Three up, three down: blessures bepalen het tempo

Miguel Sano (Foto: Flickr The Commons)
Miguel Sano (Foto: Flickr The Commons)

Vorig jaar keken we nog wekelijks naar de vorm van alle dertig teams in de SportAmerika MLB Power Ranking, maar dit jaar pakken we het anders aan. Daarvoor hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen. Iedere week bespreken we de zes meest opvallende teams van de afgelopen week en gaan we dieper in op de drie snelste stijgers en drie hardste dalers. Three up, three down.

Up

Houston Astros

Als er één team nog geen centje pijn heeft geleden in het 2017-seizoen van de MLB, dan is het Houston wel. Met pas 16 nederlagen na iets meer dan vijftig duels hebben de Astros er maar liefst drie minder verloren dan teams die alom geprezen worden zoals de Yankees en de Nationals. Het is bovendien zo dat de Astros ook de komende twee weken geen echte vrees hoeven te hebben. Pas wanneer tussen 17 en 19 juni driemaal tegen de Boston Red Sox gespeeld gaat worden zal de echte waarde van dit roster duidelijk worden.
De kans dat de Astros straks ook in de play-offs ook aan het werk gaan is historisch gezien negentig procent groot. Met een gat van elf wedstrijden naar de Angels is er geen vuiltje aan de lucht. Bovendien wisten slechts twee van de twintig teams die sinds 1969 op de laatste dag van mei een voorsprong van zeven games of meer op de nummer twee in de divisie hadden de play-offs niet te halen (dit is ook goed nieuws voor de Washington Nationals). Eén van de twee die dat niet deed, de Giants in 2014, wist desondanks wel via de wild card de World Series te winnen.

Los Angeles Dodgers

Na een kleine twee maanden waarin de Colorado Rockies en Arizona Diamondbacks op de winkel mochten passen is het bijna zo ver dat de sleutel weer bij de beheerder moet worden ingeleverd. Na zes zeges op rij zijn Los Angeles Dodgers nu gedeeld koploper met Colorado. Met de zes op rij komt de score op elf wins uit de laatste dertien duels. Bovendien winnen de Dodgers met speels gemak momenteel.
Zo heeft men nauwelijks gebruik hoeven maken van Kenley Jansen in de maand mei. De man met de sterke arm en het dikke contract hoefde slechts vijf maal op te komen draven. Bovendien stond er slechts in één van die vijf werkdagen daadwerkelijk een save op het spel. Het is zelfs zo dat Jansens prestaties aan slag momenteel meer bekijks trekken. In de huidige vorm hebben de Dodgers ook niet veel te vrezen in de maand juni. Buiten een series tegen de Nationals zijn er niet direct ploegen in grootste vorm die op het schema staan.

Seattle Mariners

Gaan de volgers en liefhebbers van de MLB dan toch nog meemaken dat Seattle laat zien waartoe het daadwerkelijk in staat is. De dramatische maand mei, die de laatste weken eigenlijk volledig uit eentjes en nulletjes bestond, wordt toch nog even lekker afgesloten. Zowel de naar topvorm toe groeiende Boston Red Sox als het stuntteam van de eerste maanden Colorado Rockies werden een halt toe geroepen.
Er zijn verschillende redenen waarom de zon ineens is gaan schijnen in Seattle. Zo loopt de DL langzaam maar zeker leeg. James Paxton is er bijvoorbeeld weer bij, al kan niemand voorspellen voor hoe lang en in welke vorm. Daarnaast beginnen de bats Van Robinson Cano, Kyle Seager en Jean Segura warm te draaien. Het drietal had een groot aandeel in de negentien hits in twee wedstrijden tegen Colorado. De Mariners staan nu voor een reeks van tien thuiswedstrijden op rij. Nu eindelijk eens een korte reeks van .500 over de laatse zes duels kon worden neergezet zou dat weleens precies op tijd kunnen komen om toch nog van een wild card te kunnen dromen.

Down

Philadelphia Phillies

Van alle teams waar het slecht gaat, is Philadelphia er op dit moment misschien wel het allerslechtst aan toe. De kroon op het werk is dat het inmiddels het enige team is dat de twintig wins nog niet heeft bereikt. De prestaties zijn in 56 jaar niet zo slecht geweest als nu. Bovendien stroomt de DL nu ook nog vol.
In veel opzichten is er niets veranderd ten opzichte van een week geleden, toen de Phillies ook al op deze plek besproken werden. Zo keren Odubel Herrera (als zevende) en Maikel Franco (als zesde ) vandaag terug in de slag line-up na opnieuw een aantal dagen aan de kant te zijn gehouden. Het tweetal dat voor de broodnodige hits en runs moet zorgen is inmiddels ver uit vorm geraakt door het gewissel van het management. Franco kwam tot vandaag op 2-uit-21 in de afgelopen week. Herrera doet er nog een schepje bovenop, 19-uit-105 in de maand mei. Voor beiden is het slaggemiddelde inmiddels teruggezakt tot rond .200 dit seizoen.

Chicago Cubs

Vreemd genoeg is dit pas de eerste maal dat de kampioen van 2016 in Three up, three down wordt genoemd. Dat komt ook nog eens op een moment dat vijf nederlagen aaneenzijn geregen. De conclusie luidt dus dat de Cubs niet bepaald lekker bezig zijn. Sterker nog, niet alleen in het winnende seizoen van 2016 ging het een stuk beter, ook daarvoor al. De Cubs verloren voor het laatst zes keer op rij in een reeks uitwedstrijden in augustus 2012. Op dit moment staat men op vijf nederlagen op rij.
Dat de Cubs al een week niet meer winnen brengt een hele reeks aan negatieve statistieken met zich mee. Zo werd er sinds juli vorig jaar geen maand meer onder .500 afgesloten. De afgelopen drie seizoenen werd in mei niet onder .500 gespeeld. De reden hiervoor is ook vrij gemakkelijk aan te wijzen. De Cubs maken de kansen niet af. In de afgelopen vijf nederlagen werden slechts twee van de 31 lopers in scoringspositie ook daadwerkelijk binnengebracht door hun ploegmaten. Daardoor hebben de Cubs nu het slechtste slaggemiddelde met lopers in scoringspositie in de NL.

Minnesota Twins

Drie op rij verliezen en vijf van de laatste tien duels niet kunnen winnen en dan nog de divisie leiden zegt iets over de fantastische start die de Twins hebben gemaakt. Dat het nu even iets minder goed loopt kan niet los gezien worden van de ontwikkelingen in de line-up. Denk bijvoorbeeld aan de afwezigheid van de man die misschien wel de grootste progressie in de MLB heeft doorgemaakt, Miguel Sano.
Wanneer Sano wegvalt, dan komt Eduardo Escobar voor hem in de plaats. Om duidelijk te maken wat dit daadwerkelijk betekent is het goed om de slashline van beide heren eens naast elkaar te leggen. Sano presteerde in 2017 tot op heden.292/.406/.590. Escobar daarentegen presteerde tot op heden .219/.269/.385. Met Sano uit de line-up kan bovendien niet zo heel goed aan het zelfvertrouwen worden gewerkt na een dramatische 8-2 voorsprong in de achtste turned 16-8 nederlaag in de negende tegen Houston op maandag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen