Starling Marte geschorst na positieve dopingtest

Marte1
Pittsburgh Pirates-outfielder, eenmalig All-Star en tweevoudig Gold Glove-winnaar Starling Marte is dinsdag door Major League Baseball voor 80 duels geschorst. Marte is betrapt op het gebruik van een prestatiebevorderend middel. De schorsing gaat per direct in en diskwalificeert Marte van deelname aan de play-offs, mochten de Pirates deze halen. Marte is de 19e All-Star die onder het in 2005 ingestelde MLB Anti-Dopingprogramma wordt geschorst.

Nandrolon

Pittsburgh’s ster-outfielder is betrapt op het gebruik van het middel Nandrolon. Nandrolon wordt geklassificeerd als een anabole steroïde en staat ook wel bekend als Deca-Durabolin. De laatste keer dat Major League Baseball met een Nandrolonkwestie in aanraking kwam, was tijdens het meineedproces van Barry Bonds in 2011. Jason Giambi bekende toen schuldig te zijn aan het zich laten toedienen van het middel door het BALCO dopinglaboratorium.

Statements

In een persverklaring zei Marte:

“I have been informed that I have tested positive in one of the tests that are regularly done in my job. In this very difficult moment I apologize to my family, the Pittsburgh Pirates, my teammates, my fans, and baseball in general. Neglect and lack of knowledge have led me to this mistake with the high price to pay of being away from the field that I enjoy and love so much. With much embarrassment and helplessness, I ask for forgiveness for unintentionally disrespecting so many people who have trusted in my work and have supported me so much. I promise to learn the lesson that this ordeal has left me. God bless you.”

Pirates-president Frank Coonelly liet, bij monde van het officiële Pirates-twitteraccount, ook van zich horen:
Coonelly

Eerste overtreding

Aangezien het voor de getalenteerde outfielder zijn eerste dopingzonde is, bedraagt zijn schorsing ‘slechts’ 80 duels. Een tweede overtreding zou Marte, conform MLB’s regels, 162 wedstrijden kosten. Een derde misstap heeft levenslange uitsluiting tot gevolg.
Marte was de nummer 15 outfielder in de Majors sinds de start van 2015, op basis van Fangraphs WAR. Dit seizoen was hij wat stroef begonnen. In 54 slagbeurten sloeg de Dominicaan slechts .241 / .288 / .370 met 2 homeruns en 2 gestolen honken.

Austin Meadows

Potentiële vervanging voor Marte hebben de Pirates in de Minors rondlopen, in de vorm van Austin Meadows. De 22-jarige outfielder is echter dramatisch begonnen aan zijn tweede seizoen in Triple-A en slaat momenteel slechts .162 in 37 slagbeurten. Mochten de Pirates hun topprospect oproepen, zal de outfielder in elk geval geen heel jaar aan service time verdienen. Die termijn verliep vorige week.
Meadows zou in het geval van een call-up wel aan het 40-man roster van de Pirates toegevoegd moeten worden. Op dit moment staat van alle Triple-A-outfielders alleen Jose Osuna op deze lijst. De 24-jarige Osuna slaat op dit moment .250 in 36 slagbeurten voor de Indianapolis Indians.
Als de Pirates Meadows nog meer tijd willen gunnen, zoekt het team mogelijk binnen de eigen ploeg naar alternatieven. Outfielder Adam Frazier zit nog op de bank en infielders Josh Bell en Josh Harrison hebben ook ervaring in het buitenveld.
UPDATE: De Pirates hebben Jose Osuna opgeroepen om Marte’s plaats voorlopig in te nemen.

Foto: MLB.com

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen