Seattle blaast roster op, Goldschmidt naar Cards, Corbin tekent

Mariners GM Jerry Dipoto, man van 1001 ’trades’ (Elaine Thompson / Associated Press)

DE BOTTE BIJL IN SEATTLE


De Seattle Mariners haalden deze eeuw slechts twee keer de play-offs. De laatste keer was in 2001, liefst 17 jaar geleden dus. In drie van de laatste vijf seizoenen stond er na 162 een winning record achter de naam van de franchise. De Mariners stapten in 2018 89 keer als winnaar van het veld. Heel even voerden ze in juni de AL West aan, maar uiteindelijk kwamen de mannen van manager Scott Servais acht overwinningen tekort voor een wild card in deze divisie. Nee, het roster an sich was niet slecht, maar niet goed genoeg om te wedijveren met teams als Houston of Oakland. Om het hoogst haalbare na te streven, moeten de Mariners in de AL ook nog eens afrekenen met Boston en New York.

ANDERE BOEG

Jerry Dipoto is sinds 2015 general manager in Seattle en hij besloot dat het nu maar eens anders moest. De GM is niet van de halve maatregelen en in de afgelopen weken ging hij dan ook weer als een razende tekeer. De fans zien een aantal sterkhouders niet terug volgend seizoen en het is niet ondenkbaar dat er nog meer te gebeuren staat. James Paxton (3.76 ERA) won dit jaar 11 wedstrijden voor de Mariners, maar vertrok eind november naar de Yankees. Relievers Edwin Diaz (nu Mets), Alex Colome (nu White Sox) en James Pazos (nu Phillies) droegen hun significante steentje bij, maar ook hun aanwezigheid werd niet langer op prijs gesteld. Dan hebben we het nog niet gehad over kortestop Jean Segura (Phillies) en tweedehonkman Robinson Cano (Mets). Nelson Cruz is daarnaast nog free agent. De laatste drie waren samen goed voor 210 RBIs in 2018.

LOSE NOW, WIN TOMORROW

Dat Dipoto Cano wilde lozen, is niet zo gek. De infielder is 36 en pas halverwege een contract dat hem in totaal 240 miljoen dollar op zal leveren. Cano tekende dit contract in 2013. Hij debuteerde in de MLB namens de Yankees, maar keert als speler van de Mets terug in The Big Apple. In ruil voor onder meer Jay Bruce en reliever Anthony Swarzak ging ook de talentvolle Edwin Diaz naar de Amerikaanse oostkust. Voor Diaz (1.96 ERA en 57 saves in 2018) hadden de Mariners waarschijnlijk meer kunnen krijgen, maar zijn lot werd verbonden aan Cano en diens contract. Dipoto wilde koste wat kost van de financiële albatros af. Met het oog op de toekomst ontving Seattle ook nog drie prospects.

 
Diaz en Cano gaan dit seizoen voormalig ploeggenoot Jean Segura veelvuldig tegenkomen. De kortestop werd, samen met pitchers Juan Nicasio en Pazos, naar Philadelphia verscheept. Segura is een tweevoudig All-Star en heeft zeven seizoenen in de majors achter de rug. Daarin noteert de 28-jarige speler uit de Dominicaanse Republiek een slaggemiddelde van .287. De Phillies namen in deze trade afscheid van oudgediende Carlos Santana en de 23-jarige kortestop J.P. Crawford. Santana en Bruce zijn de 30 gepasseerd en we moeten er niet raar van opkijken als ze nog voor Spring Training getrade worden en nooit het tenue van de Mariners dragen.

TOEKOMST

Het is duidelijk dat Dipoto de editie van 2019 alvast als verloren beschouwd. Wat de deal met de Mets betreft, hopen de M’s de juiste snaar te raken bij bijvoorbeeld Gerson Bautista. De 23-jarige werper kwam vijf keer in actie voor de Mets en noteerde een ERA van 12.46. In de minors presteerde hij wel naar behoren. Jarred Kelenic is echter de belangrijkste pion in deze trade. De pas 19-jarige outfielder wordt gezien als een heel groot talent en kwam als zesde uit de draft dit jaar. Op profniveau heeft Kelenic nu 56 wedstrijden gespeeld en daarin sloeg hij zes homeruns en 42 RBIs. Ze moeten in Seattle nog wel even geduld met hem hebben.
J.P. Crawford is een voormalig top prospect, maar zijn talent kwam er in zijn korte tijd in Philadelphia niet helemaal uit (.214/.33/.358). Met 7 homeruns en 41 RBIs in 162 wedstrijden was hij niet bijster productief.

YANKEES

In die trade die James Paxton naar de Yankees stuurde, is Justus Sheffield voor Seattle de belangrijkste speler. De leftie was één van de grootste talenten in de organisatie van de Yankees en dat stempel neemt hij mee naar de Mariners. De verwachting is dat hij het seizoen begint in de minors, maar dat hij in 2019 al wel wat vlieguren maakt in de MLB. Zo heeft het roster van de Mariners een aardige verjongingskuur ondergaan, maar het is altijd maar weer afwachten of de prospects hun belofte gaan inlossen. In 2019 hoeven we niet veel van Seattle te verwachten, maar op de lange termijn wordt het interessant hun verrichtingen te volgen.


OVERIG NIEUWS


GOLDSCHMIDT VERKAST NAAR CARDINALS

  • Paul Goldschmidt is de nieuwe eerstehonkman van de St. Louis Cardinals. De Arizona Diamondbacks besloten de zesvoudig All-Star, wiens contract in 2019 afloopt, te betrekken in een trade met de Cardinals. Pitcher Luke Weaver, catcher Carson Kelly en infielder Andrew Young bewandelen de omgekeerde weg. Daarnaast ontvangt Arizona nog een draft pick. In Goldschmidt lijkt St. Louis eindelijk een waardig opvolger in huis te hebben van Albert Pujols, die de club zes jaar geleden verliet. Goldy speelde acht seizoenen voor de D-backs en sloeg 209 homeruns in 1092 wedstrijden. Met zijn slashline (.297/.398/.532) is ook niet veel mis.

NATS TREKKEN DE PORTEMONNEE VOOR CORBIN

  • Door Goldschmidt te betrekken in een trade voorkomen de Diamondbacks een scenario als met Patrick Corbin. De startend werper verliet de woestijn als free agent en zette deze week zijn krabbel onder een lucratief contract in Washington. De komende zes jaar verdedigt de 29-jarige Corbin de kleuren van de Nationals en daarbij gaat hij een slordige 140 miljoen dollar verdienen. Daarnaast leverden de Nationals tenminste één draft pick in. Met Max Scherzer en Stephen Strasburg al in de gelederen mag er nu gesproken worden over een driekoppig monster in de pitching rotation van de Washington Nationals. A.J. Pollock, een voormalig ploeggenoot van Corbin en Goldschmidt, is overigens nog altijd free agent.

EOVALDI BLIJFT IN BOSTON

  • Nathan Eovaldi heeft ook een nieuwe club gevonden. Of eigenlijk ook weer niet. De 28-jarige starter won de World Series met de Boston Red Sox en dat zal ook de komende vier seizoenen zijn thuis zijn. De BoSox legden Eovaldi voor vier jaar vast en de pitcher gaat daarin 67.5 miljoen dollar verdienen. Nathan Eovaldi begon het seizoen als speler van de Tampa Bay Rays, maar de Red Sox haalden hem eind juli naar Boston. In het succesvolle postseason kwam Eovaldi zes keer in actie. Slechts twee keer gebeurde dat als starter. In de 22.1 innings die hij gooide op weg naar de titel stond hij 15 hits toe en noteerde Eovaldi een ERA van 1.61.

Cover foto: Adam Hunger/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen