MLB Rookie Watch: week 2

ROOKIE WATCH BANNER2
Met de oude MLB-garde op weg naar hun pensioen, is de doorstroom van jong talent naar de Majors in volle gang. Elke week checken we even hoe het de jonge talenten in hun Rookie-seizoen vergaat. Wie stijgt? Wie daalt? Wie is missschien wel op weg naar een Rookie of the Year-titel?
Getal tussen haakjes: klassering voorgaande week. (-): ‘nieuw op de lijst’.

WEEK 2

10. Grant Dayton (LHP, Los Angeles Dodgers)

Dayton2
De eerste nieuwe naam in deze lijst behoort toe aan Dodgers-reliever Grant Dayton. Waar relievers normaal gesproken geen enorme indruk maken in hun eerste volledige rookie-seizoen, is Dayton dusdanig goed begonnen dat hij wel serieus genomen moet worden. Zijn 26.1 innings in 2016 (2.05 ERA, 39 strikeouts) lieten al zien dat er verrassend veel potentie in de nu 29-jarige lefty zit. Een WHIP onder de 1.00, dat kunnen ook niet alle college rookie-relievers zeggen. Hoewel hij het protype ‘soft-tossing lefty‘ is (90.9 mph gemiddeld op zijn fastball), heeft Dayton nog geen teken gegeven dat hij moeite heeft met Major League-tegenstand. Het zijn dit seizoen pas 6.1 innings, maar toch…

9. Antonio Senzatela (RHP, Colorado Rockies)

Senzatela2
Onder-de-radar-werper Antonio Senzatela kwam in het voorseizoen op weinig lijstjes voor, maar de 22-jarige rechtshander gooit een uitstekende eerste paar weken van zijn Major League-carrière. Senzatela haalt een gemiddelde fastballsnelheid van ruim 94 mph, oftewel 2 mph boven de Major League-mediaan. Na drie starts (19 innings) staat de ERA-teller op 2.37, wat vooral door Senzatela’s laatste start tegen de Giants kwam (3 ER’s in 7 innings). De strikeouts dalen echter gestaag (van 6 in 5 innings, naar 5 in 7 innings, naar 3 in 7 innings) en de hits vinden vaker gras (van 2, naar 5, naar 7). Het wordt dus even aanzien in hoeverre de league de jonge Rockie uit gaat vogelen. Voor nu heeft hij een plek in de top 10 verdiend.

8. Manny Margot (OF, San Diego Padres)

Margot2
Oh, how the mighty have fallen. Vorige week stond Padres outfielder Manny Margot nog fier bovenaan deze top 10. Eén week later is hij zeven plaatsen gezakt naar positie 8. Met slechts drie hits in de laatste week (één double) en een caught stealing bij zijn enige steelpoging maakt Margot een zeer matige week door. Zijn slaggemiddelde is dan ook gezakt naar .250. Zonder de overige productie wordt hij eenvoudig voorbijgestreefd door een ruime handvol andere rookies. Teamgenoot Hunter Renfroe ondergaat een vergelijkbare terugkeer op aarde na een goede eerste week; Renfroe valt zelfs buiten de top 10.

7. Amir Garrett (LHP, Cincinnati Reds)

Garrett2
Lefty Amir Garrett stond afgelopen winter nog in de top 3 van de Cincinnati Reds Prospect Watch, maar de boomlange werper komt inmiddels ook in deze Rookie Watch Top 10 binnen. Garrett is sterk begonnen aan het seizoen, waarin hij de stijgende lijn vanuit Spring Training voortzet. Met een scherpe fastball en dito slider weet Garrett menig slagman van de honken te houden. De 2 earned runs tegen in 12.2 innings zijn al prettig, maar het feit dat Cincy’s nieuwste ster slechts 2 extra base hits heeft tegen gekregen, lijkt boekdelen te spreken. Vanavond (19 april) gooit Garrett tegen de Baltimore Orioles.

6. Andrew Benintendi (OF, Boston Red Sox)

Benintendi2
Sinds vorige week heeft Red Sox-outfielder Andrew Benintendi zijn gemiddeldes behoorlijk opgekrikt. Stond hij vorige week nog op een magere .250/.344/.357 triple slash, deze week is het een ander verhaal. Hoewel de power nog steeds op zich laat wachten, heeft Benintendi zijn slaggemiddelde behoorlijk op weten te halen. Met 11 hits in de laatste week en een RBI-count die inmiddels op 10 staat, lijkt de Benintendi-trein op stoom te komen.

5. Aaron Judge (OF, New York Yankees)

Judge2
Outfielder Aaron Judge maakte een prima eerste week door. In week 2 deed de Bronx Giant er nog een schepje bovenop. Dat hij één plaats zakt, ligt dan ook niet aan hem. Met een gemiddelde exit velocity die ruim 6 mph hoger ligt dan het Major League-gemiddelde (94.02 mph tegen 87.77 mph), is Judge op meerdere fronten een wapen. Rays-werper Jumbo Diaz ondervond dat the hard way, toen Judge een line-drive met een exit velocity van 116.5 mph langs diens hoofd sloeg.

Judge is een gigant, die nu zijn strikeouts onder controle lijkt te krijgen (15 in 44 slagbeurten). Als hij dit volhoudt, is de nieuwe Giancarlo Stanton op het toneel verschenen.

4. Manny Piña (C, Milwaukee Brewers)

Pina2
Catcher Manny Piña is geen écht nieuw gezicht in de Majors; hij speelde in 2011, 2012 en 2016 ook al korte periodes op het hoogste niveau. Hij bleef echter onder de rookie cut-off en mag hij dus meedingen binnen deze lijst. Ondanks dat de 29-jarige Venezolaan met afstand het hoogste slaggemiddelde heeft van alle spelers in deze lijst, moet hij toch drie anderen voor zich laten. Het ontbreekt de catcher namelijk aan power. Hoewel hij al wel zes doubles heeft genoteerd, houden zijn 4 RBI’s en lege homerunkolom hem achter de grote run producers in de top 3. Als hij zijn tweehonkslagen om weet te bouwen naar homeruns, praten we verder.

3. Matt Davidson (3B/DH, Chicago White Sox)

Davidson2
De vijfde van zes nieuwe namen in deze top tien, is die van White Sox-rookie Matt Davidson. De derde honkman/DH maakte zijn MLB-debuut voor Arizona al in 2013. De voormalig top prospect zag tussen de 76 slagbeurten die hij dat jaar kreeg en het begin van dit seizoen echter slechts 2 slagbeurten in de Big Leagues, waardoor de Californiaan nog ruimschoots als rookie kwalificeert. De bal springt momenteel van Davidson’s knuppel, maar zijn BABIP (Batting Average on Balls In Play) van .533 toont aan dat er wel wat geluk is komen kijken bij het slaggemiddelde. De power is echter real. Komt er een post-hype breakout aan?

2. Mitch Haniger (OF, Seattle Mariners)

Haniger2x
Mitch Haniger consolideert zijn tweede plek, ondanks de val van Margot op de ranglijst. Haniger weet Matt Davidson nipt achter zich te houden dankzij het feit dat de Mariners-outfielder 6 runs, 1 RBI, 3 doubles, 8 vrije lopen en 2 gestolen honken meer heeft verzameld dan Davidson. Toegegeven, Haniger had daar ook ruim 20 slagbeurten meer de tijd voor. Het totaalplaatje ziet er echter nog net iets beter uit voor Seattle’s 26-jarige ster. Ook het feit dat zijn BABIP van .351 alleszin acceptabel is in deze fase van het seizoen, lijkt te wijzen op een legitieme doorbraak van de 26-jarige.

1. Trey Mancini (1B/DH/OF, Baltimore Orioles)

Mancini2
Trey Mancini komt in één klap nieuw binnen in de top 10 en wel meteen op nummer 1. De Baltimore Orioles-rookie had dan ook een geweldige week, met onder meer een twee-homerun-game tegen de Toronto Blue Jays. De round-trip-teller staat voor Mancini nu al op vier, terwijl zijn OPS een gezonde 1.313 kleurt. De Orioles gaven de eerste honkman/aangewezen slagman in de eerste week weinig speeltijd, maar het lijkt tijd voor Mancini om een vast plekje te krijgen in Buck Showalter’s lineup. Zo niet, zit Mitch Haniger hem in deze lijst op de hielen.

Uit de top 10 gevallen

 • Dansby Swanson (SS, ATL) – Slaat nu .140 (.169 OBP) en wordt overklast
 • Hunter Renfroe (OF, SD) – Slechte week kost hem top 10-klassering
 • Tyler Glasnow (RHP, PIT) – Tweede start was beter, nog ERA van 12.00
 • Robert Gsellman (RHP, NYM) – 8 earnies tegen Miami. Ouch..
 • Josh Bell (1B, PIT) – Terug op de Mendoza-line. 4-uit-11 in laatste 3 duels
 • Jharel Cotton (RHP, OAK) – ‘Nummer 11’. 5 ER tegen Texas is no bueno

Knocking on the Door

 • Jesus Aguilar (1B, MIL) – Net als teamgenoot Piña: .348: yay, power: nay
 • Frankie Montas (RHP, OAK) – 3.24 ERA (8.1 IP), 5 K’s. Good, not great.
 • José Torres (RHP, SD) – 3.38 ERA (8 IP), 11/0 K/BB. Interesting….
 • Koda Glover (RHP, WAS) – 3.18 ERA (5.2 IP), 4 K’s. Closer?
 • Josh Smoker (LHP, NYM) – Lefty, 95 mph. 2.45 ERA, 11 K’s in 7.1 IP. Fire.

Stats up-to-date: 19 april 2017
De ’triple-slash’ statline bij slagmensen staat voor
slaggemiddelde / on-base percentage / slugging percentage

Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen