MLB Rookie Watch: week 8

ROOKIE WATCH BANNER2
Met de oude MLB-garde op weg naar hun pensioen, is de doorstroom van jong talent naar de Majors in volle gang. Elke week checken we even hoe het de jonge talenten in hun Rookie-seizoen vergaat. Wie stijgt? Wie daalt? Wie is missschien wel op weg naar een Rookie of the Year-titel?
Getal tussen haakjes: klassering voorgaande week.
(-): nieuwe binnenkomer t.o.v. voorgaande week.

WEEK 8

10. Hunter Renfroe (OF, San Diego Padres)

Renfroe8X
Het slaggemiddelde van Hunter Renfroe was, na een succesvolle eerste paar weken van het seizoen, behoorlijk gekelderd en de power verdwenen. De laatste week echter heeft de outfielder zich weer wat herpakt. Zijn gemiddelde is met ruim 20 punten gestegen en met meerdere homeruns (waaronder een grand slam) lijkt Renfroe weer op de weg terug. Daarnaast toont hij over een ongelooflijke arm te beschikken.

Zoals altijd als we het over de top prospect van de Padres hebben, moet er melding gemaakt worden van het enorme aantal strikeouts die hij verzamelt. Desondanks heeft hij voldoende power upside om, na weken van afwezigheid op deze lijst en nu hij weer wat vaker contact maakt, weer terug te zijn in de Rookie Watch.
RenfroeGIF

9. Wandy Peralta (LHP, Cincinnati Reds)

Peralta8
Lefty Wandy Peralta verlaagde de afgelopen week opnieuw zijn ERA, dankzij twee scoreless optredens. Het waren ‘lege’ optredens (geen hits, geen walks, geen strikeouts), dus heel indrukwekkend was het allemaal niet. Desondanks is er geen reden hem uit de top 10 te verwijderen. Als er dan iets positiefs opviel gedurende zijn twee outings, was het dat de Dominicaan slechts 19 pitches (waarvan 16 strikes) nodig had om twee innings te completeren en hij vier van de zes slagmensen via een grondbal uit wist te krijgen. Peralta lijkt zijn plek hier wel vastgelegd te hebben

8. James Pazos (LHP, Seattle Mariners)

Pazos8
Een week zonder problemen, dus weer een plekje voor James Pazos in de Rookie Watch. De afgelopen week werd er drie keer een beroep gedaan op de lefty. Hij completeerde probleemloos 2.1 innings (1 hit, 1 strikeout, 0 walks) en verlaagde zijn ERA van 2.18 naar 2.01. Van de 32 pitches die Pazos nodig had om door zijn outings te komen, gooide hij er 18 voor een strike, wat een mager gemiddelde is. Zolang hij echter nullen op het bord weet te plaatsen, zal niemand daar veel om malen.

7. Guillermo Heredia (OF, Seattle Mariners)

Heredia8
Met maar liefst 10 hits in zijn laatste 7 duels, is Mariners-outfielder Guillermo Heredia weer behoorlijk op onze ranglijst geklommen. Naast een beduidend hoger slaggemiddelde (van .274 naar .300 in een week), heeft Heredia echter slechts één extra-base-hit weten te noteren: een homerun tegen de Boston Red Sox op 28 mei.


De Cubaan is dus voornamelijk een slap hitter die veel singles slaat, maar die moet je ook hebben. Eén element van zijn spel dat echt achterblijft, zijn de steals. Na 140 slagbeurten staat de teller pas op één gestolen honk, wat te weinig is. Wanneer Heredia zijn aanvallende portfolio weet te verbreden, wordt hij pas echt interessant.

6. Jorge Bonifacio (OF, Kansas City Royals)

Bonifacio8
Na een moeilijke eerste anderhalve maand van zijn seizoen, is Jorge Bonifacio (het broertje van Emilio Bonifacio) nu helemaal los. De 23-jarige outfielder sloeg vijf van zijn zeven homeruns verspreid over de laatste 12 dagen en nestelt zich daarmee middenin deze top 10.

Problematisch blijft zijn strikeout-to-walk-ratio (30:9) en op de honken is Jorge ook geen superster (geen steals), maar de power waar hij in de Minors om bekend stond, begint vorm te krijgen. Zolang hij zijn OPS boven de .800 weet te houden, zal Boni voor de slechte Kansas City Royals een grotere toegevoegde waarde zijn dan de aangetrokken Jorge Soler.

5. Cody Bellinger (OF, Los Angeles Dodgers)

Bellinger8
De power blijft bij Cody Bellinger, maar zijn slaggemiddelde is met 30 punten gekelderd sinds de vorige editie van de Rookie Watch. Dat LA’s nieuwe ster een kleine break neemt, lijkt wel te begrijpen. Zijn gloeiendhete start was natuurlijk niet vol te houden. Ondanks het gebrek aan honkslagen, blijft Bellinger’s homeruncapaciteit bestaan. Hij bevindt zich inmiddels zelfs in elitegezelschap.


Daarnaast werd Bellinger de snelste Dodger sinds 1900 met 10 homeruns in zijn eerste 31 wedstrijden. Zelfs wanneer het gemiddelde daalt, kan hij op elke willekeurig moment yard gaan. Die dreiging is ook wat waard. Dan mag je best je eigen homeruns zo nu en dan groeten.
BellingerGIFhat

4. Bradley Zimmer (OF, Cleveland Indians)

Zimmer8
Cleveland’s nieuwste speeltje Bradley Zimmer komt in zijn eerste paar weken in de Majors ook prima voor de dag. Toegegeven, we hebben het hier nog steeds over een kleine hoeveelheid slagbeurten, maar Zimmer spreidt al behoorlijke extra-base-power ten toon. Met drie doubles en een homerun in zijn eerste 35 slagbeurten is het duidelijk dat de outfielder op dit moment de bal goed ziet.

Wanneer de league zich aan hem aanpast en werpers de gaten in zijn swing ontdekken, wordt het interessant om te zien wat hij zelf aan aanpassingen doet, maar voor nu is hij volop stijgende op de lijst.

3. Koda Glover (RHP, Washington Nationals)

Glover8
Voorlopig lijkt Koda Glover de closerrol in Washington te hebben gewonnen. Met vier saves in de laatste week, stijgt hij dan ook op deze lijst. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de rookie de vaste nieuwe closer blijft voor de Nats, die volop in de play-off-race zijn. Met een eerstejaars als closer een kampioenschap najagen, lukt alleen als je een echte vlammenwerper (type Bobby Jenks) in de bullpen hebt. Het is nog steeds de verwachting dat de Nationals een closer als David Robertson of Alex Colome aan zullen trekken. Glover is echter op dit moment in goede doen.

2. Antonio Senzatela (RHP, Colorado Rockies)

Senzatela8
Het voelde niet goed om vorige week Antonio Senzatela voor het eerst dit seizoen uit de top 10 te halen. Na een slechte beurt tegen de Cincinnati Reds en almaar dalende strikeouttotalen, verloor de top even uit het oog. Hij kwam echter ijzersterk en zeer indrukwekkend terug de afgelopen week, tegen de St. Louis Cardinals: 8.0 IP, 5 hits, 0 walks, 3 strikeouts, 98 pitches. Nu Senzatela aangetoond heeft te kunnen terugkomen van een slechte start met een juweel als deze, halen we hem niet alleen weer met open armen de top 10 in, maar is het tijd dat hij serieuze credits krijgt. Op pitchergebied is hij met afstand de beste rookie van dit seizoen. Ere wie ere toekomt.

1. Aaron Judge (OF, New York Yankees)

Judge8
Waar Senzatela de toprookie op pitchergebied is, blijft Aaron Judge dat op aanvallend vlak. Zeven hits en twee homeruns in de laatste week laten zien dat The Judge nog geen aanstalten maakt om te minderen. Zijn slaggemiddelde blijft nu al opvallend lang (ruim) boven de .300 schommelen en zijn OPS zit consequent hoger dan 1.100. Er zijn er gewoon weinig in de Majors zoals Aaron Judge, op het moment; laat staan dat er een rookie is die hem naar de kroon kan steken. Sterker nog: Judge presteert dusdanig indrukwekkend over de hele linie, dat zijn statline niet meer op de graphic hieboven past. Oh, en voor de grap: Aaron Judge is heel groot. Hoe groot? Zo groot.


Juist, dat is Chris Davis naast hem op het eerste honk. Ook geen kleine jongen..

Uit de top 10 gevallen

  • Andrew Benintendi (OF, BOS) – WAT? Ja echt.. Benny ligt eruit.
  • Trey Mancini (BAL, OF) – Zie hieronder
  • Chad Pinder (OAK, 2B) – Back on planet earth
  • Ben Gamel (SEA, OF) – Zie hieronder

Knocking on the Door

  • Ben Gamel (OF, SEA) – Slachtoffer van volle top 10
  • Manny Piña (C, MIL) – Speeltijd be damned
  • Trey Mancini (OF, BAL) – Zie Gamel, Ben
  • Kyle Freeland (LHP, COL) – Loopt vrijwel gelijk met Senzatela. Vrijwel..
  • Andrew Benintendi (OF, BOS) – Teveel talent voor lange afwezigheid

Stats up-to-date: 31 mei 2017
De ’triple-slash’ statline bij slagmensen staat voor AVG/OBP/SLG

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen