Prospect Watch: New York Mets

Deze winter neemt SportAmerika.nl per divisie een kijkje in de Minor Leagues: de Prospect Watch. Per team maken we de Prospect Top 10 voor het komend jaar op. Na de AL West springen we nu naar de NL East. We beginnen in Queens, New York!

AFLEVERING 11: NEW YORK METS

metsx2

New York M*A*S*H

David Wright, Lucas Duda, Juan Lagares en werpers Matt Harvey, Steven Matz en Jacob DeGrom; op papier best een aardig begin voor een succesvol team. Deze spelers hebben echter allemaal iets overeenkomstig: stuk voor stuk raakten de steunpilaren van de 2016 New York Mets geblesseerd.
Wright en Duda sukkelden het hele jaar met hun rug, Lagares blesseerde zijn duim, Harvey onderging thoracic outlet surgery, Matz liep tegen botsplinters in zijn gooi-arm aan en Jacob DeGrom moest de nervus ulnaris in zijn werparm om laten leggen.
De New York Mets veranderden in de New York M*A*S*H.
Met zoveel tegenslag, zou je verwachten dat de Mets het zouden opgeven. Volgend seizoen beter, toch?

Foto: Brad Penner/USA TODAY Sports
Mr. Met wist het ook niet meer (Brad Penner/USA TODAY Sports)

Vervangen en knokken

Niets was echter minder waar voor de Metropolitans uit Queens. De Mets gaven niet op. Wat volgde was een stoet aan Free Agents (Jose Reyes en James Loney) en Minor Leaguers die de plekken van de geblesseerden innamen. Het trio sterpitchers dat vanaf de kant toe moest kijken hoe de Mets alsnog een gooi naar de play-offs deden, werd vervangen door Robert Gsellman, Logan Verrett en Seth Lugo.
Vooral Gsellman en Lugo wisten indruk te maken. Zij lijken dan ook onderdeel te zijn van de directe toekomst van de Mets in 2017. Andere rookies die een kopje koffie met de grote jongens mochten drinken (Gavin Cecchini en Brandon Nimmo) lijken ook een grotere rol voor zichzelf te hebben geregeld met goed spel.
De Mets haalden uiteindelijk wonder boven wonder de play-offs, maar helaas brandde de kaars daar op. Tegen de San Francisco Giants en Madison Bumgarner was een half Mets-team niet opgewassen. Voor 2017 zullen de kaarten opnieuw geschud worden. De Mets lijken in hun Minor League-systeem het spel aardig voorgesorteerd te hebben.

Prospect Top 3

Nr. 1: Amed Rosario (SS)

Over de nummer 1 in het Mets-systeem bestaat geen enkele discussie. Amed Rosario is met afstand de beste Minor Leaguer over wie de Mets beschikken. De pas 21-jarige korte stop maakte in 2013 al zijn debuut bij de professionals. Hij is sindsdien in alle afdelingen die hij doorlopen heeft altijd tenminste drie jaar jonger geweest dan het gemiddelde van zijn league-genoten.

Amed Rosario (Mark Cunningham/MLB Photos/Getty Images
Amed Rosario (Mark Cunningham/MLB Photos/Getty Images)

In 2016 maakte de Dominicaanse infielder twee stops. De eerste helft van het seizoen speelde hij voor Single-A (Adv.) St. Lucie, waarna hij het seizoen afmaakte in Double-A Binghamton. Tijdens zijn twee stops liet Rosario zien dat hij geen power hitter is, maar wel over bovengemiddelde contact skills beschikt.
In 2016, zijn beste seizoen tot nu toe, sloeg hij .309/.359/.442 in St Lucie en .341/.392/.481 in Double-A. Hij sloeg in totaal (479 ABs) 24 doubles, 13 triples en 5 homeruns. Zijn gap-to-gap benadering hield hem voortdurend op de honken en daar maakte hij aardig gebruik door 19 honken te stelen. Daarnaast is Rosario een uitstekende verdediger op kort.

In 2017 is de stap naar Triple-A voor de hand liggend, hoewel het niemand zou verbazen als de Mets hem nog een jaar in Double-A houden. Rosario kan nog wel wat sleutelen aan zijn offensieve approach. Hoe dan ook, tegen de tijd dat Mets korte stop Asdrubal Cabrera zijn contract uitgediend heeft (eind 2017) is Rosario klaar om het stokje van hem over te nemen.

Nr. 2: Dominic Smith (1B)

Dominic Smith is een interessante prospect, omdat niemand het echt over zijn talent eens lijkt te zijn. Sommige prospect-watchers vinden hem geweldig, zoals Keith Law (ESPN) en Kiley McDaniel (voormalig Fangraphs). Daar tegenover staan de observaties van Jeffrey Paternostro (Amazin’ Avenue) en Jeff Moore (voormalig Baseball Prospectus), die hun twijfels hebben bij de passieve houding die Smith af en toe heeft.
De discussie over die passiviteit is niet nieuw, want zelfs voor hij werd gedraft waren er al scouts die niet gelukkig werden van de overmatig rustige (lees: luie) houding van Smith. De powerhitter lijkt echter voorlopig vooral simpelweg een laid-back figuur te zijn; een laid-back figuur met een behoorlijke partij power in zijn knuppel.

Dominic Smith (Gordon Donovan)
Dominic Smith (Gordon Donovan)

Smith maakte een uitstekend seizoen door in Double-A, bij de Binghamton Mets (vanaf 2017: Binghamton Rumble Ponies). In 484 ABs presteerde hij indrukwekkend, across the board: .302 slaggemiddelde, .824 OPS, 29 doubles, 14 homeruns, 91 RBIs, 50 walks, 74 strikeouts.
De voormalig eerste-ronde-draftkeuze (2013) is misschien wel de beste pure slagman die de Mets in de Minors hebben rondlopen. Smith heeft ook aangetoond bepaalde aanpassingen te doen in zijn swing die nodig zijn om op een hoger niveau te komen.

Smith heeft niet bepaalde de atletische lichaamsbouw die hem een gevaar op de honken maakt, maar ondanks zijn stevige formaat speelt hij een goed eerste honk. Hij begint 2017 in Triple-A Las Vegas. Tegen de tijd dat hij big league ready is, zal Lucas Duda vertrokken zijn en de weg naar Queens voor Smith open liggen.

Nr. 3: Justin Dunn (RHP)

Dunn was de eerste Mets-keuze van de draft in 2016. In het tweede deel van onze Draft Preview schreven we over Dunn al het volgende:

Zijn fastball is geklokt tussen de 92 en 95 mph, met uitschieters naar 97. Deze snelheid kan Dunn dieper in wedstrijden vasthouden. Naast een fastball beschikt de werper van Boston College over een scherpe slider en een loopy curve. Zijn changeup is nog onderontwikkeld en de vraag is of dit ooit een major league-pitch kan worden.

Waar onze Draft Preview hem nog als 20e naar de Dodgers voorspelde, waren het de Mets die verrassend op plek 19 toesloegen.
In 2016 pitchte Dunn in de New York-Penn League, voor de Brooklyn Cyclones (Single-A). De rechtshandige werper startte 8 van zijn 11 optredens en gooide een ronde 30 innings. Hij eindigde zijn eerste profperiode met 35 strikeouts, 10 walks en slechts 1 homerun tegen (ERA 1.50, WHIP 1.17).

Justin Dunn (Mike Janes/Four Seam Images)
Justin Dunn (Mike Janes/Four Seam Images)

Dunn beschikt over de beste fastball en de beste slider in de Mets Minors. De Metropolitans hopen dan ook dat hij kan blijven starten. Ook als hij naar de bullpen verplaatst wordt, zal Dunn echter niet teleurstellen. In 2017 maakt hij de stap naar Columbia (Single-A), maar het seizoen eindigt voor hem niet onder Single-A (Adv.) St. Lucie.

Nr. 4 – 10

4. Gavin Cecchini (SS/2B)
In 2016: Triple-A Las Vegas, MLB New York (NL)
Leeftijd: 22

Cecchini is al jaren te vinden op de prospectlijst van de Mets, eigenlijk al vanaf het moment dat hij als 12e overall door de Mets werd gekozen in 2012. Hij had (weer) een uitstekend jaar in de Minors, waarin hij .325 sloeg in Triple-A. In september werd hij toegevoegd aan het roster van de Mets en na het seizoen speelde hij in de Arizona Fall League.
Cecchini is een line-drive machine die vrijwel nooit drie slag krijgt en veel op het honk komt (getuige ook zijn .390 OBP). Het ontbreekt aan snelheid bij de middle infielder en ook defensief rammelt het nog wel eens op kort. Hij lijkt dan ook steeds meer richting tweede honk te gaan, wat logisch is: Rosario is de korte stop van de toekomst in Queens. Begint weer in Triple-A, maar is één van de eerste call-ups als de nood aan de man komt.

Gavin Cecchini - AFL 2016 (Phrake Photography - Freek Bouw (c))
Gavin Cecchini – AFL 2016 (Phrake Photography – Freek Bouw (c))

5. Desmond Lindsay (OF)
In 2016: Single-A Brooklyn Cyclones
Leeftijd: 19

Viel tot nummer 53 in de Draft van 2015, vanwege een zware hamstringblessure. De Mets durfden de gok aan en zijn 32 wedstrijden in Single-A Brooklyn in 2016 lieten zien waarom: .297/.418/.450 met 5 doubles, 4 homeruns en 3 steals in 111 slagbeurten.
111 slagbeurten? Inderdaad, slechts 111. Lindsay raakte opnieuw geblesseerd, aan dezelfde hamstring als in 2015. De Mets zijn echter niet bang dat deze blessure hem vaker parten zal spelen, want Lindsay is bloedserieus als het op revalidatie en onderhoud aankomt. Wanneer hij volledig fit is, lijkt Lindsay over alle vijf tools te beschikken die je zoekt in een prospect (contact, power, speed, defense, arm). In Single-A Columbia mag hij in 2017 zijn talent weer etaleren.

6. Brandon Nimmo (OF)
In 2016: Triple-A Las Vegas, MLB New York (NL)
Leeftijd: 23

Had een topjaar in Triple-A, waarin hij .352/.423/.541 sloeg met 25 doubles en 11 homeruns in 392 slagbeurten. Brandon Nimmo beheerst de slagzone als geen andere speler in het Mets-systeem. Dit helpt hem bij het bereiken van de honken, wat hij in zijn minorscarrière bovenmatig goed deed (.389 career OBP).

Brandon Nimmo, the happiest man in baseball (Brad Penner/Reuters)
Brandon Nimmo, the happiest man in baseball (Brad Penner/Reuters)

Nimmo beschikt niet echt over ongelooflijke power, maar double digit homeruns zijn van hem wel te verwachten. In slagtraining schijnt hij overigens wel ineens over plus power te beschikken, maar dat komt er in wedstrijden nooit uit. Desondanks, en dankzij zijn geweldige jaar, werd the happiest man in baseball in 2016 tot drie keer toe opgeroepen naar New York. In 2017 is hij klaar voor het grote werk en zou hij als every day outfielder aan de gang moeten voor de Mets.

7. Thomas Szapucki (LHP)
In 2016: Single-A Brooklyn Cyclones
Leeftijd: 20

14.9 strikeouts per 9 innings. 14.9! Dit absurde gemiddelde behoort toe aan Thomas Szapucki, de Mets vijfde-ronde-keuze in 2015. Met 86 strikeouts in 52 innings maakte de lefty uit Palm Beach Gardens grote indruk in 2016. De Floridiaan gooit zulke ongelooflijke curves en sliders, dat zijn 93-96 mph fastball alleen maar indrukwekkender wordt voor slagmensen.
Szapucki moet nog wel werken aan de herhaalbaarheid van zijn pitchbeweging, die vrij wild is. Ook zijn fitheid is een heikel punt, aangezien de Mets hem in augustus op non-actief zetten vanwege een rugblessure. Houdt hij het een heel seizoen vol, heeft hij ongelooflijke upside als starter. Single-A Columbia is zijn volgende missie.

8. Robert Gsellman (RHP)
In 2016: Double-A Binghamton, Triple-A Las Vegas, MLB New York (NL)
Leeftijd: 23

Geen onbekende haarbos bij de Major League-volgers. Gsellman maakte afgelopen augustus zijn debuut in de hoofdmacht van de Mets. Nu was het oproepen van Gsellman weliswaar toe te schrijven aan pure noodzaak na meerdere zware blessures in de Mets-rotation, maar de 23-jarige werper uit LA maakte er dankbaar gebruik van.

Robert Gsellman (Jeff Curry/USA TODAY Sports)
Robert Gsellman (Jeff Curry/USA TODAY Sports)

In zijn zeven starts voor de Mets, gooide Gsellman een ERA van 2.42 bij elkaar, met 42 strikeouts in 45 innings. Dit terwijl RG meer bekend staat als een grondballenpitcher, maar de extreme beweging aan zijn fastball zorgt voor steeds meer K’s. Gecombineerd met een goede curveball en dito change-up wordt Gsellman alleen maar beter. Met ruimte in de Mets rotation aan het begin van 2016 zal hij het seizoen openen in Queens, als nummer 4 starter.

9. Tomas Nido (C)
In 2016: Single-A (Adv.) St. Lucie
Leeftijd: 22

Power-hitting Puerto Ricaan. Won in 2016 de Florida State League batting title, nadat hij in 344 slagbeurten voor de St. Lucie Mets .320 met 23 doubles, 2 triples en 7 homeruns sloeg. De Mets zagen na het seizoen ook wel iets in hem, want Nido werd toegevoegd aan het 40-man roster van de Mets.
Naast zijn bovengemiddelde aanvallende spel, is Nido ook een begenadigd verdediger. Pitchers vinden het prettig om op hem te gooien en hij gooide in de FSL 42% van alle potentiële base stealers uit. In 2017 komt Nido uit voor Double-A Binghamton, waar hij zijn positie als Mets-catcher van de toekomst verder zal proberen te verstevigen.

10. Wuilmer Becerra (OF)
In 2016: Single-A (Adv.) St. Lucie
Leeftijd: 22

Iedere Major League-fan kent inmiddels Noah Syndergaard en Travis D’Arnaud, maar Wuilmer Becerra was de derde talentvolle speler die de Mets in 2012 van de Blue Jays ontvingen in ruil voor R.A. Dickey (hoezo de Mets hebben die deal gewonnen?). Toen pas 18 jaar oud, heeft het Becerra iets meer tijd gekost om door te breken. In 2016 kreeg hij daar helaas ook de kans niet voor.
Met Single-A (Adv.) St. Lucie sloeg de outfielder .312 in 247 slagbeurten, wat er opzich goed uitziet. Minder mooi: de ene homerun die Becerra op het scorebord liet noteren. Halverwege het seizoen bleek de outfielder echter een stevige schouderblessure te hebben, die hem stevig limiteerde in zijn bewegingsvrijheid. Eind juli werd hij geopeerd aan een gescheurde kraakbeenring (torn labrum) en kwam zijn seizoen ten einde. Wanneer hij weer fit is, lijkt St. Lucie opnieuw zijn startpunt, voor hij de sprong naar Double-A kan maken.

Conclusie

De Mets hebben enkele jaren op rij uitstekend gedraft en ingekocht, waar de club nu de vruchten van plukt. Een vijftal prospects staat klaar om in 2017 grotere rollen te gaan spelen voor de Big League club en met Yoenis Cespedes opnieuw in de gelederen, zijn de Mets klaar voor het seizoen. Wie weet rolt er wel opnieuw weer een verrassing uit de jeugd uit de koker van GM Sandy Alderson.

Remember the names

Gabriel Ynoa (RHP), Peter Alonso (1B), Andres Gimenez (SS), Merandy Gonzalez (RHP)

Met dank aan Freek Bouw (@PhrakePhoto) voor de foto’s uit de Fall League
Design prospectgraphic: Jasper Roos

Eerdere delen in deze serie

NL WEST

Arizona Diamondbacks
Colorado Rockies
Los Angeles Dodgers
San Francisco Giants
San Diego Padres

AL WEST

Los Angeles Angels of Anaheim
Houston Astros
Oakland Athletics
Seattle Mariners
Texas Rangers
Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen