Bills ontsnappen tegen Rams, Steelers blijven ongeslagen

De Texans leken in de eerste helft van hun duel tegen de Steelers op weg naar hun eerste zege. De verdediging van de Pittsburgh was in de tweede helft echter ijzersterk en stond geen punt meer toe. Daardoor wonnen de Steelers ook hun derde duel. De Eagles en Bengals zijn na hun onderlinge duel nog steeds zonder zege. De wedstrijd eindigde namelijk in de eerste tie van het seizoen. In Buffalo verspeelden de Bills een 28-3 voorsprong, maar gingen er tegen de Rams alsnog met de winst vandoor: 35-32. Verder verspeelden de Falcons wederom een flinke voorsprong, won Gostkowski opnieuw het duel voor de Titans en hadden de gehavende Niners geen kind aan de Giants.

BUFFALO BILLS KOMEN TERUG VAN EEN COMEBACK

Los Angeles Rams @ Buffalo Bills | 32-35

Josh Allen gooide voor het derde duel op rij 300+ yards en ditmaal was het niet tegen een twijfelachtige defense. Hij kreeg het ook voor elkaar tegen de Rams en bevestigde daarmee zijn steile leercurve over zijn eerste drie seizoenen. Allen kon regelmatig rekenen op kritiek, maar in zijn derde jaar is hij accuraat, gooit hij nauwelijks nog intercepties en neemt hij zijn team op de rug met een flitsende offense. Van 2018 naar 2019 maakte hij een stap, maar dit seizoen maakt hij een sprong. Als Allen dit vasthoudt, hebben de Bills de komende jaren één van de betere quarterbacks in de league.

RAMS BUIGEN ACHTERSTAND VAN 25 PUNTEN OM

Buffalo begon het duel met vier opeenvolgende touchdown drives en leidde het duel aan het begin van het derde kwart met 28-3. Een zeer controversiële interceptie veranderde het momentum van de wedstrijd. Tyler Kroft had de bal bij het neerkomen, maar om onverklaarbare redenen zagen de scheidsrechters een interceptie. Het bleek de opmaat voor 29 onbeantwoorde punten voor de LA Rams. Darrell Henderson zette de Bills defense dikwijls in hun hemd en was uiteindelijk goed voor 114 yards (20 carries) en een touchdown. Jared Goff wist ook wide receiver Cooper Kupp geregeld te vinden en stelde daarmee de status van de Bills defense ter discussie. De laatste seizoenen eindigden zij steevast in de top van de NFL, maar in de eerste drie duels van 2020 zijn de optredens in de tweede helft niets anders dan beschamend. Met enkele minuten te gaan keek Buffalo ineens tegen een 32-28 achterstand aan.

BILLS TREKKEN TOCH AAN HET LANGSTE EIND

Ondanks de indrukwekkende comeback trokken de Rams aan het kortste eind. De scheidsrechters zetten hun foute interceptie-call recht met een zeer lichte pass interference penalty tegen de Rams. Met slechts enkele seconden te gaan, leken de Bills te verliezen met een turnover op downs. De PI-call gaf ze de bal echter terug en Josh Allen bereikte Tyler Kroft voor de winnende touchdown. De Bills zijn for real en dit seizoen lijkt het, in tegenstelling tot voorgaande jaren, de offense die de defense draagt.

STEELERS COMEBACK DOOR STERKE DEFENSIE

Houston Texans @ Pittsburgh Steelers | 21-28

De makers van het wedstrijdprogramma hebben dit jaar duidelijk geen medelijden met de Houston Texans gehad. Na eerdere nederlagen tegen de Chiefs en Ravens moest de ploeg van Bill O’Brien op bezoek bij de nog ongeslagen Pittsburgh Steelers.
De Texans waren er duidelijk op gebrand om de eerste zege van het seizoen binnen te halen. Ben Roethlisberger leidde de Steelers via een field goal nog wel naar de eerste score van de dag, maar daarna namen de bezoekers het initiatief. Deshaun Watson vond Randall Cobb voor een 28-yard touchdown. Het was de eerste voorsprong voor de Texans sinds het eerste kwart van het openingsduel tegen de Chiefs.

In het tweede kwart leek er niets aan de hand te zijn voor de Texans. David Johnson zette de ploeg uit Houston op een 14-3 voorsprong, waarna de Steelers terugkwamen met twee touchdowns op rij. De tweede touchdown was een pass van Big Ben naar de volledig vrije JuJu Smith-Schuster, die op zijn gemakje de endzone in kon sloffen.

TWEE FIRST DOWNS

De score van Smith-Schuster kwam met iets meer dan een minuut te spelen in de eerste helft en de Steelers leken met een voorsprong de rust in te gaan. Watson liet echter zien waarom hij ondanks het 0-3 record nog steeds bij de beste quarterbacks in de league hoort. In vijf plays legde hij 75 yards af, afgerond met een touchdown pass naar Will Fuller.
Zo gemakkelijk als het in de laatste drive ging, zo kansloos waren de Texans na de rust. Waar men binnen vijftig seconden wist te scoren, lukte er na rust helemaal niets meer. De Texans wisten na de onderbreking nog maar twee first downs te halen en kwamen niet verder dan 51 yards in de aanval. Ook gooide Watson nog een interceptie. Niet verrassend dat dit geen enkel punt meer opleverde.
De Steelers profiteerden van het sterke spel van de defensie, ook al ging ook dat niet helemaal vanzelf. In het derde kwart wist de thuisploeg nog een field goal te scoren. In het vierde kwart werd vervolgens de beslissende marge op het bord gezet door James Connor. De running back was goed voor 109 rushing yards, waaronder twaalf voor de beslissende touchdown. Een two-point conversie zette de eindstand van 28-21 op het bord.

DRIE BROERTJES WATT

De zege van de Steelers betekent dat de gebroeders Derek en TJ Watt met een goed gevoel naar huis kunnen. Ze versloegen tenslotte hun broer JJ. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis van de NFL dat er drie broers in dezelfde wedstrijd uitkwamen.

De balans voor Texans is door deze nederlaag 0-3. Toch is het voor Watson niet helemaal onbekend terrein, want Houston verloor twee jaar geleden ook de eerste drie wedstrijden van het seizoen. Dat jaar zou het uiteindelijk de divisie nog winnen. Willen de Texans daar dit jaar nog kans op maken, dan zullen de komende drie wedstrijden gewonnen moeten worden. Eerst komen de Vikings en Jaguars naar Houston, twee ploegen die eveneens nog zonder zege zijn. De week erna gaat de ploeg op bezoek bij de Titans, de ongeslagen divisieleider.

OVERIGE DUELS

Chicago Bears @ Atlanta Falcons | 30-26

Ook tegen de Chicago Bears waren de Falcons in staat om een flinke voorsprong te verspelen. In het vierde kwart was de stand 26-10, maar dat bleek niet voldoende. Het kwart begon met een gemiste field goal van Youngoe Koo en de offense kreeg de ball niet meer vooruit. Op een gegeven moment had Matt Ryan zelfd zeven incompletions op rij. Foles kwam in het derde kwart in het veld voor een worstelende Trubisky. De chemie is er nog niet, maar Big Dick Nick leidde de Bears vakkundig naar een overwinning (16/29, 188 yards, 3 TD, 0 INT).

Cincinnati Bengals @ Philadelphia Eagles | 23-23 (OT)

De eerste tie van het seizoen zal vooral voor de Eagles als een nederlaag voelen. In de verlenging bracht Carson Wentz zijn ploeg tot drie keer toe in field goal range. Drie penalty’s verhinderden echter dat Jake Elliott de thuisploeg de zege kon bezorgen. Vijftien seconden voor het einde van OT stond Elliott op het veld, maar voor hij kon trappen maakte een valse start een einde aan de kansen van de Eagles.

Tennessee Titans @ Minnesota Vikings | 31-30

De derde game winning drive in drie duels met wederom een hoofdrol voor kicker Gostkowski bracht Tennessee de overwinning tegen de Vikings. De veteraan maakte zes van de zes field goals, waaronder de winnende. In het derde kwart keken de Titans nog tegen een 24-12 achterstand aan. Een opleving van running back Derrick Henry bracht ze echter terug in de wedstrijd. Lange tijd leken de Vikings op weg naar de eerste overwinning van het seizoen. De offense kwam echter tekort om de defense aan het eind van het duel voldoende rust te geven na een drive met een ontketende Henry.

Washington Football Team @ Cleveland Browns | 20-34

De Cleveland Browns hebben een winning record. Voor het eerst sinds week dertien van 2014 hebben de Browns meer wedstrijden gewonnen dan verloren. Gemakkelijk ging dat niet tegen Washington. Het Football Team ging met een 20-17 voorsprong het vierde kwart in. Maar uiteindelijk gaf de verdediging van Cleveland de doorslag. De ploeg dwong vijf turnovers af. Drie keer werd een pass van Dwayne Haskins onderschept en daarnaast werden er twee fumbles gewonnen. In het tweede kwart leidde dit tot twee touchdowns voor de Browns, terwijl de laatste fumble alle hoop bij Washington wegnam.

San Francisco 49ers @ New York Giants | 36-9

De 49ers kregen de afgelopen weken diverse blessures te verwerken; ook op quarterback. Nick Mullens bleek tegen de Giants echter een degelijke vervanger van Jimmy Garoppolo. Hij speelde efficient, maakte weinig fouten en bediende de playmakers om hem heen met voldoende kansen op scores. Mullens eindigde het duel met 25 uit 36 voltooide passes voor 343 yards en een touchdown. Hij profiteerde van goede play-calling, maar zijn uitvoering was desondanks degelijk. Een ongemotiveerd New York zonder Saquon Barkley kwam er nauwelijks aan te pass. Daniel Jones was inaccuraat en de running game kwam niet van de grond. Het blijft code rood voor Big Blue.

Lees hier de preview van de Game of the Week (Season?): de Chiefs op bezoek bij de Ravens.

Coverfoto: Rich Barnes/USA Today Sports