They see him Rolen: Scott Rolen verkozen tot Hall of Fame

Slechts één speler van de ballot van 2023 haalde dit jaar genoeg stemmen om zichzelf vanaf nu een Hall of Famer te mogen noemen. Scott Rolen werd met 76.3% van de stemmen verkozen en is daarmee pas de achttiende derdehonkman in de geschiedenis die Cooperstown haalt. Rolen is de eerste derdehonkman sinds Chipper Jones in 2018 werd toegelaten.

Scott Bruce Rolen werd op 4 april, 1975 in Evansville, IN geboren. In de amateur draft van 1993 werd hij opgepikt door de Philadelphia Phillies en binnen drie jaar speelde hij in MLB. Hij won Rookie of the Year, acht Gold Gloves, één Silver Slugger, werd zeven keer uitgeroepen tot All Star en in 2006 won hij een World Series ring. Dit alles terwijl een statline had van .281/.364/.490 en 316 homeruns. 76.3% van de stemmen of 297 stemmen waren genoeg om toegelaten te worden tot Cooperstown.

EEN VAN DE BESTE VAN ZIJN GENERATIE

De statistieken liegen niet over Rolen. Hij is slechts één van zeven derdehonkmannen die in de moderne tijd van het honkballen 1200+ runs en 1200+ RBI’s behaalde. De andere namen zijn Adrian Beltre, George Brett, Chipper Jones, Eddie Mathews, Brooks Robinson en Mike Schmidt. Ook is hij in de geschiedenis van de sport de vierde derdehonkman als het gaat om gewonnen Gold Gloves. Alleen Brooks Robinson (16 GG), Nolan Arenado (10 GG) en Mike Schmidt (10 GG) deden het beter dan hij.

Rolen is pas de achttiende derdehonkman die toegelaten wordt tot de Hall of Fame. Hiermee is deze positie de laagst bezette positie in Cooperstown. Via de BBWAA-stemming is Rolen ook pas de negende speler die Cooperstown in gestemd is met genoeg stemmen. Sinds 2000 waren er slechts twee anderen succesvol vanaf het derde honk. Chipper Jones haalde in 2018 genoeg stemmen en Wade Boggs werd in 2005 verkozen tot Cooperstown.

ENORME GROEI

De selectie van Rolen komt niet geheel uit de lucht vallen. 2018 was het eerste jaar dat hij op het ballot verscheen en toen kreeg hij slechts 10.2% van de stemmen. Het jaar erna groeide dit enigszins naar 17.2% om in 2020 te verdubbelen naar 35.2%. Deze groei zou aanhouden, want in 2021 stond de teller op 52.9% en in 2022 op 63.2%.

Rolen maakte een drastische groei mee. Daarmee is hij pas de eerste speler in de geschiedenis van het stemmen van de BBWAA die minder dan 15% stemmen had op zijn eerste ballot en uiteindelijk toch de Hall ingestemd is.

CLOSE CALL

Naast Scott Rolen waren er ook nog een paar anderen dichtbij Cooperstown. Todd Helton kwam 2.8% van de stemmen tekort en bleef hangen op 72.2%. Billy Wagner haalde het ook net niet door te blijven hangen op 265 stemmen, ofwel 68.1%. Wel vlogen de beide spelers omhoog in de eindresultaten, wat hun toekomst rooskleurig kleurt.

Koninkrijksspeler Andruw Jones kwam wederom een stapje dichterbij. In zijn zesde jaar op het ballot kwam hij tot 226 stemmen, ofwel 58.1% van de stemmen. Op het ballot van 2022 behaalde de ‘Curaçao Kid’ nog 41.1% van de stemmen. Met nog drie jaar te gaan op het ballot van de Hall of Fame gaat het er toch naar uitzien dat een verkiezing voor Andruw niet onmogelijk is.

OP HERHALING

In 2024 mag een aardige lijst spelers zich opnieuw tot de genomineerden rekenen. Zij behaalden tenminste 5% van de stemmen en krijgen dus nog een kans. Gary Sheffield (55%), Carlos Beltran (46,5%), Alex Rodriguez (35,7%), Manny Ramirez (33,2%), Omar Vizquel (19,5%), Andy Pettitte (17%), Bobby Abreu (15,4%), Jimmy Rollins (12,9%), Mark Buehrle (10,8%), Francisco Rodriguez (10,8%) en Torii Hunter (6,9%) mogen volgend jaar op herhaling.

Van dit gezelschap lijdt alleen Gary Sheffield onder tijdsdruk. Hij staat volgend jaar voor de tiende en laatste keer op het stembiljet. Met nog 20% te gaan heeft hij een Larry Walkeriaanse sprong nodig om alsnog de Hall te halen. Walker steeg in zijn laatste jaar op de ballot van 54% naar 76%. Voor Sheffield lijkt dit, gezien zijn dopingverleden, lastiger.

Ook voor Alex Rodriguez en Manny Ramirez begint het een moeilijk verhaal te worden. Beide notoire steroïdengebruikers stegen marginaal ten opzichte van vorig jaar en blijven ver achter de benodigde percentages. Omar Vizquel’s vrije val zet keihard door. Sinds 2020 verloor de kortestop, die beschuldigd is van allerlei wangedrag, maar liefst 33% van de stemmen.

Het verhaal lijkt voor Andy Pettitte (van 10 naar 17%), Bobby Abreu (een verdubbeling naar 15,4%) en Mark Buehrle (van 5,8 naar 10,8%) veel positiever. Hoewel er natuurlijk grotere sprongen nodig zijn hebben de drie nog genoeg jaren over om stemmers voor zich te blijven winnen. Ook Carlos Beltran en Francisco Rodriguez debuteerden verdienstelijk genoeg om te monitoren voor volgend jaar. Jimmy Rollins boekte weinig winst, maar wie weet wat de komst van zijn maatje Chase Utley volgend seizoen doet.

KANS VERKEKEN

Voor slechts één man was het zijn tiende en laatste jaar op het ballot. Jeff Kent behaalde 46.5% van de stemmen en kwam daardoor te kort voor Cooperstown. De tweedehonkman die de meeste homeruns sloeg van iedereen op die positie (377) zag zijn stemtotaal wel groeien met 13.8% ten opzichte van vorig jaar. Toch bleek het niet genoeg en dus treedt de MVP van 2000 niet toe tot Cooperstown.

Naast Kent keren twaalf andere spelers niet terug na het niet behalen van de benodigde 5% om nog een jaar op de ballot te verschijnen. Bronson Arroyo, R.A. Dickey, John Lackey, Mike Napoli en Huston Street kregen alleen één stem. Matt Cain, Jacoby Ellsbury, Andre Ethier, J.J. Hardy, Jhonny Peralta, Jered Weaver en Jayson Werth deden het nog slechter en behaalden nul stemmen. Allen zullen op het ballot van 2024 niet meer terug te vinden zijn.

VERS BLOED

Op het ballot van volgend jaar kunnen zomaar meerdere kanshebbers toegevoegd worden. Naar alle waarschijnlijkheid zullen Adrian Beltre, Matt Holliday, Chase Utley en Joe Mauer op de lijst staan. Zij zullen niet alleen zijn, maar het is even wachten tot het echte ballot verschijnt voor de grootste kanshebbers eruit gepikt kunnen worden. Echter, het ziet er naar uit dat er mooie stemrondes aan zitten te komen.

Coverfoto: Elsa

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen