Team of the Week, National League: week 9

Elke week van het MLB-seizoen kiezen vier SportAmerika-redacteuren gezamenlijk een Team of the Week voor zowel de American League, als de National League. Ook deze week nomineren Jasper Roos en Mike van Dijk de hoogvliegers in de National League voor week 9 van het seizoen 2020. Eerdere lijsten bekijken? Klik hier.


C TRAVIS D’ARNAUD (Atlanta Braves)

28 AB, 2 R, 2 HR, 5 RBI, .435 AVG, 1.275 OPS


Slechts drie catchers kwalificeerden voor onze lijst en d’Arnaud was met afstand de beste van de drie. Na lastige jaren bij de Mets en Rays levert de inmiddels 31-jarige achtervanger in Atlanta een prima seizoen af. In een zeer goed draaiend team is hij een belangrijke factor en met weken zoals deze is hij extra belangrijk.


1B JOEY VOTTO (Cincinnati Reds)

23 AB, 7 H, 1 2B, 3 HR, .304 AVG, .484 OBP, .739 SLG%


Dit is een voorwaarschuwing. Het infield deze week heeft meer weg van een doos well aged wijnen dan verfrissende nieuwe smaken. Om te beginnen vinden we op het eerste honk Joey Votto. De Reds zitten volop in de race voor de play-offs en afgelopen week deed Votto een grote duit in het zakje. Met zijn scherpe oog voor de slagzone (acht BB) en power (drie homeruns) bereikte Votto niet alleen vaak het honk, hij bracht zichzelf ook nog eens een aantal keer over de thuisplaat. Helaas waren bij zijn homeruns de honken schaars bezet door zijn teamgenoten, waardoor hij tot slechts 4 RBI kwam.
Overigens moeten we ook deze week een vermelding maken van de Freddie Freeman prestaties in de afgelopen week.


2B ROBINSON CANO (New York Mets)

20 AB, 2 R, 2 HR, 8 RBI, .350 AVG, 1.059 OPS


Good old Robbie Cano, wie had gedacht de 37-jarige tweedehonkman dit seizoen nog in een Team of the Week tegen te komen? Wij niet, maar toch slaat Cano zich weer een weg op een lijst. Met 8 RBI’s toonde hij nog maar eens hoe waardevol de ‘veteran presence’ van de Dominicaan kan zijn in een lineup, hoewel hij verder dit seizoen natuurlijk moeite heeft alles bij te benen.

 


SS BRANDON CRAWFORD (San Francisco Giants)

15 AB, 4 R, 2 HR, 6 RBI, 4 2B, .400 AVG, 1.511 OPS


Een geriatrisch duo up the middle deze week voor het Team of the Week, want een 33-jarige Brandon Crawford is de double-play partner van de 37-jarige Cano. Ook Crawford maakte een indrukwekkende wederopstanding door over de afgelopen zeven dag, waarin hij maar liefst zes punten binnensloeg en vier doubles noteerde. Het zal niet genoeg zijn voor een play-off-plek, maar leuk maak het de laatste week van het seizoen dan wel weer.


3B MANNY MACHADO (San Diego Padres)

26 AB, 4 R, 8 H, 3 HR, 7 RBI, .320 AVG, 1.026 OPS


In Manny Machado’s tijd als Baltimore Oriole werd de kreet ‘Hakuna Matata’ aangepast in de aanmoediging Hakuna Machado. Het is dat er geen fans in PETCO Park, San Diego worden toegelaten, want anders zou deze kreet nu ook daar veelvuldig te horen zijn. Manny staat namelijk het beste spel uit zijn carrière te spelen. Persoonlijke records in slaggemiddelde, on-base en sluggingpercentage (.314/.376/.604) liggen op de loer met nog één week aan wedstrijden te gaan. Hopelijk bewaart Machado nog wat voor de play-off wedstrijden.
Afgelopen week was het ook weer genieten van Machado. In 26 at bats ging hij slechts twee keer aan de kant by way of the K. Verder was Manny goed voor acht hits, waaronder drie homeruns.


LF CHRISTIAN YELICH (Milwaukee Brewers)

37 AB, 9 H, 1 2B, 2 HR, 2 RBI, 8 BB, 8 R, 1.058 OPS


De linksvelders ontlopen elkaar niet veel deze week in de National League. Alex Dickerson sloeg zich met beperkte speeltijd in de helft van zijn at bats veilig on-base, maar deed verder niet heel veel. Vandaar dat Christian Yelich het voordeel van de twijfel krijgt. De afgelopen week kwam hij veel in actie en registreerde hij twee multi-hit games. Bovendien is hij de linksvelder die het vaakst over de thuisplaat kwam (acht keer). Met de acht keer vier wijd, zien we de twaalf strikeouts maar even door de vingers.


CF BRANDON NIMMO (New York Mets)

19 ABs, 4 R, 2 HR, 6 RBI, 2B, 3B, .474 AVG, 1.493 OPS


Twee Mets in dezelfde lijst? Het moet niet gekker worden. Brandon Nimmo leverde een uitstekende week in center field af voor de Metropolitans, waarin hij bijna 1.500 OPS’te. De talentvolle lefty heeft al enige jaren moeite met op constante basis zijn niveau halen, maar dit soort weken laten nog altijd zien wat voor capaciteiten de 27-jarige outfielder heeft.


RF KOLE CALHOUN (Arizona Diamondbacks)

24 AB, 22H, 6 HR, 7 R 12 RBI, .458 AVG, 1.750 OPS


Heel veel zaken lopen dit seizoen niet als gedacht in Arizona. Kole Calhoun is één van de uitzonderingen voor wie dat niet geldt. Met inmiddels vijftien homeruns dit seizoen, is de power van Calhoun zelfs beter dan verwacht. De afgelopen week excelleerde de rechtsvelder aan slag, wat hem bovendien de titel NL Player of the Week opleverde. Hij sloeg zes homeruns, waarmee de man uit Arizona zijn sluggingpercentage van deze week hielp naar 1.250.
Opvallend is dat deze opleving kwam in een week waarin Calhoun terugkeerde in het stadion van zijn oude werkgever (de Los Angeles Angels) en van een voormalig divisiegenoot (de Houston Astros). Helaas voor hem staan er op het resterende programma van de Arizona Diamondbacks geen uitwedstrijden in AL West-stadions.


SP CORBIN BURNES (Milwaukee Brewers)

1-0, 10.2 IP, 19 K, 0.84 ERA, 1.13 WHIP, 16.03 K/9, 1.65 xFIP


Week 9 was met afstand de moeilijkste week om een Pitcher van de Week voor de National League te selecteren. Dinelson Lamet en Corbin Burnes gingen nek-aan-nek voor de overwinning. Hoe close was het? Zo close dat we heel diep zijn gedoken in de periferale stats om op een winnaar uit te komen.

  • Lamet: 1-0, 13.0 IP, 21 K, 1.38 ERA, 0.69 WHIP, 14.54 K/9, 2.77 BB/9, 45.7 K%, 0.88 FIP, 1.77 xFIP
  • Burnes: 1-0, 10.2 IP, 19 K, 0.84 ERA, 1.13 WHIP, 16.03 K/9, 2.53 BB/9, 42.2 K%, 0.75 FIP, 1.65 xFIP

Zegt u het maar. Had je hier liever Lamet gezien, zal niemand er boos om zijn. Zelden hebben we twee pitchers in dezelfde week zo’n identieke statlijst zien overleggen.
Burnes krijgt uiteindelijk de voorkeur wegens een hogere K/9 en lagere BB/9, hoewel zijn strikeoutpercentage een fractie lager lag dan dat van Lamet. Beide heren leverden een master class af en laten zien dat er nog genoeg up-and-coming pitcherstalent in de Major League rondloopt.

 


RP DEVIN WILLIAMS (Milwaukee Brewers)

4.0 IP, 1 H, 8 K, 1 BB, 1 W, 0.00 ERA, 0.50 WHIP


Stefan Chrichton van de Arizona Diamondbacks is met drie saves in drie innings werk en slechts tien batters faced natuurlijk een van de frontrunners deze week om het NL Team of the Week te halen. Echter, de nieuwe closer van de snakes registreerde slechts één strikeout. Zet daar RHP Devin Williams van de Brewers tegenover. Hij kwam in drie wedstrijden tot 4 IP met 8 K’s. Hij stond weliswaar twee honklopers toe, maar wist die van het scoren te houden. Daarmee is hij net wat minder afhankelijk van zijn teamgenoten geweest en heeft hij meer dan de helft van zijn total batters faced (14) zelfstandig aan de kant gezet.

Coverfoto: Dylan Buell

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen