Season in Review 2017: Los Angeles Angels

Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 17: Los Angeles Angels.

NIET WAAR OP WAS GEHOOPT

De Los Angeles Angels (of Anaheim, of Orange County, South of West-Covina) hadden behoorlijke ambities aan het begin van 2017. Met de doorbraak van Matt Shoemaker in 2016 en een fitte Garrett Richards als ace in de rotation, zag het er op pitchingvlak goed uit voor de Angels. Tel daar een meer dan solide defense, aangevoerd door Andrelton Simmons, en supersterren Mike Trout en Albert Pujols bij op en je hebt met recht een potentiële contender.

— SPORTAMERIKA 30-IN-30 SEASON PREVIEW 2017: LOS ANGELES ANGELS

Het pakte echter anders uit voor de Angels. Niet alleen kwamen de Halos er geen moment aan te pas tegen de oppermachtige Astros in de AL West, de ploeg kon niet eens boven .500 uitkomen voor het seizoen. De pitching kwam er geen moment aan te pas (blessures, blessures…), Trout was langdurig uitgeschakeld en de rest van het team draaide te middelmatig om de boel op te vangen. Een 80-82 record was het deel van de Angels.


WAT GING GOED IN 2017?


HUMAN HIGHLIGHT REEL

Bij afwezigheid van Trout en met verder weinig standout spelers op het roster, kom je al snel uit bij Kingdom of the Netherlands kortestop Andrelton Simmons als één van de beste spelers binnen het Angels-team. Simmons, normaal gesproken vooral bekend om zijn defense, maakte in 2017 zijn beste aanvallende seizoen uit zijn carrière door. Met career highs in hits, gestolen honken, tweehonkslagen, vrije lopen, RBI’s, SLG en OPS was de 28-jarige Curaçaoenaar de Californische katalysator.

ANDRELTON SIMMONS’ CAREER STATS (OFFENSE)

Natuurlijk sprong Simmons er niet alleen op offensief vlak uit in 2017. Hij was ook (opnieuw) fantastisch op defensief vlak. De infielder ging er aan het eind van het seizoen dan ook terecht met de derde Gold Glove Award uit zijn carrière vandoor. Er stond geen maat op Simba.

BULLPEN

Waar de starting staff het volledig af liet weten voor de Angels, was de bullpen het andere lichtpuntje in een anderzijds teleurstellend seizoen. Non-roster invitees Yusmeiro PetitBud Norris en Blake Parker kwamen uit het niets en leverden geweldige prestaties uit de bullpen. Daarbij werd ook reliever JC Ramirez succesvol ingezet als startende werper, tot hij geblesseerd raakte en de rest van het seizoen moest missen. Toch was het korps reservewerpers een positief element in een anderzijds matig team.

PUJOLS EN TROUT

Dan waren er natuurlijk nog de gezichten van de franchise: Albert Pujols en Mike Trout. Voor Pujols stond het seizoen in het teken van de reis naar 600 homeruns en 3000 hits. De eerste barrière brak de veteraan op 3 juni, met een Grand Slam-homerun tegen ex-Angel Ervin Santana en de Twins. De tweede grens zal de Dominicaan in 2018 doorbreken, wanneer hij 38 jaar oud is. Pujols is op dit moment nog slechts 91 hits verwijderd van de magische grens die eerder dit jaar nog door Adrián Beltre werd doorbroken.
Voor Trout leek het een verloren seizoen te worden, toen de outfielder — na een schroeiende start aan zijn seizoen — op 28 mei zijn duimpees afscheurde en voor het eerst in zijn carrière op de Disabled List werd geplaatst. Trout miste anderhalve maand en maakte op 14 juli zijn comeback. De outfielder ging na zijn terugkomst ongestoord verder met een MVP-waardig seizoen en eindigde het jaar met een 6.7 WAR, 33 homeruns, 22 steals en een 1.071 OPS.


WAT GING FOUT IN 2017?


BLESSURES
Weinig teams werden zo hard getroffen door belangrijke blessures als de Angels. Vooral de werpers moesten het ontgelden. Garrett Richards (ingescheurde UCL), Matt Shoemaker (zenuw in onderarm), JC Ramirez en Nick Tropeano (beiden gescheurde UCL), Alex Meyer (gescheurd schouderlabrum) en Tyler Skaggs (gescheurde buikspier) werden allemaal geconfronteerd met serieuze kwetsuren. Alle werpers zijn voor langere tijd uitgeschakeld.

Garrett Richards scheurde zijn UCL in, maar onderging geen operatie (Thearon W. Henderson/Getty Images)

JUSTIN UPTON

Met een redelijk spannende Wild Card-race, deden de Angels uiteindelijk een gooi naar de laatste postseason-strohalm. De club haalde Justin Upton van de Detroit Tigers in ruil voor Minor League-werper Grayson Long. Om Upton onder de kop ‘Wat ging fout’ te zetten, is misschien een beetje flauw. De outfielder werd gehaald voor een power-infusie en dat was precies wat de 30-jarige Upton bracht. Het was alleen niet genoeg.
Hij sloeg in 98 slagbeurten zeven homeruns en 7 doubles, maar zijn slaggemiddelde leed onder zijn long ball fever. De trade was volkomen begrijpelijk op het moment, maar bracht Anaheim uiteindelijk niet wat het had gehoopt. De Angels waren echter blijkbaar wel tevreden genoeg over de slugger. De club verlengde Upton’s contract met vijf jaar, ter waarde van $106 miljoen.


WAT BRENGT 2018?


Met slechts één fitte werper (Parker Bridwell) op het moment van schrijven, is het koffiedik kijken waar de Angels in 2018 uit gaan komen op werpersgebied. Eén stap in de goede richting werd al gezet toen LA de Japanse hybridespeler Shohei Ohtani binnen wist te halen. Ohtani schuift hoog in de rotation. Met Richards en Shoemaker mogelijk weer terug van hun blessures en met Andrew Heaney weer een paar maanden verder verwijderd van zijn mislukte comeback na Tommy John, hebben de Angels op papier een aardige rotation. De praktijk zal echter uit moeten wijzen of het genoeg is voor

(Cover photo: Bob Levey/Getty Images)

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

2 REACTIES

  1. Dankjewel voor dit overzicht van de Angels, leuk om te lezen. Eén kleine opmerking: Simmons heeft zijn 3e Gold Glove Award gewonnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen