Rookie Watch editie VII: Reds rookies blijven en fuego

Tijdens de vijfde editie van de Rookie Watch domineerden de rookies van de Cincinnati Reds al en de afgelopen twee weken deden zij er nog eens een schepje boven op, want drie van onze zes rookies van deze editie spelen in het rood van de Reds. Verder nog drie andere rookies in willekeurige volgorde.

ELLY DE LA CRUZ (Cincinnati Reds)

Stats: .298 (17-uit-57), 2 HR, 4 2B, 3B, BB, 8 RBI, 3 SB, .819 OPS

De Dominicaan Elly De La Cruz is een regelrechte superster. De pas 21-jarige kortestop werd begin juni opgeroepen door de Cincinnati Reds en sindsdien houdt hij Major League Baseball in zijn greep. In totaal had hij in de afgelopen twee weken zeventien honkslagen, maar vooral de openingswedstrijd van de series tegen de Atlanta Braves zal hij lang onthouden. Tijdens die wedstrijd had hij vier honkslagen en daarmee tekende hij voor een cycle. In de zesde inning sloeg hij een bal tussen de midvelder en de rechtsvelder. Door zijn enorme snelheid bereikte hij het derde honk voor een triple en daarmee completeerde hij als eerste Cincinnati Reds-speler sinds 1989 de cycle. Verder sloeg hij nog één homerun tegen de Colorado Rockies en stal hij drie honken.

In totaal sloeg de 1,95 meter lange De La Cruz al veertig honken bij elkaar in zijn eerste vijftien wedstrijden. Daarnaast stal hij ook zeven honken, waaronder dus drie in de afgelopen week. Door in de laatste wedstrijd van de series tegen de Baltimore Orioles wederom een honk te stelen schreef hij geschiedenis. Nog nooit had een rookie in de Major League veertig honken bij elkaar geslagen en zeven honken gestolen in zijn eerste vijftien wedstrijden. Sommige mensen vonden zelfs dat hij ook een All-Star selectie had verdiend, echter moest hij die eer laten aan twee andere rookies.


ANDREW ABBOTT (Cincinnati Reds)

Stats: 19.2 IP, 30 K’s, 5 ER, 10 H, 4 BB

In de vorige editie van de Rookie Watch focuste bijna alle aandacht zich op Andrew Abbott. Hij verbrak toen al een record, maar weet nog steeds niet van ophouden. De afgelopen twee weken ging hij vrolijk verder en startte drie wedstrijden. Hij gooide daarin 19.2 innings en gooide dertig keer drieslag. Ook maakte hij zijn langste start van het seizoen. Tegen de San Diego Padres stond hij 7.2 innings op de heuvel en gooide meer dan 100 pitches. Hij kreeg slechts vier hits, één earned run en één vrije loop tegen. Daarnaast gooide hij wel twaalf strikeouts. Toen manager David Bell hem ging halen van de heuvel brak er een oorverdovend applaus uit in het Great American Ball Park en zijn teamgenoten kwam hem op mooie manier bedanken. Uiteindelijk wonnen de Reds de wedstrijd met 4-3.

Met in totaal dertig K’s was Abbott de grote leider in het strikeoutklassement van de rookies. Hij had acht strikeouts meer dan de nummer twee. In de laatste wedstrijd van zijn drie starts kwam hij tot het hoogste aantal uit zijn nog jonge carrière. Twaalf keer werd een San Diego Padres-speler teruggestuurd met een K en 25 keer sloegen zij mis. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met het hoogste aantal dat dit seizoen door een pitcher van de Cincinnati Reds werd behaald.


MAIKEL GARCIA (Kansas City Royals)

Stats: .382 (21-uit-55), HR, 2 2B, 2 BB, 6 RBI, 7 SB, .877 OPS

Buiten al het geweld van de Cincinnati Reds-rookies om stond er bij de Kansas City Royals ook een nieuwe rookie op. Maikel Garcia werd op 2 mei opgeroepen vanuit Triple A en kwam de afgelopen twee weken in zijn element. Hij sloeg 21 hits in 55 slagbeurten en had daardoor een slaggemiddelde van .382. Met zijn 21 hits was hij lijstaanvoerder onder alle rookies. Tijdens de laatste wedstrijd van de series tegen de Los Angeles Dodgers walsten de Royals over de Dodgers heen. De Venezolaan sloeg in al zijn slagbeurten een honkslag en schreef twee RBI bij.

Niet alleen op offensief gebied laat de derdehonkman zien van waarde te zijn. Op bezoek bij de Tampa Bay Rays toonde hij dat hij ook defensief zijn mannetje te kunnen staan. Daniel Lynch kreeg Manuel Margot tegenover zich in de zesde inning en die laatstgenoemde dacht het eerste honk te kunnen bereiken met een bal richting het derde honk. Echter pakte Garcia de bal erg knap en kreeg hij het zelfs voor elkaar de rappe loper van de Rays uit te gooien. Een knap staaltje defensief werk.


TANNER BIBEE (Cleveland Guardians)

Stats: 16.2 IP, 22 K’s, 4 ER, 13 H, 9 BB

Eind mei introduceerde Tanner Bibee zichzelf al in de Rookie Watch. In de vierde editie liet hij zien het niveau aardig aan te kunnen en na één maand afwezigheid keert hij nu terug. In totaal gooide hij 16.2 innings in drie starts. Hij gooide tegen de Arizona Diamondbacks (5.0 IP), Milwaukee Brewers (6.0 IP) en Chicago Cubs (5.2 IP) en kwam daarin tot 22 strikeouts en kreeg vier earned runs, dertien hits en negen vrije lopen tegen. Zijn 22 K’s maakte hem tweede onder alle rookies en vooral de Chicago Cubs hadden moeite met de pitches van de 24-jarige rechtshandige werper. In die wedstrijd gooide hij negen keer drieslag.

In totaal startte Bibee tot nu toe twaalf wedstrijden in de Majors. In vier daarvan gooide hij nu al zeven keer of vaker een strikeout en had hij drie of minder hits. Daarmee schreef hij geschiedenis in Cleveland. Geen enkele pitcher in de geschiedenis van de franchise lukte het om dit te bereiken in zijn eerste twaalf wedstrijden in Major League Baseball. Met de All-Star Game gepland voor 12 juli 02:00 Nederlandse tijd, zal Bibee naar alle waarschijnlijkheid nog één wedstrijd gooien voor de helft van het seizoen bereikt is.


SPENCER STEER (Cincinnati Reds)

Stats: .311 (14-uit-45), 5 HR, 2 2B, 10 BB, 13 RBI, 3 SB, 1.135 OPS

De derde en laatste Cincinnati Reds-speler uit de Rookie Watch is Spencer Steer. De 25-jarige eerstehonkman toonde zich al de grote meneer van de series tegen de San Diego Padres. Van zijn vijf homeruns sloeg hij er twee in de series met de Swinging Friars en tijdens de eerste wedstrijd van de series was hij zelfs beslissend. Met een 5-5 stand in de elfde inning gooide Drew Carlton een breaking ball aan de onderkant van de plaat die Steer richting het linksveld stuurde. Hij raakte de bal zo perfect dat op het moment dat de bal zijn knuppel verliet Steer wist dat hij de wedstrijd had gewonnen. Het leverde groot feest op in Cincinnati.

Ook schreef hij in de afgelopen twee weken weer dertien RBI bij. Daarmee bereikte hij voor de All-Star Game – en dus de helft van het seizoen – al de vijftig RBI. Het was voor de derde keer in de geschiedenis van de franchise dat een rookie van de Reds dat voor elkaar kreeg en de eerste keer sinds 1954. Jim Greengrass was de vorige speler die daarin slaagde en voor hem deed Frank McCormick het in 1938.


RYNE NELSON (Arizona Diamondbacks)

Stats: 19.1 IP, 18 K’s, 5 ER, 12 H, 3 BB

Op bezoek bij de San Francisco Giants liet Ryne Nelson zichzelf van zijn beste kant zien voor de Arizona Diamondbacks. Hij gooide op bezoek in Oracle Park 7.0 innings en kreeg daarin slechts drie hits, één earned run en twee vrije lopen tegen. Daarnaast gooide hij zes keer een strikeout. Die zes strikeouts blijkt iets waar Nelson een patent op heeft, wat ook in zijn twee andere starts kwam hij tot dat aantal. Op bezoek bij de Milwaukee Brewers deed hij het in 5.0 innings en op bezoek bij de Los Angeles Angels verbeterde hij zijn record door 7.1 innings te gooien.

Tegen de San Francisco Giants deed Nelson zijn werk dus goed, maar tegen de Los Angeles Angels bleek hij zelfs een nog hoger niveau aan te kunnen tikken. Hij gooide 7.1 innings voor hij van de heuvel werd gehaald en kreeg slechts één earned run tegen. Daarnaast kreeg hij ook drie hits en één vrije loop tegen. Van zijn zes strikeouts waren twee van de beste spelers in MLB vier keer slachtoffer. Shohei Ohtani en Mike Trout kregen allebei twee keer een strikeout om de oren. Mede door het goeie presteren van deze jonge D’back ziet de toekomst in Arizona er rooskleurig uit.

Coverfoto: Kareem Elgazzar

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen