Schoop mag zich bewijzen bij Twins, Valbuena komt om in Venezuela

Koninksrijkspeler Jonathan Schoop heeft kort na zijn vertrek bij de Milwaukee Brewers opnieuw onderdak gevonden. Bij de Minnesota Twins tekende hij vannacht een éénjarige verbintenis. Het contract zou $7,5 miljoen waard zijn. Daarnaast legden de Twins ook nog de clubloze ex-Yankee Ronald Torreyes vast, die eerder dit off-season door de Cubs op straat werd gezet.
Er was vanochtend helaas ook tragisch nieuws. In Venezuela kwamen ex-big leaguers Luis Valbuena en José Castillo om bij een auto-ongeluk.

TELEURSTELLEND 2018

De verwachtingen waren hoog voor Schoop het afgelopen seizoen. In 2017 leek hij definitief zijn naam gevestigd te hebben met 32 homeruns, 105 RBI’s en een slaggemiddelde van .293, maar de infielder stelde enorm teleur. Op een korte opleving na, tussen het vertrek van zijn boezemvriend Manny Machado en zijn eigen trade naar Milwaukee, was het niet geweldig wat de tweede honkman liet zien. Vooral zijn tijd in Wisconsin zal Schoop snel willen vergeten.

PROVE-IT DEAL

Door zijn zwakke prestaties en een overvloed aan free agents op zijn positie leek een vet contract al niet haalbaar deze winter. Bovendien zijn de meeste contenders al voorzien van een goede optie op twee. Een kort contract waarmee hij zijn eigen waarde kon opkrikken was dus al waarschijnlijk. De Twins hebben hem deze kans nu geboden. Zij zagen het afgelopen jaar Brian Dozier vertrekken en hopen in Schoop een soortgelijke vervanger te hebben gehaald.

BALDUCCI EN TWINS ACTIEF

Eerder dit offseason trokken de Twins al C.J. Cron aan, nadat diens contract niet werd verlengd bij de Tampa Rays en Ronald Torreyes werd ook transfervrij vastgelegd. Nadat Torreyes door de Yankees aan de Cubs was verkocht, besloot die club hem toch nog te laten gaan. Hij zal met Ehire Adrianza moeten strijden om de rol van utility infielder. Cron, Schoop, Jorge Polanco en Miguel Sano zullen waarschijnlijk het startende infield vormen.

VALBUENA EN CASTILLO VERONGELUKT

Opnieuw droevig nieuws vanuit Zuid-Amerika. In hun geboorteland kwamen Luis Valbuena (33) en José Castillo (37) om bij een auto-ongeluk. Op de terugweg van een wedstrijd in de Venezuelan League botste de auto waarin zij zaten met hoge snelheid op een rotsblok. Ex-Major Leaguer Carlos Rivero (Red Sox, 2014) overleefde het ongeval.


Valbuena was de afgelopen elf jaar actief in de Major League. Hij kwam sinds 2008 uit voor de Mariners, Indians, Cubs, Astros en Angels. Zijn beste tijd kende hij tussen 2014 en 2016. Over die drie jaar verspreid was hij goed voor 54 homeruns. Castillo’s carrière in de Majors was minder succesvol. Gedurende vijf jaar droeg hij de uniformen van de Pirates, Giants en Astros. In zijn laatste jaar wist hij de aandacht op zich te vestigen door tegen de Padres een triple play te starten.

JAIRO CAPELLAN

Dit is al het tweede dodelijke ongeluk waarbij deze winter profhonkballers betrokken zijn. Een maand geleden kwam de 19-jarige Reds prospect Jairo Capellan in de Dominicaanse Republiek om. Bij datzelfde ongeluk raakten Capellans ploeggenoten Raul Hernandez en Emilio Garcia zwaargewond. Zij zijn inmiddels aan de beterende hand, nadat de vooruitzichten kort na het ongeluk onheilspellend waren. Of zij ooit volledig zullen herstellen is echter allerminst zeker.


Het is overigens vaker raak in de honkbalwereld, als het op dodelijke ongelukken aankomt. In januari 2017 overleden Yordano Ventura en Andy Marte op dezelfde dag maar bij verschillende auto-ongelukken op de Dominicaanse Republiek en in oktober 2014 reed supertalent Oscar Taveras hemzelf en zijn vriendin te pletter op hetzelfde eiland. Een veel aangewezen oorzaak van de relatief vele verkeersdoden binnen de Latijns-Amerikaanse MLB-community is de slechte kwaliteit van de wegen in de landen waar spelers hun winter doorbrengen of de gevaarlijke omstandigheden. Zo werd Ventura naar verluidt achtervolgd en is hij na zijn crash beroofd.
UPDATE: Inmiddels zijn vier mensen gearresteerd in verband met het ongeluk waarbij Valbuena en Castillo om het leven kwamen. Bij hun arrestatie zouden de vier in het bezit zijn geweest van persoonlijke eigendommen van de omgekomen spelers. Mogelijk zouden de verdachten het rotsblok de weg op hebben gerold met de intentie een aankomend voertuig te overvallen. In Venezuela, een land dat zich in een diepe financiële crisis bevindt, is dit blijkbaar een vaak toegepaste tactiek. De dodelijke afloop heeft de dieven er duidelijk niet van weerhouden om de slachtoffers van hun bezittingen te ontdoen.

Coverfoto: Associated Press

Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen