Rookie Watch editie XI: Rookie of the Year contenders vinden vorm

Afgelopen week werd de Rookie of the Month voor de maand augustus uitgrereikt. Zack Gelof (Oakland Athletics) en James Outman (Los Angeles Dodgers) gingen er met de honneurs vandoor. Beide heren zijn niet terug te vinden in de elfde editie van de Rookie Watch. In de afgelopen twee weken schitterden de Rookie of the Year kandidaten vooral met aan kop Corbin Carroll. Ook Javier Assad was wederom en fuego. Verder nog vier andere rookies in willekeurige volgorde.

CORBIN CARROLL (Arizona Diamondbacks)

Stats: .333 (17-uit-51), 2 HR, 2B, 2 3B, 3 BB, 5 RBI, 8 SB, .946 OPS

Zijn naam is al het gehele seizoen terug te vinden in de Rookie Watch en ook in deze editie keert Corbin Carroll weer terug. De rechtsvelder van de Arizona Diamondbacks is een van de favorieten voor de overwinning van de National League Rookie of the Year en de reden waarom bleek ook weer uit zijn cijfers van de afgelopen twee weken. Hij sloeg zeventien hits uit 51 slagbeurten wat neerkwam op een .333 slaggemiddelde. Het bracht hem in totaal twee homeruns, twee triples, één double en hij kwam drie keer op de honken met een vrije loop. In totaal heeft Carroll nu 24 homeruns en 47 gestolen honken. Hij moet dus nog zes homeruns slaan en drie honken te stelen om een 30/50 seizoen compleet te maken. Slechts drie andere spelers deden dit in de geschiedenis van MLB. Ronald Acuna Jr., Barry Bonds en Eric Davis.

Offensief hebben de Diamondbacks veel aan hun geweldige rookie, maar ook defensief staat hij meermaals zijn mannetje. In de series tegen de Colorado Rockies kende pitcher Zach Davies een moeilijk begin. Na drie innings hadden de Rockies al een 5-1 voorsprong opgebouwd en toen Ezequiel Tovar aan slag kwam waren de honken vol. Hij verstuurde een bal richting het rechtsveld en voor een paar seconden leek de bal precies over het hoofd van Carroll te vliegen. Toch kwam hij nog bij de bal door zijn geweldige snelheid en met een klein sprongetje eindigde de bal toch in zijn handschoen voor de derde nul. Maakt hij zijn naam niet kenbaar in de aanval dan staat Carroll wel zijn mannetje in de verdediging.


JAVIER ASSAD (Chicago Cubs)

Stats: 20.1 IP, 14 K’s, 4 ER, 17 H, 4 BB

Ondertussen is Javier Assad een naam geworden die bijna elke editie wel terugkeert. Vorige editie schreef hij nog een record op zijn naam en die vorm zette hij wederom twee weken door. De Chicago Cubs konden het goed gebruiken, want met nog een paar weken te spelen zijn de Cubbies nog altijd vol in de race voor de playoffs. 20.1 innings gooide hij verdeeld over drie starts tegen de Pittsburgh Pirates, Cincinatti Reds en Arizona Diamondbacks. Vooral zijn start tegen de Cincinatti Reds was uitmuntend. Hij gooide 8.0 innings, kreeg zeven hits, één vrije loop en nul earned runs tegen. Verder deelde hij zeven keer een strikeout uit, iets wat hij in zijn start tegen de Pirates ook deed. Zeven keer drieslag in één wedstrijd is nog altijd het hoogste aantal wat Assad heeft weten te bereiken in zijn nog korte MLB carrière.

In diezelfde wedstrijd tegen de Reds kreeg Assad het ook nog voor elkaar om Elly de la Cruz uit te gooien op het eerste honk met een pickoff beweging. De grote ster van de Reds was net te laat met teruggaan naar het honk en Assad timde zijn beweging perfect. Het is niet de eerste keer dat de 26-jarige Mexicaan iemand succesvol op het eerste honk uitgooit met een pickoff move. Hij deed het al een keer eerder dit seizoen en is daarmee een van de vele werpers die het al tweemaal dit MLB seizoen voor elkaar kreeg. Onder rookie pitchers is de groep wat kleiner en gooide alleen Tanner Bibee en Kenny Rosenberg iemand vaker uit. Beide heren deden het al drie keer dit seizoen.


ROYCE LEWIS (Minnesota Twins)

Stats: .302 (16-uit-53), 5 HR, 2 2B, 5 BB, 21 RBI, 3 SB, .985 OPS

Bij de Minnesota Twins werd Royce Lewis eind mei opgeroepen vanuit Triple-A naar de majors. De eerste maanden hield hij zich stil, maar de afgelopen twee weken kroop hij uit zijn schulp. Hij sloeg vijf homeruns, waarvan drie grandslams en dat betekende een stukje geschiedenis. Hij was pas de tweede speler in de geschiedenis van Major League Baseball die minimaal vijf homeruns sloeg, waaronder drie grandslams in acht wedstrijden. De andere speler die hem voorging was Lou Gehrig in 1931. Hij staat nu elfde op de all-time lijst van de Minnesota Twins als het gaat om geslagen grandslams. Lewis heeft er nu vier en dat pas na 56 gespeelde wedstrijden.

Niet alleen homeruns slaan kan de derdehonkman goed. Hij was zo en fuego dat hij elke pitch kon omzetten in een honkslag. Dat bleek ook uit zijn slaggemiddelde van .302 in 53 slagbeurten. Naast zijn vijf homeruns had hij twee doubles en kwam hij vijf keer op de honken met een vrije loop. Hij had 31 RBI en stal ook nog eens drie honken. Ook tegen de New York Mets liet hij zien op de belangrijke momenten hits te kunnen slaan. In de zevende inning hadden de Twins een 3-2 voorsprong toen hij aan slag kwam. Met twee wijd en nul slag sloeg hij de bal over de midvelder van de Mets en daarmee bracht hij de loper van het tweede honk binnen. Uiteindelijk wonnen de Twins de wedstrijd met 5-2.


REESE OLSON (Detroit Tigers)

Stats: 18.0 IP, 16 K’s, 3 ER, 9 H, 5 BB

De Detroit Tigers hebben ook een nieuwe rijzende ster in hun startende rotatie. De 24-jarige werper geboren in Gainesville, GA werd door de Milwaukee Brewers gedraft in de dertiende ronde van de Draft van 2018. In 2021 maakten de Tigers voor hem een trade door Daniel Norris naar de Brewers te sturen en daarvoor kregen zij Olson terug. Vanaf begin juni staat hij op de heuvel voor de Tigers, maar de afgelopen twee weken viel zijn naam pas echt op. Vooral zijn gegooide wedstrijd op bezoek bij de Chicago White Sox. In 7.0 innings flirtte hij met een no-hitter, maar uiteindelijk kregen de White Sox toch vier hits langs hem. Dat was ook het enige smetje op zijn statline, want de overige categorieën bleven op nul staan. Ook gooide hij slechts één keer een strikeout.

Zijn eerste start van de afgelopen twee weken gooide Olson tegen de New York Yankees. Waar hij tegen de White Sox slechts één keer drieslag gooide moesten de Bronx Bombers het wel ontgelden. Zij kregen tien K’s om de oren en dat leverde de rechtshandige werper ook een award op. Hij werd door de Detroit Tigers uitgeroepen tot speler van de week en dat met een statline van 11.1 IP, elf strikeouts en slechts één earned run tegen. In zijn laatste start van de week maakte hij ook weer indruk. Wederom kreeg hij de Chicago White Sox tegen zich. Na 6.2 gegooide innings werd hij van de heuvel gehaald en toen had hij wel vijf keer drieslag gegooid. Verder had hij twee hits, twee earned runs en één vrije loop tegen gekregen.


TRISTON CASAS (Boston Red Sox)

Stats: .333 (16-uit-48), 4 HR, 4 2B, 9 BB, 15 RBI, 1.106 OPS

Met nog slechts drie wedstrijden te gaan voor de Boston Red Sox uitgeschakeld zijn voor de playoffs was er toch nog wat ruimte voor feest. Dat feest werd vooral georganiseerd door Triston Casas. De 23-jarige eerstehonkman geeft dit seizoen kleur aan een vrij saaie Red Sox lineup en ook afgelopen weken was het weer raak. In de laatste wedstrijd van de series tegen de Baltimore Orioles sloeg hij in de zesde inning een drie-run homerun en daarmee gaf hij de Red Sox wat meer ademruimte. Het was zijn vierde homerun van de afgelopen twee weken en zijn 24ste van het seizoen. Sinds 19 juni ligt hij op schema om 101 runs te scoren, 44 homeruns te slaan en 109 RBI te verzamelen als hij 650 slagbeurten in Major League Baseball heeft gehad.

Er zijn genoeg kanshebbers om de American League Rookie of the Year te winnen. Helemaal sinds de blessure van Josh Jung waardoor hij waarschijnlijk te kort komt voor de award. Triston Casas is ook één van die namen en dat is niet geheel onlogisch wanneer men naar zijn statistieken kijkt. Tegen de Orioles sloeg hij dus zijn 24ste homerun van het seizoen en daarmee kwam hij in een exclusief Boston Red Sox clubje.

Slechts op elf eerdere gelegenheden sloeg een speler van 23 of jonger meer dan 24 homeruns in één seizoen voor de Red Sox. Ted Williams (1939, 1941, 1942), Tony Conigliaro (1964, 1965, 1966), George Scott (1966), Jim Rice (1976), Nomar Garciaparra (1997), Mookie Betts (2016) en Rafael Devers (2019). Met nog drie weken tot het einde van het reguliere seizoen gaat het spannend worden wie er met de trofee vandoor gaat.


GRAYSON RODRIGUEZ (Baltimore Orioles)

Stats: 16.1 IP, 19 K’s, 4 ER, 15 H, 5 BB

Grayson Rodriguez was en fuego de afgelopen twee weken. Hij gooide in Camden Yards tegen de Chicago White Sox en moest daarna twee keer in actie komen tijdens uitwedstrijden. Op bezoek bij de Los Angeles Angels gooide hij 6.0 innings en tegen de Baltimore Orioles bleef hij slechts op 4.1 innings steken. Toch stuurde hij negentien keer zijn tegenstander terug naar de bank met een strikeout en daarin was zijn 4-seam fastball enorm belangrijk. Van zijn negentien K’s kwamen er tien via die pitch en dat is ook niet gek. Met een gemiddelde snelheid van 99 mijl per uur is het enorm moeilijk om de bal te raken. Naast zijn negentien strikeouts kreeg Rodriguez, vijftien hits, vier earned runs en vijf vrije lopen tegen.

Als groot nieuws kondigden de Orioles de call-up van Rodriguez aan, aan het begin van het seizoen. Uiteindelijk werkte het toch nog niet helemaal zoals de O’s wilden en werd hij terug gestuurd naar Triple-A. Daar keerde hij weer terug naar zijn oude vorm en midden juli keerde hij terug in de majors. Nu heeft hij negen starts achter zijn naam en zien zijn statistieken er een stuk beter uit. Het seizoen zal hoogstwaarschijnlijk voor Rodriguez ook wat langer duren dan de 162 wedstrijden, want de O’s hebben hun ticket bijna binnen. Of hij ook in het Postseason zal starten en hoe het hem afgaat in de meest spannende situaties is iets waar men in Baltimore goed naar zal kijken. In ieder geval kan wel gezegd worden dat de juiste keuze gemaakt werd met het terugsturen van Rodriguez in mei.

Coverfoto: Rob Schumacher

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen