'Slechtste pitch in MLB' en andere obscure stats

Wie de meeste homeruns en het laagste ERA hebben, is algemeen bekend, maar als je dieper de statistieken induikt, kom je nog verrassende prestaties tegen. Wie weet bijvoorbeeld welke teams het vaakst bunten of wiens worp het meest geraakt wordt? Wij zetten een aantal opvallende statistieken op een rij.

TOMMY LA STELLA; K%

De tweede honkman die gedurende het seizoen de overstap maakte van de Los Angeles Angels naar divisiegenoot Oakland Athletics krijgt procentueel het minst vaak drie slag. Dat is niet zo opvallend — er moet immers iemand die lijst aanvoeren — maar het verschil tussen hem en nummer twee DJ LeMahieu is wel opmerkelijk. Het K% van de Yankee is met 9,6% namelijk precies tweemaal zo hoog als de 4,8 van La Stella. Daarmee is het verschil tussen de twee tweede honkmannen zelfs groter dan het gat tussen LeMahieu en de nummer 16 Hanser Alberto (14,1%).

HANSER ALBERTO; O-SWING%

Dat Alberto zo weinig strikeouts tegen krijgt is dan weer opvallend, omdat hij met gepaste afstand het hoogste O-Swing% percentage heeft. Met deze statistiek wordt vastgelegd hoe vaak een slagman procentueel slaat met ballen buiten de slagzone. De Oriole doet dat in 53,7% van de gevallen, terwijl de tweede in de rangorde, Detroit Tigers’ Victor Reyes, bijna 10% minder slaat op wijdballen met 44,7%. Overigens maakt Alberto in bijna 80% van de keren dat hij swingt op een bal buiten de zone wel contact. Dat is goed voor een zesde plaats in de O-Contact%-ranglijst. Deze wordt aangevoerd door David Fletcher, die de eerder genoemde La Stella en LeMahieu achter zich laat.

DAVID FLETCHER; MR. CONTACT

Fletcher maakt niet alleen het vaakst contact op ballen buiten de slagzone, maar doet dat ook bij ballen daarbinnen. Bovendien heeft de Angel ook het laagste percentage swinging strikes (SwStr%). En hier houdt het aantal klassementen dat door Fletcher worden aangevoerd niet op. Hij maakt namelijk ook het minst vaak hard contact met een Hard Hit Rate van 18,6%. Verwacht dus geen power van de opvolger van La Stella bij de Angels, maar hij mag zichzelf met recht Mr. Contact noemen.

NEW YORK METS

Gezien hun vierde plaats in de NL East en het feit dat ze Jacob DeGrom nooit aan overwinningen kunnen helpen, zou je niet verwachten dat de New York Mets het team zijn met het hoogste slaggemiddelde en on base percentage (gedeeld met de Atlanta Braves). Dat de Mets even makkelijk van de honken verdwijnen als dat ze erop komen verbaast dan weer minder. De club loopt het vaakst van allemaal in een dubbelspel (51).

HIT BY PITCH

De Mets moeten het vooral hebben van honkslagen en een opvallend hoog aantal hit by pitches (45). Als we daar dan even bij blijven, dan zijn het verschil tussen de American League (335) en de National League (429), evenals het verschil tussen het AL team met de meeste, Oakland Athletics (38), en de nummer 2 op die lijst, New York Yankees (29), het vermelden waard.

HONKEN STELEN & OPOFFERINGSSTOOTSLAGEN

Dat het handig kan zijn om je honkloper van één naar twee te krijgen, kunnen de Mets dus bevestigen. De New Yorkers beheersen het small ball echter beduidend minder dan sommige andere teams. Slechts 19 van hun 29 steelpogingen slaagden en maar één keer wisten ze met een stootslag de honkloper op te laten schuiven. Dan zijn de statistieken van de eerdergenoemde Oakland A’s een stuk effectiever. Van hun steelpogingen was bijna 90% succesvol (25 uit 28). De San Diego Padres blijven met 80% niet heel ver achter op dat percentage, maar ondernamen veel meer pogingen (52 uit 65).


Bovendien kozen de Friars opvallend vaak voor een opofferingsstootslag. Hun 12 sac bunts doen alleen onder voor de 15 van de Baltimore Orioles, terwijl de nummer drie niet vaker dan 8 keer voor dit middel kozen en er zelfs vier teams zijn die geen enkele bunt-poging ondernamen.

SLG/RISP

De San Diego Padres deden er dus veel aan om hun honklopers in scoringspositie te krijgen. Als je hun slugging percentage met honklopers in scoringspositie beziet, dan is dat volkomen begrijpelijk: .920. Daarmee verbreken ze nu al nagenoeg het 14 jaar oude record van de Cleveland Indians, die destijds een slugging percentage hadden van .737. Geen van de Slam Diegans zal echter het record van Travis Hafner uit dat seizoen van 6 grand slams verbeteren.

MARCO GONZALES

De kans dat Seattle Mariners’ pitcher Marco Gonzales concurrent Shane Bieber van de Cy Young kan afhouden is klein, maar niemand gooit per 9 innings minder vaak vier wijd dan de lefty, gemiddeld namelijk slechts 0,84 keer. Hoewel Bieber beduidend vaker een strikeout gooit (14,2 per 9 innings om 8,2), valt de K/BB-statistiek (het aantal strikeouts per vier wijd) weer ruim in het voordeel van de Mariner uit (9,83 om 5,81).

WHITE SOX 13-0 TEGEN LEFTIES

De linkshandige Gonzales had dan weer het geluk dat hij nooit hoefde aan te treden tegen de Chicago White Sox. De Southsiders zijn dit seizoen namelijk ongeslagen wanneer de tegenstander startte met een linkshandige werper. Nog nooit eerder bleef er een team een heel seizoen ongeslagen tegen linkshandige werpers. Dat geldt overigens ook voor rechtshandigen. Op zaterdag treffen de White Sox in de derby tegen de Cubs een laatste linkshandige werper in Jon Lester. Dan verdedigen ze naast hun ongeslagen reeks ook hun record-OPS tegen linkshandige. Dan moeten zij hun huidige OPS van .896 boven de .885 van de ’98 Rangers houden.

WORST PITCH IN BASEBALL

De 27-jarige Miguel del Pozo maakte vorig seizoen namens de Los Angeles Angels zijn debuut, maar zij lieten hem na teleurstellende prestaties gaan. De Pittsburgh Pirates zagen wel wat in de nieuwbakken free agent en legden hem al in december vast. Dit jaar was het helaas meer van hetzelfde voor de Dominicaan. Vooral op zijn four seam fastball wordt naar lieve lust lust geslagen. Met een slaggemiddelde van .545 en een SLG van .727 kennen tegenstander veel succes op deze worp. En dan valt de schade nog betrekkelijk mee, want volgens Baseball Savant had deze nog veel groter kunnen zijn. De verwachte slugging (xSLG) van Del Pozo’s four seam fastball was dit jaar namelijk 1.185.

Coverfoto: AP Photo/Ben Margot

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen