Three up, three down: dipweekjes en comebacks

Justin Verlander (Christian Petersen/Getty Images)

Vorig jaar keken we nog wekelijks naar de vorm van alle dertig teams in de SportAmerika MLB Power Ranking, maar dit jaar pakken we het anders aan. Daarvoor hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen. Iedere week bespreken we de zes meest opvallende teams van de afgelopen week en gaan we dieper in op de drie snelste stijgers en drie hardste dalers. Three up, three down.

Up

Arizona Diamondbacks

Hoewel de NL West werkelijk overrompeld wordt door de klasse van de Los Angeles Dodgers momenteel, is er in de luwte alle reden tot tevredenheid in Colorado en Arizona. De Arizona Diamondbacks, vorig jaar nog het lachertje na een zeer duur betaald dramajaar, lijken momenteel de plek in de drivers seat van de Rockies over te nemen. Met 8-2 uit de laatste tien duels houden slechts twee teams gelijke tred, naast de Dodgers ook de Kansas City Royals. De Rockies gingen bovendien de afgelopen dagen flink over de knie.
De grote vraag die zich aandient na iets meer dan een derde van het seizoen is natuurlijk hoe lang de D’backs in het spoor van de grootmacht kunnen blijven. De meest nabije achtervolger voor een wild card is bovendien de huidige kampioen Chicago Cubs. Daarop liepen de Diamondbacks alleen in de afgelopen anderhalve week al vier wedstrijden uit. Hoe groter dit gat zal groeien, hoe moeilijker het te dichten zal zijn. Met name omdat buiten Chris Owings en Robby Ray niemand heel ver boven zijn kunnen reikt. Zo doet Paul Goldschmidt dit jaar vooralsnog .329/.446/.609 terwijl hij in zijn loopbaan .309/.402/.532 loopt. Jake Lamb staat er net zo in, .287/.384/.554 tegenover .259/.336/.470. De kans dat er groot verval plaatsvindt lijkt niet heel erg groot.

Kansas City Royals

Enkele weken geleden leek het nog onmogelijk dat de Royals een wederopstandig zouden doen die hen heel ver kon gaan brengen dit seizoen. Inmiddels staat de ploeg op 8-2 uit de laatste tien en heeft het zich als zevende team in de wild card-race van de American League gemeld. Grote voortrekker lijkt Mike Moustakas te zijn. Moose is aan zijn zevende jaar in de Majors bezig, maar heeft na 65 wedstrijden al meer home runs verzameld dan hij in vier van de zes voorgaande seizoenen in een heel jaar sloeg.
Bovendien beginnen de Royals typische kenmerken van een zogenaamde flow te vertonen. Het lijkt de mannen uit Kansas momenteel aan te komen waaien. Zo sloeg Salvador Perez deze week zijn eerste grand slam in de achtste inning tegen Boston Red Sox bij een 4-2 achterstand. Waarmee de negende zege uit elf duels werd veilig gesteld. Bovendien was er sinds 1986 geen Royal meer geweest die na de zevende inning een grand slam had geslagen. Perez had dan ook een hele speciale bat van een landgenoot meegenomen naar de klus.

Cleveland Indians

Het is al enige tijd geleden dat we de runner-up van 2016 in deze rubriek terugzagen. Destijds ging het bovendien niet zoals men het zich had voorgesteld in Cleveland. Inmiddels is dat anders. De wapens van een jaar geleden lijken uit het vet gehaald en de overwinningen beginnen langzaam maar zeker weer binnen te stromen. Belangrijk daarbij is dat het samenspel tussen de aanval en de pitching weer op orde lijkt te zijn.
Zo kan de ploeg bijvoorbeeld momenteel ongeveer de helft van de hits die het verzamelt ook daadwerkelijk omzetten in runs. Dat komt onder andere omdat de goede bats van het vorige jaar weer warm worden, denk aan Francisco Lindor, Lonnie Chisenhall (drie home runs in de afgelopen week) en vooral Jose Ramirez (21-uit-38 in de laatste zeven dagen). Aan de andere kant kan Carlos Carrasco weer met gemak tien Orioles terug naar de bank sturen met een strike-out. De Indians zijn daardoor na de Royals de beste ploeg van de afgelopen twee weken in de AL.

Down

San Francisco Giants

Dat de Philadelpiha Phillies en Cincinnati Reds de slechtst presterende ploegen in de MLB zijn op dit moment zal niet direct tot gefronsde wenkbrauwen leiden. Dat de San Francisco Giants het ondermaatse tweetal maar net één wedstrijd voor weet te blijven momenteel zal echter wel tot enige verbazing leiden. Wanneer het misgaat, dan kan het ook echter goed misgaan in de MLB. Zeker wanneer een oude bekende zijn opwachting maakt.
Matt Kemp mag dan immers inmiddels niet meer bij de grote rivaal uit Los Angeles spelen, wanneer hij de kans krijgt om de oude rivaal nog verder de grond in te drukken, dan zal hij dat nog altijd niet nalaten. Zijn walk off two run home run die de Atlanta Braves de 5-3 zege in de elfde inning bezorgde, zorgde ervoor dat de Giants nog altijd zonder seriesoverwinning zitten in juni. Dat er elf innings nodig waren voor Atlanta was alleen te danken aan Hunter Pence, de enige Giant die zich aan de malaise lijkt te onttrekken.

Detroit Tigers

Zoals al vaker op deze plek geconstateerd werd kunnen kleine momenten flinke gevolgen hebben in ene honkbalseizoen. Neem de wedstrijd tussen Detroit en Seattle van deze week. Waar de negatieve spiraal vijf innings lang doorbroken leek te worden door een ontketende Justin Verlander die hard op weg was naar een perfect game, draait een simpele stootslag alles om. Vier innings later was de 4-0 voorsprong verdampt en stapten de ploegen met 7-5 voor de Mariners van het veld. Waarmee de streak op L5 is gekomen.
Het is dan ook niet vreemd dat Detroit het epicentrum is van trade talks. Nu na negen nederlagen uit de laatste twaalf steeds meer duidelijk lijkt te worden dat ook 2017 niet het jaar van de tijger lijkt te gaan worden, is het tijd geworden om eens te kijken wat een uitverkoop kan opleveren rond 31 juli. Toch is juist die wetenschap misschien wel juist het probleem. Spelers als Justin Upton en Miguel Cabrera (.192 in de afgelopen week) lijken te veel op zoek naar die grote hit die van hen de grote man waar omheen het nieuwe team gebouwd moet worden zal maken.

New York Yankees

Misschien is het wel heel symbolisch voor wat het seizoen 2017 voor de New York Yankees gaat brengen. De slechtste week van het jaar speelde zich namelijk voornamelijk in Californië af. Op de dag dat de zomer begon keerde de ploeg weer terug naar huis en prompt werd een reeks van zeven nederlagen doorbroken. Al zijn de mannen in de pinstripe nog altijd 3-7 uit de laatste tien.
De zeven nederlagen op rij betekende de langste verliesreeks in tien jaar voor de ploeg uit New York. Desondanks kan het gewoon een tijdelijke dip betreffen. Zo is er bijvoorbeeld nog altijd slechts één ploeg beter aan het pitchen (Houston Astros) en is de eerste plaats in de AL East ook na zeven tikken op de neus nog altijd niet uit handen gegeven. Desondanks kan het weleens heel belangrijk zijn dat deze week net op tijd werd doorbroken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen