Three up, three down: een lach en een traan in New York

The Yankees' Aaron Judge flies out in the seventh.
Vorig jaar keken we nog wekelijks naar de vorm van alle dertig teams in de SportAmerika MLB Power Ranking, maar dit jaar pakken we het anders aan. Daarvoor hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen. Iedere week bespreken we de zes meest opvallende teams van de afgelopen week en gaan we dieper in op de drie snelste stijgers en drie hardste dalers. Three up, three down.

Up

New York Yankees
Dat de Yankees lekker bezig zijn is een understatement. Tot de 1-4 nederlaag tegen de Chicago White Sox van afgelopen nacht hadden de Bronx Bombers maar liefst achtmaal op rij aan het langste eind getrokken. Er zijn vele redenen aan te wijzen waarom de mannen uit de Bronx dag na dag de zege uit het vuur slepen. Chase Headley is bijvoorbeeld bezig aan één van de beste april-maanden van zijn loopbaan. Onderschat ook de kracht van bullpen niet. Het ERA van alle aflossende pitchers bij elkaar opgeteld sinds de start van het seizoen staat op 1.36.
Het opvallende hierbij is dat de Yankees de beste formatie nog geen enkele keer het veld in hebben kunnen sturen. Didi Gregorius heeft bijvoorbeeld nog geen inning gespeeld in het seizoen 2017. Ook Gary Sanchez staat al enkele dagen aan de kant. Bovendien was Greg Bird in de eerste weken niet geheel gezond. Aan slag laten de Yankees dan ook nog altijd de nodige kansen liggen. Zo lieten de mannen van Joe Girardi maar liefst 57 kansen om te scoren liggen. Slechts in 12 van de 69 slagbeurten met lopers in scoringspositie was het raak. Aan de andere kant, met achttien homeruns tot nu toe laten de Yankees negentig procent van de MLB achter zich. Aaron Judge ligt momenteel zelfs op koers voor vijftig rake klappen dit seizoen.

Boston Red Sox
Waar de Yankees in de eerste drie weken de positieve verrassing van de AL East waren, daar leken de Boston Red Sox juist de negatieve verrassing te worden. Het tij is inmiddels gekeerd, Waar een lang weekendje tegen zwakke broeders Rays en Jays al niet goed voor kan zijn. De Red Sox kiezen daarbij voor een meer traditionele aanpak. Zo gaan Xander Bogaerts en zijn ploegmaats vooralsnog niet mee in het homerun-geweld dat elders in de MLB gaande is. De Red Sox-fans konden pas zesmaal op ballen die over de hekken vlogen duiken. Sinds 1990 werden in Boston niet meer zo weinig homeruns geslagen in de eerste weken.
Een belangrijke reden hiervoor is natuurlijk het afzwaaien van David Ortiz. Big papi was jaar in, jaar uit verantwoordelijk voor een flink aandeel in de totale homerun-productie van Boston. Daarnaast hebben ook Xander Bogaerts, Mookie Betts en Jackie Bradley Jr. nog geen enkele maal succes gehad. Het drietal produceerde vorig seizoen nog stuk voor stuk meer dan twintig HR’s. Wat doen de Red Sox dan wel goed? Nou ja, eigenlijk alles. Zo hebben ze de meeste hits verzameld in de MLB (143), staan ze derde op het gebied van tweehonkslagen (32, twee minder dan leider Milwaukee), dertigste op het gebied van strike-outs (wat dus neerkomt op het minste aantal slagmannen dat onverrichter zake terug naar de dug-out worden gestuurd) en heeft het team de eerste positie in handen op het gebied van slaggemiddelde (.294) en OBP (.359).

Arizona Diamondbacks
Toen de Arizona Diamondbacks halverwege vorige week een 7-2 record bereikten dachten de meeste analytische denkers dat het nu wel over zou zijn met de hot start in de Baby State. Toen er vervolgens driemaal op rij werd verloren (op bezoek bij de Giants en de Dodgers) dacht men het gelijk al aan de zijde te hebben. Inmiddels zijn echter drie verse overwinningen aan het totaal toegevoegd en staan de D’backs op 10-5.
Het verschil met andere ploegen die goed uit de startblokken schoten (Twins, reds, Angels) is dat het Diamondbacks-roster voor een veel substantiëler deel uit gevestigde namen bestaat. Paul Goldschmidt, A.J. Pollock en ook Zack Greinke kennen het klappen van de zweep. Wel is het zo dat het drietal nog niet gelijk loopt met de beste presaties die zij in eerdere seizoenen noteerden. Dit kan echter ook een vangnet zijn voor wanneer mannen die wel sterk gestart zijn, zoals Chris Owings en Yasmani Tomás en Jake Lamb, wat terugvallen. Wel zijn de Diamondbacks met afstand de honkballers die de meeste runs verzamelen. Met 78 gescoorde punten tot nu toe blijven de Brewers (72), Reds en Rangers (beide 71) op gepaste afstand.

Down

New York Mets
Het zit de Mets in de eerste honkbalmaand van 2017 niet mee. De vele blessures waar de World Series-finalist van 2015 mee te maken heeft eist zijn tol. De nederlaag tegen Philadelphia Phillies in extra innings van afgelopen dinsdag was alweer de vierde op rij. het zorgvuldig opgebouwde 7-3 record is daarmee in vier dagen teniet gedaan.
Het meest vervelende voor de Mets is misschien nog wel dat het ondanks de vele blessures helemaal niet zo slecht gaat. Errors van individuele spelers zijn de grote boosdoener. José Reyes is misschien wel het meest exemplarisch voor wat de New Yorkers momenteel overkomt. Een slaggemiddelde van .100, geraakt worden door ballen en tegenstanders, elke kuil waar Reyes momenteel in kan vallen, daar valt hij ook in. Gestuntel van Travis D’Arnaud zorgde bovendien dat Reyes misgreep op een pop-up en dat kostte zijn team tegen de Phillies de overwinning. De 22 homeruns die de Mets tot nu toe verzamelden hebben daardoor wel heel weinig waarde.

San Diego Padres
De San Diego Padres zijn zeer vernieuwend bezig. Zo heeft bevat het roster meer Rule 5-spelers dan elk ander team sinds de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast mag iedereen die lid is van het roster zijn geluk ook eens op een andere plek beproeven. Zo mocht na Christian Bethancourt gisteren ook korte stop Erick Aybar eens kijken hoe goed hij het er vanaf kon brengen als reliever. Catcher/outfielder/reliever Bethancourt verhuisde op zijn beurt naar het tweede honk. Hoewel dat veel fascinerende nieuwe inzichten oplevert, levert het de ploeg vooralsnog weinig succes op.
De Padres zijn na deze week het team dat het langst niet gewonnen heeft in het huidige seizoen. De afgelopen vijf wedstrijden op rij gingen verloren. Daardoor zijn de Padres inmiddels op de laatste plek in de NL West terecht gekomen. Het is wel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de Padres het met het op-een-na jongste team in de MLB van dit moment moeten doen. Bovendien legden de Padres ook in april van 2016 een losing streak van vijf wedstrijden neer en werd daarna de nodige veerkracht getoond.

Minnesota Twins
Hoe snel het kan veranderen in de MLB, daar zijn de Twins het voorbeeld van. Twee weken geleden was iedereen nog positief over het feit dat spelers zich beter in hun vel voelden nu er met posities was geschoven. Inmiddels zijn het diezelfde spelers die de ploeg winstpartijen door de neus boren.
Zo was de jonge Max Kepler in de 11-4 nederlaag tegen de Cleveland Indians de man die al in de eerste inning zijn concentratie niet op orde had en een zekere vangbal liet glippen. Het gevolg was twee extra runs voor de Indians en tien extra pitches in diezelfde eerste inning voor Minnesota-starter Phil Hughes. Voor de Twins is de hoop gevestigd op het feit dat de ploeg maar liefst tien keer op rij in het eigen ballpark speelt.

Foto: Flickr the Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen