Rookie Watch editie X: Senga en Henderson komen los

Het is niet de eerste keer dat Kodai Senga zichzelf binnen de Rookie Watch presenteert, maar de afgelopen twee weken was hij geweldig in vorm. Zijn ghost fork pitch zet menig speler te kijk en hij behaalde 150 strikeouts. Gunnar Henderson sloeg bijna een cycle en was ook en fuego. Verder nog vier rookies in willekeurige volgorde.

KODAI SENGA (New York Mets)

Stats: 19.2 IP, 22 K’s, 6 ER, 10 H, 7 BB

Zoals al eerder gezegd was de ghost fork van Kodai Senga in de afgelopen twee weken unhittable. Hij startte in drie wedstrijden en gooide in totaal 22 keer een strikeout. Dat deed hij in starts tegen de Atlanta Braves, St. Louis Cardinals en Los Angeles Angels. Die laatste start was een bijzondere, want het was ‘Japanese heritage night’ bij de New York Mets.

Tegen die Angels gooide Senga tien keer drieslag, het hoogste aantal wat hij haalde in zijn starts. Van die tien strikeouts kwamen acht aan de hand van zijn ghost fork pitch. Dat niet alleen. De pitch leverde hem ook achttien keer een slag op, waarvan vijftien keer een mis. De goede prestaties van Senga baatte niet tegen de Angels, want hij kreeg twee earned runs tegen, vier hits en drie vrije lopen. De Angels wonnen de wedstrijd ook en Senga kreeg de verliespartij bijgeschreven. Daardoor staat zijn record op tien overwinningen en zeven verloren wedstrijden.

Mede door zijn geweldige ghost fork passeerde Senga een mijlpaal. Na zijn tweede start, die hij gooide tegen de St. Louis Cardinals, had de Japanner meer dan 150 keer drieslag gegooid dit seizoen. Daarmee werd hij pas de zevende pitcher in de geschiedenis van de New York Mets organisatie die dat aantal haalde in zijn rookie seizoen. De club bestaande uit Noah Sybdergaard (2015), Dwight Gooden (1984), Jon Matlack (1972), Gary Gentry (1969), Jerry Koosman (1968) en Tom Seaver (1967) hebben dus een nieuw internationaal lid.

Zelf was Senga er niet heel geïmponeerd door, want volgens hem was het grootste doel van dit seizoen fit blijven. Dat bleef hij en dus was het niet bijzonder dat hij over de 150 heen ging, aldus zijn eigen woorden tegen de Amerikaanse pers. Met het aantal wedstrijden wat nog gespeeld moet worden kan het zomaar zo zijn dat hij ook de 200 strikeouts haalt. In Mets geschiedenis werd dat slechts door twaalf spelers gehaald.


GUNNAR HENDERSON (Baltimore Orioles)

Stats: .333 (18-uit-54), 3 HR, 4 2B, 3B, 2 BB, 14 RBI, SB, .967 OPS

Een cycle slaan is voor veel spelers iets wat onhaalbaar lijkt. Gunnar Henderson is in opperbeste vorm en kreeg die kans tegen de Oakland Athletics. Hij sloeg in zijn laatste slagbeurt de bal echter zo goed dat hij wederom op het tweede honk kwam met een double. Hij moest een single halen en daarmee viel zijn cycle in het water. Wel behaalde hij een nieuw Baltimore Orioles record. Henderson was namelijk de jongste speler ooit in de geschiedenis van de franchise sinds het team naar Baltimore verhuisde in 1954 die vier extra honkslagen sloeg. Met zijn 22 jaar en 52 dagen versloeg hij Cal Ripken Jr. zijn 23 jaar en tien dagen. De gehele series bleek hij een probleem voor de pitching van de A’s. In veertien slagbeurten sloeg hij acht hits, twee doubles, een triple, twee homeruns en vijf RBI.

Het grootste gedeelte van zijn homeruns sloeg de derdehonkman dus tegen de Oakland Athletics in situaties waarin de voorsprong al in handen was van de Orioles. Toch was liet hij in de afgelopen twee weken ook zien dat hij op de belangrijke momenten op kan staan. Tegen de Colorado Rockies hadden de Orioles een achterstand in de achtste inning. Met één wijd en iemand op de honken deponeerde Henderson vervolgens een raket in het rechtsveld en daarmee bracht hij de Orioles op voorsprong. Het bleek de winnende homerun, want de voorsprong zou 5-4 blijven. Het was de 22e homerun van het seizoen voor de linkshandige slagman en daarmee is hij gedeeld leider van het klassement onder rookies.


JAVIER ASSAD (Chicago Cubs)

Stats: 18.1 IP, 15 K’s, 5 ER, 12 H, 6 BB

Voor het eerst is Javier Assad terug te vinden in de Rookie Watch. De 26-jarige Mexicaan maakte zijn debuut al in 2022, maar is dit seizoen in geweldige vorm. Pas in deze maand werd hij toegevoegd aan de startende rotatie van de Chicago Cubs en daarin liet hij zien op zijn plaats te zijn. Hij gooide drie starts tegen de Chicago White Sox, Detroit Tigers en Pittsburgh Pirates en kreeg daarin een overwinning toegewezen. Dat was zijn laatste start tegen de Pittsburgh Pirates. Daarin gooide hij 7.0 innings en gooide hij zeven keer drieslag. Tevens kreeg Assad in die wedstrijd één earned run tegen en hield hij zijn record in stand. Al sinds 29 september 2022 kreeg hij in geen enkele start meer dan twee earned runs tegen. Het totaal aantal wedstrijden staat nu al op negen en hij zal hopen deze streak verder uit te breiden.

Niet alleen verlengde Assad zijn streak tegen de Pirates, het was ook de beste start uit zijn MLB carrière. Hij gooide dus 7.0 innnings vol en deelde zeven K’s uit. Vooral zijn sinker bleek een probleem voor de Pirates slagmensen, want drie van de zeven strikeouts kwamen aan de hand van die pitch. Het aantal van zeven keer drieslag bleek ook een record voor Assad. Hij gooide nog niet zoveel strikeouts in MLB en dus zette hij een nieuw persoonlijk best neer als het gaat om drieslag uitdelen.


ZACK GELOF (Oakland Athletics)

Stats: .316 (18-uit-57), 4 HR, 4 2B, 6 BB, 10 RBI, 2 SB, .981 OPS

Als het over records gaat kan Zack Gelof van de Oakland Athletics ook meepraten. Op 14 juli debuteerde hij pas voor de Oakland Athletics, maar sindsdien is hij en fuego. Op bezoek bij de Chicago White Sox liet hij zich ook weer gelden. In de eerste wedstrijd van de vier wedstrijd durende series sloeg hij zijn tiende homerun uit zijn MLB carrière. Dat bleek een record, want geen enkele speler uit de geschiedenis van de Oakland Athletics organisatie sloeg zo snel tien homeruns. Het kostte Gelof slechts 35 wedstrijden om het aantal te halen en daarmee verbrak hij het record van Mark McGwire. Hij deed er 41 wedstrijden over, terwijl nummer drie Wayne Gross er 44 wedstrijden over deed.

Niet alleen homeruns slaan ging de tweedehonkman goed af. In totaal sloeg hij achttien hits in 57 slagbeurten en daarmee had hij een slaggemiddelde van .316. Vier keer sloeg hij een double en daarmee bracht hij zijn aantal doubles tot twaalf in 36 wedstrijden. Ook sloeg hij vier homeruns en kwam hij zes keer op de honken via een vrije loop. Snelheid blijkt ook nog in zijn arsenaal te zitten, want hij stal twee honken. De 23-jarige laat dus zien in de majors mee te kunnen en dat is best knap. Hij werd in de tweede ronde van de Draft van 2021 geselecteerd en daarmee volbracht hij zijn route naar Major League Baseball binnen twee jaar. Er is niet veel om voor te juichen bij de Athletics en dus zijn rookies als Gelof een lichtpuntje aan het einde van een hele donkere tunnel.


EURY PEREZ (Miami Marlins)

Stats: 16.0 IP, 22 K’s, 4 ER, 9 H, 3 BB

Zes edities geleden was het al eens raak voor Eury Perez. Ook toen al presteerde de rookie van de Miami Marlins geweldig en de afgelopen twee weken deed hij het maar weer eens dunnetjes over. Ook hij gooide drie starts en in totaal stond hij 16.0 innings op de heuvel. Perez gooide starts tegen de New York Yankees, Los Angeles Dodgers en Washington Nationals. Tegen zowel de Dodgers als de Nationals gooide hij 6.0 innings en in beide wedstrijden kreeg hij nul earned runs tegen. Dat betekende dat hij lid werd van een zeer exclusieve club. Met twintig jaar oud en 133 dagen werd hij slechts de vierde pitcher sinds earned runs een officiële statistiek werd met meerdere starts van 6.0+ innings, twee hits of minder en nul earned runs tegen.

Niet alleen hielp zijn start tegen de Dodgers hem richting die exclusieve club, ook betekende die wedstrijd de beste individuele prestatie van de Dominicaan. Hij kwam dus tt 6.0 innings en kreeg twee hits tegen, maar verder bleven alle categorieën op nul staan. Wel gooide hij tien keer drieslag en dat aantal haalde hij nog niet eerder in zijn Major League Baseball carrière. In totaal gooide Perez nu negentig strikouts in 74.0 gegooide innings. Dat komt neer op een K/9 statistiek van 10.9. De Miami Marlins zullen de jonge arm nog goed in de gaten houden, maar het is duidelijk dat Eury Perez een speler is om in de toekomst goed in de gaten te houden.


CORBIN CARROLL (Arizona Diamondbacks)

Stats: .370 (17-uit-46), HR, 2 2B, 3 3B, 8 BB, 5 RBI, 4 SB, 1.073 OPS

De naam Corbin Carroll en de Rookie Watch zijn dit seizoen onafscheidelijk. Dat heeft te maken met de geweldige prestaties van Carroll dit seizoen. Ook in deze editie keert hij weer terug en dat doet hij met een slaggemiddelde van .370 in 46 slagbeurten. Tegen de Cincinnati Reds stal hij zijn veertigste honk van het seizoen en daarmee werd hij slechts de tweede speler in de geschiedenis van de Arizona Diamondbacks franchise met twintig homeruns en veertig gestolen honken. Eric Byrnes deed het in 2007, maar aangezien Carroll ook nog een rookie is staat hij in een nog illusterder rijtje. Samen met Mike Trout (2012), Mitchell Page (1977) en Tommie Agee (1966) is hij pas de vierde rookie in de geschiedenis van MLB die dit aantal behaalde.

Hij is zo razend populair bij de Diamondbacks dat de franchise al een speciale bobbelhead night voor Carroll invoerde. Het stadion zat afgeladen vol voor het poppetje van de rookie en die fans beloonde hij rijkelijk. Tijdens zijn eerste slagbeurt van de avond eindigde hij op het derde honk met een triple. Het was alweer zijn achtste triple van het seizoen en daarmee voert hij alle rookies aan. Hij is niet alleen de lijstaanvoerder van de rookies, ook onder alle MLB spelers staat Carroll bovenaan. Al moet hij daar de nummer één plek delen met Shohei Ohtani en Bobby Witt Jr. Onder rookies is de net 23-jarige ook leider in homeruns samen met de eerder genoemde Gunnar Henderson en Josh Jung. Tevens voert hij alle rookies aan in runs. In die categorie leidt hij met 95.

Coverfoto: Gordon Donovan

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen