Ship the Trophy to Boston: Red Sox winnen World Series

Met een klinkende 5-1 overwinning op de Dodgers hebben de Red Sox afgelopen nacht hun vierde World Series-titel sinds 2004 binnengehaald. De miljoenenploeg van club president Dave Dombrowski domineerde Spring Training (22-9), het regular season (108-54) en de play-offs (11-3). Achter sterk werpen van David Price en vier homeruns van de aanval mochten de champagnekurken voor de negende keer in de clubgeschiedenis van de flessen af. De Dodgers zagen voor het tweede jaar op rij de tegenstander op het eigen veld de trofee de lucht in hijsen.
Steve Pearce werd uitgeroepen tot Most Valuable Player van de World Series. De slugger, pas later in het seizoen toegevoegd aan de selectie, sloeg twee van de vier Red Sox-homeruns. In totaal sloeg Pearce drie World Series-homeruns in 24 uur; evenveel als Sox-legende David Ortiz in zijn hele carrière.DE KLAD IN KERSHAW, DE POWER IN PRICE

Het duel opende meteen al met vuurwerk, maar niet het soort vuurwerk dat je bij de sport gewend bent. Bij de lineup introducties werd Dodgers-manager Dave Roberts luidkeels door zijn eigen aanhang uitgejoeld. Roberts had zichzelf eerder in de series met enkele dubieuze werperswissels uit de gratie van het LA-publiek gemanaged. Voor het tweede jaar op rij leek Roberts ’teveel’ te willen doen, waar zijn concullega’s AJ Hinch (in 2017) en Alex Cora (in 2018) beter in staat bleken zo nu en dan op hun handen te gaan zitten.
Gelukkig was er op het veld ook nog voldoende te zien in wat later het laatste honkbalduel uit 2018 bleek te zijn. Dankzij de eerdergenoemde Steve Pearce hoefden de Boston-fans niet lang te wachten op hun eerste vreugdeuitbarsting. De slugger volgde een Andrew Benintendi single in de eerste inning met een absolute bom op het werpen van Clayton Kershaw, die shaky aan het duel begon.

 
De snelle 2-0 voorsprong betekende dat David Price met een goed gevoel de heuvel kon bestijgen voor de Red Sox. De veteraan groeide in het postseason en leek eindelijk zijn play-offstrubbelingen van zich af te kunnen gooien. De lefty was outstanding in het duel: 7.0 IP, 3 H, 1 ER, 2 BB, 5 K.
Het begin was niet zo goed voor Price, die op zijn eerste pitch direct een homerun moest slikken van David Freese. De ervaren infielder bleek ook meteen de enige Dodger te zijn die iets kon inbrengen tegen Price; Freese ging 2-uit-3 met een homerun en een driehonkslag.

ONEDIMENSIONAL GAME

Verder bleek het duel een typisch ‘2018 in de MLB’-wedstrijd: alle runs kwamen via de homerun. Met Pearce en Freese in de eerste inning werd de toon gezet, maar kortgezegd volgde een typische ‘all-or-nothing’-pot. Mookie Betts breidde in de zesde inning de voorsprong uit naar 3-1 en J.D. Martinez volgde een inning later met de vierde run voor de BoSox.

 


 

 
De homerun van Martinez maakte een einde aan de outing voor Clayton Kershaw, die zichzelf steeds verder de boeken inwerpt als de minst clutch pitcher in de geschiedenis van de sport. Waar zijn status als één van de beste allertijden in het reguliere seizoen nog steeds vaststaat, beginnen zijn optredens in beslissingsduels onderhand zorgen te baren. Na het verlies van het duel van afgelopen nacht, waarin Kershaw de loss kreeg (7.0 IP, 7 H, 4 ER, 5 K) staat de Win/Loss-teller in beslissingsduels voor de lefty nu op 1-4. Hij wist slechts tegen de Washington Nationals in 2017 een beslissingswedstrijd winnen af te sluiten. Kershaw is nu de enige werper in de geschiedenis die viermaal een beslissingsduel verloor.

PEARCE VOOR EEN ENCORE

Uiteindelijk was het dus nog eenmaal Steve Pearce die de held mocht uithangen voor de Sox. Veel gekker dan dit was het ook niet te bedenken. Pearce begon het seizoen met de Baltimore Orioles, maar werd halverwege het seizoen ge-DFA’d. De Red Sox pikten hem op, als verzachting van de pijn die het Red Sox-publiek voelde over het eerdere besluit Hanley Ramirez te laten vallen. De beslissing om icoon Ramirez te lozen, deed veel stof opwaaien in Massachusetts, maar met het optreden van Pearce in de laatste 36 uur heeft Dombrowski zijn gelijk gehaald om Han-Ram’s plek in de lineup later in te laten vullen door Pearce.
In de achtste inning, op het werpen van Pedro Baez, zette Pearce een uitroepteken achter de World Series.

SALE KLAART HET KLUSJE

In het kader van ‘modieuze pitcherwissels’ mocht niet Craig Kimbrell, maar Chris Sale de wedstrijd uitgooien. Sale volgde Joe Kelly, die met drie strikeouts in de achtste inning de Dodgers al volledig domineerde. LA leek er niet meer zo’n zin in te hebben, want zowel tegen Kelly, als tegen Sale zag het er hulpeloos en ongeïnspireerd uit. Het enige wat je kunt doen om nog wat flair aan de laatste twee innings mee te geven, is er muziek onder te zetten.

KLEIN BEETJE ORANJE

De titel heeft een klein oranje glansje, want Xander Bogaerts was van waarde voor zijn ploeg tijdens dit seizoen. In de World Series was hij even niet thuis (.136 AVG en een .422 OPS), maar toch is de international van Team Kingdom of The Netherlands één van de sterren van een team dat er vol mee zit.
Kenley Jansen, de andere Oranjeklant op het veld, gooide de laatste Bostonslagbeurt voor de Dodgers. Zijn seizoen verliep met horten en stoten en inmiddels heeft hij bekend gemaakt over een maand een hartoperatie te ondergaan.

OFFSEASON

De Red Sox gaan een interessant offseason tegemoet. De organisatie gaat de wintermaanden in met een salarisadministratie die het dak van het huis duwt ($228 miljoen); mijlenver voor de nummers twee en drie Giants en Dodgers (beide rond de 200 miljoen). Er zal altijd geld genoeg zijn in Boston, maar de luxury tax en eventuele andere financiële zaken moeten in ogenschouw genomen blijven.
Voor de Dodgers geldt in mindere mate hetzelfde, maar die ploeg begint vooral ouder te worden. De missie van LA lijkt om deze winter vooral wat jonger bloed in de ploeg te pompen. De terugkeer van Corey Seager en Machado’s egoïstische gedrag in de play-offs lijken in elk geval te hebben beslecht dat de infielder niet terugkeert bij de Dodgers, die daarmee een zorg minder hebben.

Coverfoto: Sean M. Haffey/Getty Images

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen