdosta High School (Valdosta, GA)

D.L. Hall (Scout.com)
D.L. Hall (Scout.com)

Tussen pick 12, 13 en 14 zitten drie werpers die in verschillende volgorde geselecteerd kunnen worden. De Pirates, Marlins en Royals hebben duidelijk een voorkeur voor een prep-arm en of dat nou D.L. Hall, Trevor Rogers of Shane Baz wordt, is om het even. Pittsburgh heeft het geluk als eerste te mogen kiezen en Hall heeft de hoogste upside van allemaal.
Verrassen de Pirates en laten ze alledrie deze werpers links liggen, dan zou een enorme jump voor Keston Hiura of Evan White een mogelijkheid zijn. Na vorig jaar de zeer stroef ontwikkelende Will Craig te hebben geselecteerd, zouden de Pirates echter wel een risico nemen met vergelijkbare spelers. Nogmaals, een pitcher ligt hier in de lijn der verwachting.

Alternatieven: Keston Hiura (2B), Evan White (1B),  Trevor Rogers (LHP), Shane Baz (RHP)

#13 Miami Marlins

TREVOR ROGERS (LHP)
Carlsbad High School (Carlsbad, NM)

Trevor Rodgers (CollegeBaseballToday)
Trevor Rogers (CollegeBaseballToday)

Wat er bij de Pirates stond beschreven, geldt ook voor de Marlins. De kans dat het hier iets anders wordt dan één van het trio Rogers, Baz of Hall is erg klein. Met Hall naar Pittsburgh, is het een kwestie van kiezen tussen Rogers en Baz, met een lichte verwachting dat de Marlins opteren voor Rodgers. De twee meter lange lefty wordt na Mackenzie Gore en D.L. Hall gezien als de beste linkshandige high school werper in de draft en gooit nu al 95 mph.
Rogers heeft een overeenkomst om naar college te gaan (Texas Tech), maar de verwachting is dat een beetje redelijke bonus hem zonder problemen daar vanaf stuurt. Nog een reden waarom Miami hem verkiest boven Baz: laatstgenoemde zal serieuze poen eisen om zijn afspraak met TCU (Texas Christian) te breken.

Alternatieven: Shane Baz (RHP), D.L. Hall (LHP)

#14 Kansas City Royals

SHANE BAZ (RHP)
Concordia Lutherian High School (Tomball, TX)

Shane Baz (minorleagueball.com)
Shane Baz (minorleagueball.com)

Rightie Shane Baz is nummer drie in het rijtje Hall/Rodgers/Baz en het lijkt erop dat de Royals ook voor één van de drie prep hurlers zal gaan. Als Rodgers en Hall inderdaad weg zijn, blijft Baz over. Hij zal niet bovenaan het lijstje staan voor KC; het gerucht gaat dat ze hard achter Rogers aanzitten, maar mogelijk moeten ze settlen voor Baz.
Zoals gezegd heeft Baz een sterke commitment aan TCU, wat hem een moeilijker te contracteren speler maakt. Als hij niet in de Top 10 gaat (wat niet in de lijn der verwachting ligt), zal Baz mogelijk voor college kiezen en de draft over een paar jaar weer proberen.

Alternatieven: Trevor Rogers (LHP), D.L. Hall (LHP)

#15 Houston Astros

KESTON HIURA (2B/OF)
UC-Irvine (Irvine, CA)

Keston Hiura (ucirvinesports.com)
Keston Hiura (ucirvinesports.com)

Keston Hiura heeft mogelijk Tommy John op zijn programma staan en het is maar de vraag of hij ooit uit zal blinken op één specifieke positie. De reden dat Hiura interessant is, heeft vooral te maken met zijn knuppel. Dude can hit. Vijftiende op de lijst zou wel zo’n beetje het hoogste zijn waar Hiura gedraft kan worden, dus meerdere publicaties droppen hem een aardig eind op de lijst vanwege de blessureperikelen.
Kiezen de Astros op deze plek voor pitching, kijk dan in de richting van collegewerper David Peterson, prep-werper Shane Baz of zelfs enfant terrible Seth Romero. Romero stond al geruime tijd te boek al potentiële nummer 1-overall, maar zijn buitengewoon slechte mentaliteit kostte hem behoorlijk de kop. De lefty met de big-time fastball werd eerder dit jaar weggestuurd bij het honkbalteam van de University of Houston, na een vechtpartij met een teamgenoot. Dit was zijn tweede grote overtreding en Romero heeft sindsdien niet meer gegooid. De Astros zouden wel eens een gokje kunnen nemen met hun local boy.

Alternatieven: David Peterson (LHP), Shane Baz (RHP), Seth Romero (LHP),

#16 New York Yankees

NICK PRATTO (1B)
Huntington Beach High School (Huntington Beach, CA)

De Yankees hebben misschien wel de meest duidelijke voorkeur voor een tweetal spelers: het wordt Nick Pratto of outfielder Austin Beck. Het komt in deze mock draft zo uit dat beide nog beschikbaar zijn, maar hoe dichterbij de draft we komen, hoe meer het erop lijkt dat Beck een paar picks eerder gekozen wordt. Nick Pratto is de speler die de Yankees het meest bekeken hebben.

Nick Pratto (YouTube)
Nick Pratto (YouTube)

De lefty swinging Pratto doet een beetje denken aan de Yankeeskeuze van vorig jaar. De Bronx Bombers draftten toen Blake Rutherford in de eerste ronde. Rutherford en Pratto hebben een vergelijkbare swing, hoewel Pratto iets rechterop staat. De Team USA infielder weet aan slag het hele veld te gebruiken. Zijn lange postuur geeft hem meer dan voldoende groeimogelijkheden qua spiermassa. Fun fact: Pratto is de derde ‘echte’ two-way-player in de eerste ronde van de draft. Ook op de heuvel komt hij heel aardig voor de dag.
Kiezen de Yankees toch voor Beck, zal niemand gek op staan kijken. Ook lefty David Peterson van de University of Oregon wordt genoemd als outsider voor New York.

Alternatieven: Austin Beck (OF), David Peterson (LHP)

#17 Seattle Mariners

GRIFFIN CANNING (RHP)
UCLA (Los Angeles, CA)

Griffin Canning (thethirdmanin.com)
Griffin Canning (thethirdmanin.com)

De geruchten zijn dat de Mariners achter college-pitching aanzitten en Griffin Canning past dan ook prima in dat plaatje. De ace van de UCLA Bruins zou een prima greep zijn voor de M’s, die nou niet bepaald overstromen met goede pitching in de Minors.
Het zou kunnen zijn dat Seattle het dichter bij huis zoekt. Zo ja, dan is David Peterson een makkelijke keuze. Geweldige stats, prima geschiedenis en pitcht om de hoek, bij Oregon. Kiezen de Mariners voor het tweede jaar op rij voor een positiespeler, is Austin Beck een intrigerende naam.

Alternatieven: David Peterson (LHP), Austin Beck (OF)

#18 Detroit Tigers

TANNER HOUCK (RHP)
University of Missouri (Columbia, MO)

Tanner Houck (d1baseball.com)
Tanner Houck (d1baseball.com)

Tanner Houck gooit hard, speelde in de SEC (beste collegecompetitie van Amerika) en kwam uit voor de Missouri Tigers. Match made in heaven. Detroit gaat naar alle waarschijnlijkheid sowieso voor een college-arm en Houck past in het plaatje van het soort werper dat Detroit in het verleden goed heeft weten op te leiden (zie: Verlander, Justin).
Enige kanttekening bij Houck is dat hij weinig indruk maakte tijdens het SEC Tournament, maar zijn track record zou voor zich moeten spelen. Plek 18 zou overigens ook een aardig plekje zijn voor Nate Pearson (zelfde type werper) of een power bat als Evan Smith of Nick Pratto (indien beschikbaar).

Alternatieven: Nate Pearson (RHP), D.L. Hall (LHP), Seth Romero (LHP)

#19 San Francisco Giants

LOGAN WARMOTH (SS)
University of North Carolina (Chapel Hill, NC)

Logan Warmoth (thethirdmanin.com)
Logan Warmoth (thethirdmanin.com)

Death, taxes en de San Francisco Giants die een positiespeler uit college draften in de eerste ronde. Van alle mogelijke scenario’s lijkt dit het meeste veilige. De Giants worden van alle kanten gekoppeld aan college bats en met Logan Warmoth kan San Francisco een heel aardige slag slaan. De korte stop kwam de laatste jaren uit voor de UNC Tar Heels in de SEC, wat hem per definitie al wat credit oplevert. Warmoth is echter ook nog eens één van de minst flashy spelers uit de Conference, wat hem vrij goed bij de Giants scoutingploeg doet passen.
Er lijkt vrij weinig in de weg te staan voor San Francisco om Warmoth te draften; ze zijn waarschijnlijk zijn grootste fan van alle teams die in de eerste 20 picks kiezen. Mocht er iets heel geks gebeuren, zou eerste honkman Evan White ook West Coast-bound kunnen zijn. Valt Jordon Adell om heel gekke redenen naar plek 19, is hij de keuze.

Alternatieven: Evan White (1B), Jordon Adell (OF)

#20 New York Mets

SAM CARLSON (RHP)
Burnsville High School (Burnsville, MN)

Sam Carlson (baseballamerica.com)
Sam Carlson (baseballamerica.com)

Hoewel de paniek bij Mets-fans groot moet zijn als het op welke vorm van pitching dan ook gaat, lijken de Metropolitans toch wederom voor een werper te gaan in de eerste ronde. Na vorig jaar Boston College’s Justin Dunn te hebben opgepikt, zou Sam Carlson dit jaar op plek 20 geen rare keuze zijn. Carlson is een high-schooler, dus hij is nog ver verwijderd van de Majors, maar met een rotation van relatief jonge werpers, kunnen de Mets (mits fit) nog wel even vooruit.
Zo niet Carlson, let dan op college-arm Nate Pearson of een positiespeler als Jake Burger, als hij nog beschikbaar is op plek 20.

Alternatieven: Nate Pearson (RHP), Jake Burger (3B)

De SportAmerika Mock Draft 2017 wordt gebaseerd op de voorspellingen van Baseball America en MLB.com, gecombineerd met extra onderzoek. Scouting reports zijn gebaseerd op videomateriaal en online te vinden reports. Volgend weekend volgt een update van de top 10 en picks 11 – eind van de eerste ronde.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen